Headbanger’s Balls Fest 2022: De Preview!
Ashley Bickx

Waar Wout Van Aert het afgelopen jaar het genoegen had om tweemaal in zijn tricolore te mogen aantreden in Parijs-Roubaix, zou hebben de metalfans het genoeg om op een tijdsbestek van amper zeven maanden maar liefst twee keer af te zakken naar Cultuurhuis De Leest in Izegem. Op 7 mei staat daar namelijk de jubileumeditie van Headbanger’s Balls Fest op de agenda. Een editie die de organisatie niet zomaar aan zich voorbij wou laten gaan, getuige de line-up die werkelijk uitblinkt in brutaliteit. Zo zal het aanwezige publiek met Decapitated en Carnation twee hondsbrutale deathmetalbands voor de kiezen krijgen, terwijl Wiegedood en Sons Of A Wanted Man voor een heerlijk zwartgallige sfeer zullen zorgen. Tussendoor mogen we uiteraard een portie hardcore/metalcore van Fleddy Melculy en Liar niet over het hoofd zien. Idem wat betreft de eerder stoner post metal van opener An Evening With Knives. Zoals vanouds pennen we maar al te graag een uitgebreide preview neer van deze eerste West-Vlaamse metalhoogmis van het nieuwe jaar!

Voor het eerst in lange tijd zal er geen band van eigen bodem de festiviteiten op gang mogen trappen. Na onder meer Growing Horns en Cobra The Impaler krijgen dit jaar onze Noorderburen van An Evening With Knives de gelegenheid om tegen de klok van 14u30 alles in gang te duwen. Ondertussen draaien deze heren ook al een dikke zeven jaar mee, hetgeen geleid heeft tot twee sterke albums die het absoluut verdienen om gehoord te worden met als meest recente worp het uit 2020 afkomstige Sense Of Gravity. Wie een cocktail van post, doom en stoner wel kan smaken, maar kan op zaterdag 7 mei best maar vroeg genoeg afzakken naar Izegem. Want zoals de traditie het wil, zal ook de opener van de dag reeds voor het eerste hoogtepunt zorgen. (AB)

 

Van bij de tweede band zal Cultuurhuis De Leest meteen al in een zwartgeblakerde duistere sfeer worden ondergedompeld. Voor minder dan dat zakken onze landgenoten van Sons Of A Wanted Man namelijk niet af vanuit het verre Limburg richting West-Vlaanderen. Enkele weken geleden lieten deze heren nog een zeer positieve indruk na op het nieuwbakken festival Gruut (Gents) Lawijt. Eens de ‘basisconditie’ er is, volgt de rest vanzelf. De sterren staan wat dat betreft gunstig gepositioneerd. Op muzikaal vlak mag het aanwezige publiek een furieuze mix verwachten post en sludge metal, waarbij het blackmetalgehalte toch wel prominent op de voorgrond staat. De band zal ongetwijfeld rijkelijk putten uit de in 2020 verschenen debuutplaat Kenoma, hetgeen we alleen maar kunnen toejuichen! Verwacht je maar aan atmosfeer, veel atmosfeer… (AB)

 

Band nummer drie is het uit Kortrijk afkomstige Liar. Wie de voorbije weken de nieuwsfeiten gemist zou hebben, geven wij graag een kleine update: het initieel als vierde band geprogrammeerde, en graag geziene, King Hiss diende vrij last minute op onfortuinlijke wijze forfait te geven, waarna de organisatie op zoek kon naar een (waardige) vervanger. Een zoektocht die, behoudens tegenbericht vanwege de organisatie, vrij snel zijn afloop kende, want tegelijkertijd met de aankondiging van de annullatie van King Hiss, werd reeds aangekondigd dat Liar de meubelen zou gaan redden. Al zal er van dat ‘redden’ hoogstwaarschijnlijk weinig in huis komen. Liar is namelijk één van de grondleggers van de vaderlandse metalcore- en hardcorescene en stond mee aan de wieg van de H8000-scene, oftewel de hardcorescene van West-Vlaanderen. Een scene die niet meteen gekend staat omwille van de zeemzoete en uiterst toegankelijke metalcore/hardcore. Liar is namelijk een bikkelharde metallic hardcoreband, die aardig wat jaren op ‘hold’ gestaan heeft, maar de voorbije periode gelukkig opnieuw het vuur aangewakkerd gekregen heeft. Benieuwd wat dat gaat geven! (AB)

