Unanimated - Victory In Blood
Label: Century Media Records
86
Ashley Bickx

Nu de feestdagen weer enkele dagen tot het verleden behoren, was het tijd om schoon schip te maken voor wat betreft de nog openstaande releases van 2021. Een plaat die lichtelijk aan onze aandacht ontsnapt was, was de meest recente worp van het Zweedse Unanimated. In verschillende opzichten een schande, niet in het minst daar de fans van de band maar liefst twaalf jaar geduld moesten uitoefenen. Dat de band er gelukkig niet het bijltje bij neergelegd had, bleek reeds in 2018 met het verschijnen van de ep Annihilation. Ruim drie jaar later, en ruim twaalf jaar na voorganger In The Light Of Darkness, was het dan eindelijk tijd voor de langverwachte opvolger, genaamd Victory In Blood, die op 3 december het levenslicht zag via Century Media Records.

Ondanks een carrière van ondertussen dertig jaar, waren de heren van Unanimated eind 2021 nog maar toe aan hun vierde langspeler. Het gebrek aan productiviteit wist de band evenwel altijd goed te maken met meer dan prima langspelers, waarmee de band zeker en vast niet door de mand viel. Het feit dat de bandleden stuk voor stuk actief zijn in een resem andere bands, vormt enerzijds de verklaring voor de uitstekende muziek an sich, maar verklaart anderzijds ook meteen het na dertig jaar beperkte oeuvre van Unanimated. En zo vliegen er snel twaalf jaar voorbij…

In die twaalf jaar is er een op alle mogelijke vlakken een pak verandering geboekt. Wat echter nog steeds bij het oude gebleven is, is een portie goede, ouderwetse, old school blackened death metal. De heren van Unanimated dienden zich dan ook allerminst zorgen te maken omtrent het actuele karakter van hun nieuwe songs. Al kunnen we er gif ongetwijfeld gif op innemen dat deze heren zich wars van alle mogelijke trends opstellen…

 

En gelijk hebben ze, want deze Victory In Blood is een welgemeende uppercut die meteen gerekend kan worden tot één van de betere releases uit het subgenre. Gedurende 47 minuten wordt er werkelijk geswingd als een spreekwoordelijke tiet, waarbij Unanimated geopteerd heeft voor een zeer divers geluid. Zo komt de band bij momenten zeer rechttoe rechtaan voor de dag, hetgeen resulteert in razendsnelle tracks als het gelijknamige titelnummer, het eerder reeds als single verschenen The Devil Rides Out en Scepter Of Vengeance. Drie krakers die werkelijk bol staan van uitmuntende gitaarrifs. Het geweldige gitaarwerk weten de snelheidsduivels onder de nummers echt wel te dragen. Al kunnen we gerust ook het furieuze drumwerk van Anders Schultz hiervoor aanwijzen als ‘boosdoener’ van dienst.

Naast al dat razendsnelle geweld, neemt de band ook geregeld de voet van het gaspedaal en richt men zeer meer op het midtempo stampwerk. As The Night Takes Us combineert bijvoorbeeld de betere ingrediënten van pakweg Satyricon en Abbath. Op XIII laat de band zowaar de teugels nog wat meer vieren en krijgen we iets voorbij halfweg zelfs een meer klassieke heavy metal gitaarsolo voor de kiezen.

 

Het hoogtepunt van deze Victory In Blood is echter The Golden Dawn Of Murder: een nummer waarbij Unanimated aanvankelijk meer neigt richting Zweedse death metal, getuige opnieuw de combinatie van uitmuntend riffwerk en de ruige, Zweedse strot van frontman Micke Broberg. Naarmate de song vordert wordt er evenwel overgeschakeld naar razendsnelle, van melancholie doorspekte black metal, die de luisteraar werkelijk met open mond achter weet te laten. Verbluffend sterk nummer!

2021 behoort ondertussen definitief tot het verleden, maar dat belet ons geenszins om deze geweldige Victory In Blood van Unanimated alsnog de aandacht te geven die deze plaat echt wel verdiend. Victory In Blood is bruut, divers en weet het beste van death metal en black met elkaar te combineren, waarbij de nadruk toch net iets meer ligt op het zwartgeblakerde aspect. Verplichte aanschaf voor liefhebbers van het betere blackened deathgenre!

Tracklist:

 1. Victory In Blood
 2. Seven Mouths Of Madness
 3. As The Night Takes Us
 4. The Devil Rides Out
 5. With A Cold Embrace
 6. Demon Pact (Mysterium Tremendum)
 7. XIII
 8. Scepter Of Vengeance
 9. Chaos Ascends
 10. The Golden Dawn Of Murder
 11. Divine Hunger
 12. The Poetry Of The Scarred Earth

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X