Turpentine Valley - Alder
Label : Dunk Records
88
Vanpevenaeyge Carly

Turpentine Valley tast het robuuste en ruwe terrein van post-metal nieuwsgierig af. Maar wat hen onderscheidt, is het subtiel verkennen van het onontgonnen spectrum aan eerlijke gevoeligheden daarbuiten. Die zorgen met de regelmaat van de klok voor een waardevolle extra dimensie als korte maar cruciale adempauze. Precies voldoende als tegengewicht voor de imposante geluidsmuur.

Turpentine Valley  brengt zijn tweede plaat Alder uit. Op het nieuwe album zoekt de band nog explicieter de donkere grenzen van het instrumentale post-metalgenre op, zonder aan melodie en intensiteit in te boeten. Alder verschijnt, net zoals debuutplaat Etch, opnieuw bij het Belgische Dunk!Records op vinyl (EU-release), maar wordt dit keer ook uitgebracht op vinyl en cd door A Thousand Arms (USA) en op tape via Ripcord Records (UK).

“We kijken terug op een leerrijk schrijfproces”, zeggen Kristof, Thomas & Roel in koor, “waarbij jamsessies door lockdowns en covid-restricties noodgedwongen plaats moesten maken voor muziek schrijven op afstand. Maar we zijn zelf alvast supertrots op het resultaat”.

Never chance a winning team en al zeker geen formule of sound waarbij je herkenbaar bent. En zodus is het herkenbare en vertrouwde geluid dat we kennen van het vorig album terug aanwezig. Alleen zoals eerder vermeld verleggen ze de grenzen waarbij ze op Etch al aanleunden. De muziek was zowel compact als ondoordringbaar, zwaar leunend op de meedogenloze levering van gelaagde gitaren, fronsende bas en baanbrekende percussies.

Acht tracks telt Alder waarvan opener Veeleer I en afsluiter Veeleer II eerder intro en outro zijn. Hoewel de afsluiter wel iets uniek heeft. Voor het eerst verschijnt er een stem in een nummer van Turpentine Valley, nl Pieter Jan De Paepe (voor Thuis-kijkers zal deze naam bekend in de oren klinken). Het eerste echt nummer op dit album is Sereen. Maar in plaats van rustig en kalm te zijn krijgen we beukende drums en scheurende gitaren. Parabel is de eerste single die Alder voorafging en hier herkennen we direct de Turpentine Valley-touch en is zeer vergelijkbaar met Vergeten op het vorig album Etch.

Volgende tracks Teloor en Tremor zijn vergelijkbaar met elkaar en een beetje op dezelfde basis gevormd. Eén lange soundscape waarbij progressieve invloeden te merken zijn. Neuron haalt het tempo dan weer naar beneden en krijgen we een soort rustpauze die je terug wakkerschud na een dikke twee minuten om je op het einde terug te laten indommelen. Respijt volgt een beetje hetzelfde stramien, alleen krijgt de gitaar een prominente rol in bedeeld. Van rustig, bijna akoestisch tot riffs met heel veel distortion. Wanneer drums en bas het geheel vervoegen horen we terug het krachtige instrumentale post-metal waar Turpentine Valley voor bekend is.

Alder is de opvolger van Etch, het debuutalbum dat Turpentine Valley eind 2019 via Dunk!Records uitbracht en waarvan 3 nummers het tot in de soundtrack van de bejubelde rechtbankserie ‘De Twaalf’ (VRT / Netflix)  schopten. Opnames, mix en mastering waren opnieuw in handen van Stef Exelmans. Voor de productie deed Turpentine Valley dit keer beroep op Tim Toegaert.

Tracklist

  1. Veeleer I
  2. Sereen
  3. Parabel
  4. Teloor
  5. Tremor
  6. Neuron
  7. Respijt
  8. Veleer II

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X