Dunk!fest- Vooruit Gent – Donderdag 26/05/22 – Preview
Vanpevenaeyge Carly

Drie daverende dagen groots gitaargeweld!

Dunk!festival verlaat zijn vertrouwde Zottegemse haven en neemt voor het eerst alle gitaargeweld mee naar Gent. 52 doom-, post-rock- en metalbands, verspreid over 3 dagen en 4 podia en dit deze keer in De Vooruit. Meer dan ooit dompelden we ons onder in het brede spectrum van post-rock en aanverwante genres.

De editie van 2022 zal zeker historisch zijn. Het is de grootste editie tot nu toe. Met heerlijke headliners als UfomammutYOB en Pelican; eigenzinnige zijsprongetjes met harpisten (Mary Lattimore), cellisten (Jo Quail) en pianovirtuozen (Lubomyr Melnyk); én Belgisch talenten als PsychonautSkemer en Divided, belooft het een verduiveld hemels hemelvaartweekend te worden! Alvast enkele bands die zeker de moeite waard zijn op de eerste festivaldag.

Where Mermaids Drown (fr) – Concertzaal • 13:30 – 14:15

Dit trio uit Lyon, Frankrijk, krijgt de eer om het festival officieel te openen en is een perfecte weergave van hoe hecht de wereldwijde post-rockgemeenschap is. Episch, dramatisch, luid en emotioneel, het is muziek waar je niet zomaar passief naar kunt luisteren. Het is ontworpen om ervaren te worden, om een ​​viscerale verbinding tussen artiest en publiek te bevorderen.

Divided (be) – Balzaal • 14.20 – 15.00

De balzaal wordt geopend door een band van eigen bodem. Ze brengen de beste elementen van post-rock en post-hardcore samen en bevatten grommende, antagonistische vocalen die een aantal serieus krachtige riffs aanvullen. De vocalen vertonen een branie en verlatenheid die meer doet denken aan de punk-energie van de metal-crossovers van begin 2000 dan aan de soberheid van traditionele post-metal, en dat soort vuur is absoluut noodzakelijk om de verzengende uitvoeringen die overal plaatsvinden bij te houden.

Hubris. (ch) – Concertzaal • 16.50 – 17.40

Dit Zwitserse kwartet bracht zijn meest recente plaat, Metempsychosis, uit op 13 maart 2020, en wordt beschouwd als één van de beste post-rock-inspanningen van 2020. De minutieuze manier waarop ze melodieën verwerken tot uitgebreide passages en deze balanceren met levendige, aanstekelijke grooves getuigt van een indrukwekkend niveau van zorg en chemie. Als je je ogen sluit en de muziek het overneemt, kun je je gemakkelijk voorstellen dat je ongeremd door de kosmos raast. Het publiek mag een energieke prestatie verwachten die zowel gewetens verruimend als emotioneel beïnvloedend is.

Jon Doe One (be) – Dansstudio • 16:15 – 16:45, 19.00 – 19.30, 21.00 – 21.30

Enkel op donderdag is er een extra podium, Dansstudio, en wel met 1 artiest die driemaal een set van een half uur voor zijn rekening neemt. Jon Doe One, alter ego van contrabassist Hannes d’Hoine, is een minimalistische verkenning van textuur en stemming, een duik in de ruimtes tussen noten die probeert te bepalen of muzikanten een persoonlijk soort ritme kunnen aanboren in een schijnbaar ritmische ruimte.

Lili Refrain (it) – Domzaal • 18:00 – 18:40

Zonder achtergrondtracks of computerhulp bouwt deze Italiaanse soloartiest in real time betoverende soundscapes, een stilistische benadering die leeft in voortdurende kwetsbaarheid, maar gedijt op zelfverzekerde expressie. Lili Refrain barst van de mystiek en buitenaardse atmosfeer en is fel compromisloos en fascinerend uniek, met een stem die krachtig genoeg is om door de donkerste nacht te snijden.

