A Thousand Sufferings - Stilte - coverart 2021
Bart Van Gestel

In deze periode waarin dood en onmacht iets nadrukkelijker in ons aller leven aanwezig is dan we zouden willen, gaat de mens op zoek. Naar troost, zingeving, ontkenning, comfort, onderdrukking… Een streepje blackened doom metal kan daarbij helpen. Stilte, de nieuwe release van A Thousand Sufferings is hiervoor de geknipte plaat.

A Thousand Sufferings, actief sinds 2013, opereert langs de Scheldeoevers en heeft met Stilte zijn derde full album klaar. Voor deze release koos de band voor een samenwerking met Immortal Frost Productions, inmiddels zowat hofleverancier van Belgische extreme metal en aanverwanten.

Zanger PJ geeft de teksten van Stilte vorm middels zijn bruut-geforceerde vertelstem. Het gitaarwerk wordt zwoel door PJ als Jurgen verzorgd. Klassieke old-school blackmetalriffs slaan hier de trage maat. Wel een kanttekening: drummer W vervangt Timo. Logische keuze want W mocht al eens live invallen voor Timo bij A Thousand Sufferings. Geen punt dus.

Stilte is een bijzonder werkstuk geworden. Vooreerst is de voertaal op het album Nederlands geworden. Dit komt ten goede aan het geheel. Stilte komt hierdoor erg po√ętisch over. Daarnaast staat de muziek doomgewijs bol van de ostinati. Echter, de doordachte keuzes in de motieven zorgen voor een bijzonder muzikaal schilderij. De Eenzame Veroveraar, het elf minuten durende klapstuk van de plaat, mag hier als persoonlijke favoriet geteld worden. Afzien? Een marteling? Niet bepaald… gewoon stiekem genieten, mede dankzij de finale oplawaai die je hierin tegenkomt.

Het geheel is ook niet op elkaar gedrukt waardoor Stilte veel ademruimte krijgt. Daardoor gunt de band de luisteraar veel ruimte om een en ander te laten bezinken. Rustige, ingetogen momenten worden afgewisseld met black metal van een zeer ranzige soort. Hierdoor ontstaat contrast, wat Stilte erg boeiend maakt.

A Thousand Sufferings mag met Stilte gerust pronken. Het is een album dat je als blackened doomliefhebber gerust blind mag aanschaffen, te meer omdat we het hier hebben over een band uit eigen klei getrokken.

Stilte is te koop via de webshop van Immortal Frost Productions.

tracklist:

  1. Geen Helden Meer
  2. De Eenzame Veroveraar
  3. Woestenij Der Rust
  4. Stilte
  5. Weerloos In Het Ijle

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X