Immolation - Act Of God
Label: Nuclear Blast
75
Ashley Bickx

Ruim dertig jaar na de debuutplaat Dawn Of Possession zit er nog lang geen sleet op de muzikale formule van de New Yorkse deathmetalgigant Immolation. Dat bewees de band door in 2017 Atonement op de trommelvliezen van menig metalliefhebber los te laten. Een plaat die zowel door pers als publiek op handen gedragen werd en tot één van de absolute hoogtepunten van dat jaar gerekend mocht worden. Ondertussen zijn we vijf intensieve jaren verder en achtte Immolation de tijd rijp om met een elfde langspeler aan te komen draven. Act Of God is voorzien voor 18 februari en zal opnieuw mede mogelijk gemaakt worden door de support van Nuclear Blast Records.

Er zijn zo van die bands die geen introductie nodig hebben. Immolation mag gerust tot dat kransje gerekend worden. Al meer dan dertig jaar vuren deze Amerikanen met een ongeziene precisie het ene muzikale bombardement na het andere op de luisteraars af zonder op geen enkel ogenblik ook maar aan kracht te moeten inboeten. Album nummer tien – het eerder genoemde Atonement – was een absolute mijlpaal in de carrière van deze heren, hetgeen de verwachtingen uiteraard vrij hoog gelegd heeft voor deze opvolger. Eens men de lat hoog legt, verwacht men natuurlijk dat deze lat niet meer zal zakken…

De fans van de band kunnen we meteen gerust stellen: ook deze Act Of God is een Immolation-plaat pur sang. Waar het opentrekken van de eigen sound de voorbije jaren een trend geworden is, blijven deze Amerikanen trouw aan hun eigen beproefde receptuur, namelijk alles verpulverende, ultrastrakke death metal, gestoeld op de Amerikaanse – zeg maar Immolation – leest. Dat trouw blijven mag gerust letterlijk genomen worden, want op muzikaal gebied zijn er nagenoeg geen verrassingen te bespeuren. Een pluspunt want de sound van Immolation valt gerust als uniek te bestempelen. Verandering van spijs zou voor deze ene keer niet doen eten.

 

Vanuit eenzelfde muzikale concept serveren deze heren ons deze keer maar liefst 52 minuten aan death metal, gespreid over in totaal 15 composities. Een hele boterham, want zoals de bovenstaande omschrijving reeds laat uitschijnen, is de muziek van Immolation allerminst een makkelijk verteerbare hap. Een stelling die zelfs de meest doorwinterde fan van deze band ongetwijfeld zal moeten beamen. Enige dynamiek qua opbouw is dan ook geen overbodige luxe en net daar knelt het schoentje. Na een intro gooit de band meteen de knuppel in het hoenderdok en laat men deze knuppel maar liefst twaalf nummers in datzelfde hok liggen. Twaalf nummers waarbij je als luisteraar nagenoeg op geen enkel ogenblik de tijd krijgt om even op adem te komen of het moet dan tijdens de 15 seconden durende intro van het sterke Immoral Stain gebeuren. Een jammerere zaak want op deze manier is het een verdomd moeilijke opgave om de aandacht niet te laten verslappen en is het zelfs na een tiental luisterbeurten nog steeds zeer moeilijk om de songtitel aan het juiste nummer te koppelen of vice versa.

Deze opbouw-technische bemerking doet uiteraard totaal geen afbreuk aan het feit dat we hier opnieuw met een sterk deathmetalalbum te maken hebben. De oergrunt van Ross Dolan is opnieuw te herkennen uit de duizend. Hetzelfde kan trouwens gezegd worden van het gitaarspel van zijne ‘hoogheid’ Robert Vigna. Aan sterke riffs en solo’s geen gebrek. De man in kwestie zal live met andere woorden weer alle tijd en ruimte krijgen om op een duracell-achtige wijze met zijn gitaar om te gaan.

Concluderend kunnen we stellen dat deze Act Of God een fijne toevoeging is aan de discografie van deze legendarische band. Toch zal deze plaat niet de geschiedenisboeken ingaan als één van de beste platen van deze band. Daarvoor had de opbouw van deze plaat net iets uitgekiender mogen zijn, hetgeen de memorabiliteit van de nummers op zich zeker ten goede gekomen zou zijn. Desondanks verdient deze plaat het absoluut om gehoord te worden. Immolation blijft namelijk niet voor niets één van de grotere bands uit het genre!

Tracklist:

 1. Abandoned
 2. An Act Of God
 3. The Age Of No Light
 4. Noose Of Thorns
 5. Shred The Light
 6. Blooded
 7. Overtures Of The Wicked
 8. Immoral Stain
 9. Incineration Procession
 10. Broken Prey
 11. Derelict Of Spirit
 12. When Halos Burn
 13. Let The Darkness In
 14. And The Flames Wept
 15. Apostle

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X