Evil Invaders - Shattering Reflection
Label: Napalm Records
90
Ashley Bickx

Het gaat hard voor het uit Leopoldsburg afkomstige Evil Invaders. Sinds de release van de debuutplaat Pulses Of Pleasure gevolgd door het verbluffende Feed Me Violence is onze vaderlandse trots op het gebied van thrash/speed metal steevast bezig met het veroveren van alle continenten en werelddelen. Evil Invaders kan sinds de oprichting niet voor niets rekenen op de trouwe support van Napalm Records. Feed Me Violence dateert ondertussen van eind 2017 dus werd de honger van de fans naar nieuw werk groter en groter. Die onstilbare honger zal op 1 april eindelijk – al dan niet gedeeltelijk – worden gestild, want dan verschijnt met Shattering Reflection de langverwachte derde langspeler van Evil Invaders. Een plaatje waar wij, net als de fans en bij uitbreiding de volledige vaderlands en ongetwijfeld internationale metalscene, reikhalzend naar uitkijken.

Feed Me Violence sloeg een dikke vier jaar geleden in als een bom en katapulteerde Evil Invaders in één klap naar de top van de internationale thrash/speed metalscene. Als men hoog kan vliegen, kan men ook diep vallen. Vraag dat maar aan ene Icarus. Vanuit die optiek blijven we dan ook steeds voorzichtig wat betreft te hooggespannen verwachtingen. Het laatste wat we zouden willen is dat de vleugels van een Vlaamse metalband zouden verschroeien door het nemen van een te hoge vlucht…

Na het beluisteren van deze Shattering Reflection kunnen we één ding zeker stellen: Evil Invaders is absoluut niet te vereenzelvigen met Icarus. In plaats van Icarus die zijn vleugels verbrandde aan de zon, zal het eerder de zon zijn die zich zal verbranden aan Evil Invaders… Genoeg Griekse mythologie voor vandaag. Tijd om tot de orde van de dag te komen, namelijk de bespreking van deze nieuwste plaat.

Net zoals op de voorgaande platen steevast het geval was, vliegt de band er meteen van bij het spreekwoordelijke fluitsignaal onmiddellijk stevig in, hetgeen met opener Hissing In Crescendo onmiddellijk resulteert in kippenvel. De agressieve openingsriffs is werkelijk om van te watertanden, waarna frontman Joe Van Audenhove er meteen als een geweldenaar invliegt. Heerlijk opgefokte speed/thrash metal op zijn best.

Het daaropvolgende Die For Me gaat op vrij ingetogen, zelfs melancholische wijze van start, waarna de remmen opnieuw volledig worden losgegooid. Wat wel meteen opvalt, is dat deze derde langspeler net iets meer neigt richting de snellere heavy metal van pakweg Enforcer. Die lichte koerswijziging horen we vanzelfsprekend overduidelijk terug op het reeds als single uitgebrachte In Deepest Black, waarbij de band de luisteraar zowaar een ballad voorschotelt, waarbij de ‘eighties vibes’ welig tieren.

 

Wat deze Shattering Reflection eveneens zo interessant maakt, is de dynamiek van deze plaat: zo trapt de band na de ballad In Deepest Black de luisteraar met Sledgehammer Justice vol in het gezicht om vervolgens met het epische, mid-temponummer Forgotten Memories een kille sfeer te creëren, waarbij de vocale uithalen van frontman Joe werkelijk door merg en been snijden. Onversneden klasse gebracht door vier jonge gasten die gewoonweg heavy metal uitademen, want hetgeen Max Mayhem, Senne Jacobs, Joeri Van de Schoot en Joe Van Audenhove hier ten gehore brengen, is opnieuw van een mondiaal niveau.

Net als je denkt dat je ondertussen wel alles gehad moet hebben, komt Evil Invaders voor de dag met het maar liefst ruim zes minuten durende Eternal Darkness dat bol staat van de pure thrash metal uit het begin van de jaren tachtig, waarbij we zelfs een vleugje Kreator kunnen ontwaren. Het afsluitende The Circle is al eveneens te bestempelen als een muzikaal avontuur, waarbij de tandem MayhemVan Audenhove opnieuw alle ruimte krijgt om er duchtig op los te soleren.

Voor wie er nog aan zou twijfelen: Shattering Reflection is een weergaloos album dat zomaar eens aan de haal zou kunnen gaan met de absolute oppergaai op het gebied van muzikale awards en eindejaarslijstjes allerhande. Voorganger Feed Me Violence wordt vlotjes geëvenaard en we zouden zelfs het woord ‘overtroffen’ in de mond durven nemen. Iets wat we ruim vier jaar voor onmogelijk gehouden hadden. Het weekend van 1 april belooft nu al eentje te worden voor de geschiedenisboeken, want daags na de release staat Evil Invaders op 2 april in zaal Trix, waarbij ze kunnen rekenen op de support van Cyclone en Schizophrenia. Schaf dan ook gewoon deze plaat aan en voeg er meteen nog tickets aan toe voor de releaseshow, zodat de het bordje uitverkocht van onder een dikke laag stof gehaald mag worden!

Tracklist:

  1. Hissing In Crescendo
  2. Die For Me
  3. In Deepest Black
  4. Sledgehammer Justice
  5. Forgotten Memories
  6. Realm Of Shadows
  7. Eternal Darkness
  8. My World
  9. Aeon
  10. The Circle

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X