Cassels - A Gut Feeling
Releasedatum: 4 februari 2022
95
Bjorn Wielockx

De gebroeders Beck, oftewel het geniale Britse Cassels, hebben onlangs met A Gut Feeling een nieuwe plaat op de markt gebracht. Dit tweetal zorgde in 2017 met zijn debuutplaat Epithet voor een persoonlijke muzikale explosie. In de herfst van 2019 bracht de band met The Perfect Ending een meer dan uitstekende opvolger op de markt. Wederom een uitmuntende plaat met tonnen karakter. Ze zorgde ervoor dat mijn muzieksmaak weer wat uitgebreider werd door hun post-punk. Cassels serveert een meesterlijke mix tussen punk, hardcore, rock en alternatieve elementen. Het levert een unieke sound op welke in je hoofd blijft hangen. De liefde is doorheen de jaren alleen maar toegenomen en nummers als You Turn On Utopia, Sepia Good Times, When Completing Handshakes en A Snowflake In Winter zitten in mijn wekelijkse setlist. Enkele weken terug vernam ik het heugelijke nieuws dat ook de gebroeders niet hadden stilgezeten tijdens de coronapandemie. De verwachtingen die ik had wanneer ik A Gut Feeling in mijn digitale cd-speler pleurde, waren nog nooit zo hoog.

Ook met A Gut Feeling levert Cassels een waar meesterwerkje af. Eentje welke elke liefhebber van het betere gitaarwerk een kans moet geven. Toegegeven het eindresultaat is alternatief, en dat is nog zachtjes uitgedrukt. Je moet al wat muzikale watertjes hebben doorzwommen om de pure kracht van Cassels ten volle te kunnen aanschouwen. Persoonlijk ben ik net tram drie opgesprongen, waardoor mijn ervaring qua muziek nog stevig moet groeien. Hierdoor blijft mijn liefde voor Cassels alleen maar toenemen.

Cassels volg ik nu zo’n vijf jaar op de voet maar tot op heden heb ik nog niet de kans gehad om dit meesterlijke duo live aan het werk te zien.  In 2018 stond de band in de Kavka te Antwerpen (Summer Gloom), maar die dag had ik reeds andere plannen. Tot op heden beklaag ik het me nog steeds dat ik toen toch niet naar Antwerpen ben afgezakt. Met A Gut Feeling onder de arm zal de band nog wel eens het kanaal oversteken, en dan ga ik de kans met twee handen grijpen. Deze alternatieve psychedelische cocktail kan je immers het best aanschouwen in een klein cafeetje. Binnen enkele jaren zal de sound wat gekender zijn en zal een intieme setting niet meer aan de orde zijn. Als je het mij vraagt gaat Cassels “The Next Big Thing” worden.

Your Humbe Narrator heeft de eer om deze nieuwste telg op gang te trekken én is meteen de meest opvallende track. Met zijn duurtijd over de acht minuten is het de langste track op deze derde langspeler. Gemiddeld duurt een nummer van de Britten zo’n vier a vijf minuten, maar enkele malen mag het wat meer zijn. Door de langere speeltijd kan de band nóg dieper gaan en dus nóg meer emoties etaleren. Al is de beste track op deze A Gut Feeling niet de langste. Mr Henderson Coughs klimt net boven de drie minuutjes, old-school Cassels dus. Een vuile gitaarlijn, welke hand in hand gaan met de typerende vocal van Beck, wederom de old-school Cassels-formule dus. Dit alles is zo aanstekelijk, zo’n fantastisch geheel, dat het na één luisterbeurt voor uren/dagen in je hoofd zal blijven hangen, en dus stiekem toch de langste track is op deze A Gut Feeling is geworden.

Zoals het hoort op een meesterlijke plaat staat er op deze A Gut Feeling geen enkele mindere track. Elke track heeft zijn eigen karaktertje meegekregen wat de totaalervaring alleen maar ten goede komt. Dit derde deel is net als zijn voorgangers als een goed boek, eentje met heerlijke hoofdstukken welke je maar niet kan wegleggen. Schenk jezelf een lekker drankje uit, leg je even in je zetel en geniet van de wonderlijke muziek van Cassels.

Ook de afsluiter, Sarah Misses Them, verdient een speciale vermelding. Samen met Your Humbe Narrator zijn dit de langste nummers, waardoor de band echt al de registers durfde opentrekken. Sarah Misses Them start zeer rustig en vertelt je een verhaal van een hardwerkende moeder. Na een tijdje voel je dat het geheel naar een apotheose aan het opbouwen is. Wanneer je denkt dat deze achter de rug is, en Cassels rustig gaat uitbollen, kiest de band om nog één keer furieus uit te halen met een heerlijke pseudobreakdown. Wat volgt is een korte smerige donkere passage om vervolgens uit te monden in totale chaos.

Wanneer de laatste noten uit m’n box galmden, bleef ik even voor me uitstaren. Wat een heerlijke plaat is deze A Gut Feeling geworden. Voor de derde keer op rij brengen de Britten een plaat op de markt waar de gebroeders Beck volledig achter staan. Het levert een sound op die in je hoofd kruipt en je niet meer loslaat. Missie wederom meer dan geslaagd.

Tracklist: 

  1. Your Humbe Narrator
  2. Pete’s Vile Colleague
  3. Family Visits Relatives
  4. Mr Henderson Coughs
  5. Michael’s Daily Commute
  6. Charlie Goes Skiing
  7. Dogg Drops Bone
  8. Beth’s Recurring Dream
  9. Sarah Misses Them

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X