Genocide Pact - Genocide Pact
Label: Relapse Records
70
Ashley Bickx

Bijna vier jaar geleden waren we niet bepaald wild van de tweede langspeler van het uit Washington afkomstige gezelschap Genocide Pact. Een gebrek aan variatie in combinatie met een vrij eentonig geluid waren indertijd de boosdoeners van dienst. De heren in kwestie bleven evenwel niet bij de pakken zitten en konden blijven rekenen op de support van het label Relapse Records. Na vier lange jaren verscheen op 3 december album nummer drie. Qua albumtitel zal Genocide Pact evenwel niet direct prijzen pakken, want na twee albums opteert de band reeds voor een selftitled album. Een beslissing die wonderwel kan uitvallen, maar die evenzeer kan teleur stellen. Wij hoopten alvast op het eerste, want een goede dosis old school death metal kunnen we altijd wel smaken.

Voor wie nog niet vertrouwd zou zijn met de band Genocide Pact kunnen we de muziek van deze band gerust omschrijven als een pletwals: oorverdovend, krachtig, maar niet bepaald het toonbeeld van variatie en afwisseling. Zoals reeds werd aangehaald was het heuse opgave om voorganger Order Of Torment van de eerste tot de laatste noot met volle aandacht te beluisteren. Qua songwriting hebben deze heren de afgelopen jaren wel wat progressie geboekt. Zo is opener Led To Extinction een log en zompig nummer dat meteen de toon weet te zetten en gaandeweg aardig wat crustinvloeden laat horen.

Een ander positief aspect heeft betrekking op het tempo van de plaat. In plaats van te blijven hangen in eenzelfde traag tempo, bevat deze Genocide Pact aardig wat variatie qua snelheid. De tempowisselingen volgen elkaar vlotjes op. Idem wat betreft de korte, maar toch hevige gitaarsolo’s. Op instrumentaal gebied zit het ondertussen zeker en vast wel snor. Een nummer als Mutilated Vision zal de doorsnee liefhebber van het deathmetalgenre zeker kunnen smaken.

 

Waar Genocide Pact evenwel is blijven ‘plakken’, zijn de nog steeds eentonige vocalen van frontman en tevens gitarist Tim Mullaney. Death metal biedt nu eenmaal niet de meest ruimte voor vocale experimenten, maar net daar wordt het kaf van het koren gescheiden. Wat dat betreft is er zeker nog ruimte voor progressie.

Genocide Pact is zeker te beschouwen als een stap vooruit in vergelijking met voorganger Order Of Torment. De band is duidelijk voor het deathmetalgenre in de wieg gelegd, maar uiteraard mogen we niet blind zijn voor imperfecties. Bovendien was 2021 toch een straf jaar op het gebied van death metal, waardoor de verwachtingen nu eenmaal nog hoger liggen. Desalniettemin zullen de liefhebbers van het genre aardig wat plezier kunnen beleven aan dit kleinood. Niet ieder album moet namelijk per se als jaarlijstmateriaal beschouwd te worden. Een plaatje om zeker een kans te geven.

Tracklist:

  1. Led To Extinction
  2. Perverse Dominion
  3. Fossilized Future
  4. Mutilated Vision
  5. Deprive/Degrade
  6. Purged Flesh
  7. Barbaric Regression
  8. Industrial Obedience

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X