Rising Insane - Afterglow
Label: Long Branch Records
85
Ashley Bickx

2021 zal niet meteen de geschiedenisboeken in gaan als een ‘grand cru’ op het gebied van metalcore. Op enkele uitschieters van Spiritbox, Architects en Of Mice And Men na bleef het vrij kalm binnen het toch vrij populaire subgenre. in de laatste weken van het jaar stond er nog één release op de planning die mogelijks nog enige verandering in de perceptie teweeg zou kunnen brengen. Rising Insane geldt al enkele jaren als een beloftevolle band binnen de metalcore / post hardcore scene en lieten op 10 december langstleden hun derde langspeler op de wereld los genaamd Afterglow via het label Long Branch Records. 2022 mag ondertussen al enkele weken bezig zijn, maar deze release wouden we onze lezers toch zeker niet onthouden…

Voor wie nog niet vertrouwd zou zijn met deze band: Rising Insane is een jonge, beloftevolle band die in 2017 debuteerde met de plaat Nation. Een plaatje dat meteen bijzonder goed onthaald werd. Hetzelfde kan gezegd worden van de opvolger Porcelain, waardoor de verwachtingen voor deze derde plaat zich zeker niet onder het vriespunt bevonden.

Rising Insane staat namelijk garant voor een zeer aanstekelijke mix van metalcore en post-hardcore. Enerzijds zijn nagenoeg alle nummers van deze band op een of andere manier te bestempelen als pure energiebommen. Anderzijds slagen deze heren er toch maar mooi in om ieder nummer eveneens vol te steken met pure emotionele uitspattingen. De lyrics handelen niet meteen over de mooiste kant van het leven. Wanhoop en eenzaamheid sijpelen vlotjes door hetgeen in combinatie met de muzikale brutaliteit bij momenten voor vuurwerk zorgt. Opener Afterglow vormt meteen de blauwdruk voor de rest van deze plaat, waarbij Rising Insane op muzikaal gebied bij momenten dichter aanleunt bij een band als Polaris en While She Sleeps, maar eveneens bij We Came As Romans.

 

De band is duidelijk op haar best op het moment dat het gaspedaal stevig kan worden ingedrukt. Wat dat betreft kunnen War, Breakout  en The Surface zeker beschouwd worden als de absolute hoogtepunten van deze sterke plaat. Zet daar ook maar gerust licht zweverige composities als Serenade, Something Inside Of Me en afsluiter Imprisoned tegenover. Aan fillers doet Rising Insane duidelijk niet mee, want over werkelijk ieder nummer valt aardig wat te vertellen. Met in totaal twaalf nummers mag het duidelijk zijn dat deze Afterglow absoluut waar voor zijn geld weet te bieden

Hoedje af dus voor Rising Insane! Wat deze heren hier hebben weten neer te zetten is van een zeer hoog niveau. Jammer dat de eindejaarslijstjes ondertussen reeds achter ons liggen, want deze Afterglow zou zeker en vast minstens een eervolle vermelding verdiend hebben, en misschien zelfs wel meer. Vandaar ook dat een recensie niet achterwege kon blijven. Verplicht luistervoer voor iedere fan van het core-genre!

Tracklist:

 1. Afterglow
 2. Meant To Live
 3. War
 4. Flightless Bird
 5. Serenade
 6. Oxygen
 7. Breakout
 8. The Surface
 9. Something Inside Of Me
 10. Broken Homes
 11. Bent And Break
 12. Imprisoned

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X