Stories From The Lost (be) – Balzaal • 18:10 – 18:50

Deze ervaren post-metallers stonden al eerder op de affiche van Dunk!. Hun muziek is een verkenning van de donkerste diepten, waarbij een beklemmende sfeer wordt opgebouwd met krachtige vocalen die variëren van doordringend gehuil tot begrafenisgebrul, onverzettelijk felle riffs, gespierde percussie en altijd aanwezige, verontrustende elektronica. Wat Stories From The Lost onderscheidt, is de manier waarop ze de grenzen plagen met glimmen van helderheid en uitbarstingen van melodieuze aanstekelijkheid. Dit is muziek die is ontworpen om alles op zijn pad te verpletteren, een deinende, puffende machine die communiceert in decibel en de angsthazen in de steek laat.

Astodan (be) – Balzaal • 20.05 – 20.50

Astodan zet de sacrale handeling van de begrafenis perfect op muziek. De combinatie van ingetogen ambient soundscapes met rijke harmonieën, intieme toetsen en uitbarstingen van metal georiënteerde riffs nemen je mee langs de rouwstoet en verlichten de gevoelens van verdriet en respect, sereniteit en discretie.

Jesu (uk) – Concertzaal • 20:55 – 21:50

Sinds de dagen van Godflesh in de jaren ’90 heeft Justin Broadrick steen voor steen een legendarische experimentele muziekerfenis opgebouwd. Jesu debuteerde in de vroege jaren 2000 tijdens de opkomst van glinsterende, melodieuze Amerikaanse post-rockbands. Als je echter kijkt naar waar het genre is geëvolueerd, vind je Broadricks vingerafdrukken overal. Denk aan de heersende trends die de afgelopen vijf jaar zijn ontstaan: langzaam brandende composities met opzettelijke, hypnotiserende ritmes, zware shoegaze-invloeden, dik vervormde gitaren – dit zijn allemaal hoekstenen van Jesus uitgebreide catalogus.

Malämmar (es) – Domzaal • 22:15 – 23:00

Afsluiter van de Domzaal op donderdag is weggelegd voor Malämmar. Dit driekoppige stoner/doom/post-metaloutfit stond in het verleden al op het festival met zijn punkafvalligen die volledig de duivelse zorg, alles-kan-esthetiek omarmen die het bijwonen van shows een zodanige opwindende ervaring maakt… Malämmar heeft trouwens met zijn nieuw album Mazza! Nog een extra reden om alles te geven.

Tom Morris & Jo Quail (uk) – Balzaal • 22:30 – 23:20

De laatste keer dat Tom Elliot de Dunk! stage sierde was tijdens de emotionele afscheidsshow van Her Name Is Calla, Dit jaar is hij terug in een andere context. We zullen kunnen genieten van twee verschillende incarnaties van Jo Quail, zowel als solist en als tweede lid van een boeiende samenwerking. Het duo bracht For The Benefit Of All uit wat bedoeld was als een liveoptreden op het kunstfestival Forgotten Futures, dat werd gedwongen tot een COVID-annulering. Nu krijgen ze de kans hun muziek uit te voeren zoals het bedoeld was om te ervaren. Bereid je voor op weelderige, prachtige soundscapes die af en toe voortgestuwd worden door pulserende synthritmes, .

Yob (us) – Concertzaal • 23:30 – 00:45

Na een legendarische status te hebben bereikt door hun harde werk – ze brachten ooit vier albums uit in de loop van vier jaar – en intens touren, zal het Amerikaanse doommetaltrio YOB voor het eerst zijn sonische tsunami’s op het podium laten knallen! Hun muziek smeedt solide, maar rauw meeslepende juggernauts en heeft een psychedelische draai die onder je huid zal kruipen en je meeneemt op een zware eclectische trip. Onmogelijk om te weerstaan!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X