Demonical - Mass Destroyer
Label: Agonia Records
80
Ashley Bickx

De kettingzagen van de Zweedse deathmetalband Demonical draaien de voorbije jaren overuren, want sedert het voorjaar van 2018 brengen deze heren om de twee jaar steevast een nieuwe langspeler op de markt. Amper anderhalf jaar na de release van World Domination verscheen op 6 mei langstleden al een nieuwe plaat genaamd Mass Destroyer. En dan te beseffen dat de band tussen 2013 en 2018 op een ep na duidelijk in een creatieve dip zat. Een creatieve dip die, al dan niet dankzij de recente gezondheidscrisis, duidelijk voorbij is, zoveel mag duidelijk zijn. Mass Destroyer is ondertussen al het zevende album van deze Zweden en zal opnieuw verschijnen via het Poolse Agonia Records.

Demonical is zo een band waarbij je als fan meteen weet wat je bij iedere nieuwe release voorgeschoteld zult krijgen. Net zoals bij de voorgangers Chaos Manifesto en World Domination het geval was, bevat ook deze Mass Destroyer acht volwaardige tracks onder het motto ‘no fillers just killers’. Als er iets is waar deze Zweden namelijk een bloedhekel aan lijken te hebben dan is het wel aan tijdverlies. Van bij opener We Conquer The Throne hoor je je de band de monitors aanzetten, waarna de traditionele Zweedse deathmetalriffs de luisteraar namelijk op een oorverdovend, heerlijk opgefokt tempo om de oren vliegen. Frontman Christofer Säterdal heeft ondertussen na twee albums duidelijk zijn plaats binnen de band gevonden, hetgeen ook gezegd kan worden van Ronnie Bergerstal die de snedige riffs duchtig aan elkaar weet te trommelen.

 

Zoals reeds aangehaald, bevat deze Mass Destroyer acht nummers die stuk voor stuk het traditionele Zweedse geluid uitademen. Waar Demonical op de voorbije albums al eens de meer experimentele toer op durfde te gaan (From Nothing en voornamelijk Slipping Apart) is deze plaat opvallend rechttoe rechtaan te noemen. Deze Zweden vonden het duidelijk tijd om met een no nonsense plaat voor de dag te komen, want het tempo ligt gedurende een dik half uur verschroeiend hoog zonder als luisteraar ook maar enige ademruimte voorgeschoteld te krijgen. Het getuigt dan ook van vakmanschap dat deze plaat nergens te kampen krijgt met een inzinking, noch enige vorm van herhaling. Niet alle nummers zijn even memorabel te noemen, dat gaan we niet ontkennen, maar de nummers die er dan wel weer bovenuit springen, laten een band in topvorm horen. Het eerder reeds vermelde openingsnummer We Conquer The Throne, Dödsmarch en het afsluitende By Hatred Bound zijn absoluut te bestempelen als pareltjes, waarbij vooral laatstgenoemde song nu al een klassieker binnen het genre genoemd mag worden.

Wat betreft het artwork heeft de band opnieuw teruggegrepen naar het concept van de plaat Chaos Manifesto, hetgeen zeker een pluspunt genoemd mag worden. Niet dat we het artwork van voorganger World Domination lelijk vonden, maar de nodige dosis dood en verderf op een witte achtergrond past nu eenmaal beter bij het muzikale concept van een band als Demonical. Het artwork lijkt op het eerste zicht bovendien vrij eenvoudig, maar schijn bedriegt. De mate van detail is opnieuw aan de hoge kant wat zeker op vinyl de moeite zal zijn.

Deze Mass Destroyer biedt op zich weinig verrassingen, maar schotelt de luisteraar wel een heerlijke pot old school swedisch death metal voor, waar heel wat fun aan te beleven valt. Demonical. Gedurende acht nummers blijft het tempo nagenoeg voortdurend enorm hoog liggen, hetgeen op zich de eerder korte speelduur van een dik half uurtje prima rechtvaardigt. Verplichte kost voor iedere, zichzelf respecterende liefhebber van het deathmetalgenre.

Tracklist:

  1. We Conquer The Throne
  2. Sun Blackened
  3. Fallen Mountain
  4. Wrathspawn
  5. Dödsmarsch
  6. Lifeslave
  7. Cemented In Ire
  8. By Hatred Bound

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X