 

Halverwege de avond is het tijdstip waarop Belgische trots Carnation ons een furieuze brok old school death metal doorheen de strot zal jagen. Gewapend met twee prima langspelers Chapel of Abhorrance en Where Death Lies heeft dit Antwerpse vijftal nu al genoeg munitie om Cultuurcentrum De Leest genadeloos tot puin te herleiden. Inmiddels is Carnation dan ook weinigen onbekend en hebben de heren na een cruise zo’n 30.000 ton ervaring, wat garant staat voor een stevig meebrulfeestje. Het (nep) varkensbloed en allerhande kettingen zullen ook vanavond ongetwijfeld weer aanwezig zijn om het hondsbrutale geheel nog wat extra pit mee te geven. Hellfire! (BV)

 

Met zoveel talent van binnen de eigen landsgrenzen op de affiche, kan een snuifje Church Of Ra moeilijk achterwege blijven. Wiegedood wist in het verleden hoge ogen te gooien met het ‘De doden hebben het goed’-drieluik, waarvan de laatste twee delen verschenen via het grote Century Media Records. Begin dit jaar de tijd rijp voor een nieuw hoofdstuk, en werd There’s always blood at the end of the road op de wereld losgelaten. In het kader van een Europees tourluik houdt Wiegedood ook halt op Headbanger’s Balls Fest, waar ze ons ruim een uur zullen bestoken met hun eigenzinnige trip bol van zwartgeblakerde metalen. Wij zijn alvast benieuwd hoe hard de nieuwe songs als FN SCAR 16 de menigte met verstomming zullen slaan. (BV)

 

De vijfde en laatste Belgische band van de avond is niemand minder dan Fleddy Melculy. Sinds het einde van de Coronacrisis trekken deze heren weer doorheen het ganse land om werkelijk in alle uithoeken de lokale inwoners kennis te laten maken met de avonturen en voornamelijk frustraties van Fleddy himself. En we moeten toegeven: ondanks het feit dat we de band ondertussen al tientallen keren aan het werk gezien hebben, blijft het werkelijk een feest om de ene herkenbare knaller na de andere op het publiek afgevuurd te zien. Fleddy Melculy is namelijk niet zomaar een metalband, maar is veeleer te beschouwen als een muzikale spiegel van hetgeen er werkelijk leeft onder de Belgische bevolking. Medio 2021 brachten deze heren nog een nieuwe ep op de markt genaamd … And Just Niks For All, die ze ook vanavond opnieuw graag in de spotlight zullen zetten. Zet u schrap voor een aaneenschakelijking van pure hits en dat voor maar liefst 75 minuten! (AB)

 

Het opus magnum van Headbanger’s Ball’s Fest 2022 luistert naar de naam Decapitated. Het Poolse viertal rond Wacław J. Kiełtyka heeft ruim 20 jaar op de teller staan, en komt vijf jaar na Anticult met nieuw plaatwerk opdagen. De frisse boorling genaamd Cancer Culture zal op 27 mei het daglicht zien, maar wie weet halen eerder uitgegeven tracks Cancer Culture en Hello Death (duet met Tatiana Shmayluk van het Oekraïnse Jinjer) de playlist al. Wie op het eind van de avond nog eens een stevig rondje doorheen de moshpits wil knallen heeft aan de groove/death metal van Decapitated een dikke kluif. Frontman Rafał Piotrowski aka ‘Rasta‘ zal de pit draaiende houden. De band krijgt als headliner alle tijd en ruimte om een stevige duik te nemen in de discografie, hetgeen zowel liefhebbers van technical death metal als liefhebbers van een meer op groove gerichte aanpak zullen kunnen waarderen. Voor een laatste keer alle remmen los, zouden we zo durven zeggen. De schade opmeten doen we de dag erna wel… (BV)

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X