Godhead Machinery -Monotheistic Enslavement
Label: Black Lion Records
78
Ashley Bickx

Dat ze niet alleen in Polen een handje weg hebben van een goede portie blackened death metal, bewees het uit Zweden afkomstige Godhead Machinery de voorbije jaren met onder meer het prima te pruimen Aligned To The Grid. Zoals gebruikelijk werd ook dit gezelschap de voorbije twee jaar stevig afgeremd qua groei. Het nagenoeg complete gebrek aan liveshows wordt gelukkig wel gecompenseerd door een zondvloed aan nieuwe releases, waaronder Monotheistic Enslavement, waarmee Godhead Machinery toe is aan de zo belangrijke derde langspeler. Monotheistic Enslavement zag op 26 november langstleden het levenslicht via Black Lion Records. Hoog tijd voor een bespreking met andere woorden.

Godhead Machinery gaat ondertussen zo een dikke zes jaar mee. Sinds het debuut Ouroboros kent de band evenwel een zeer stabiele line-up, wat naar huidige maatschappelijke normen toch wel een verwezenlijking genoemd mag worden. Bij heel wat beginnende bands moeten we namelijk maar al te vaak een komen en gaan van bandleden vast stellen, dikwijls met wisselend succes. Een euvel waar Godhead Machinery zich blijkbaar niet veel van aan moet trekken, hetgeen zich ook vertaalt naar het muzikale aspect. Monotheistic Enslavement is namelijk een zeer begeesterende plaat die al meteen na enkele luisterbeurten aardig onder de huid weet te kruipen.

‘Boosdoener’ van dienst is ongetwijfeld het uitgekiende evenwicht tussen pure razernij en de meer sfeervolle tussenstukken, waarbij frontman Niclas Ekwall zijn zwartgeblakerde strot perfect weet af te wisselen met een meer bombastische, opruiende stem, die bij momenten aardig wat weg heeft van zijn majesteit Nergal (Behemoth) himself. Dit alles wordt ondersteund door dreigende, haast deprimerende gitaarriffs van het duo Tommy EricsonRobert Kail Karlsson.

 

Voer voor discussie zijn ongetwijfeld de drums. Waar velen zullen struikelen over het meer rommelige karakter zullen er echter ook velen zijn die deze organische aanpak zullen weten te smaken. Persoonlijk kan ik mij scharen achter de laatstgenoemde groep, want het genre waarin Godhead Machinery zich beweegt, laat mijns inziens weinig ruimte voor een zeer klinische aanpak. Het blackened deathgenre is nu eenmaal een subgenre waarin de rauwheid en puurheid dient te primeren op een perfect uitgebalanceerd geluid. Vanuit deze optiek draagt het weinig christelijke artwork zijn steentje aan de totaalervaring meer dan bij.

Monotheistic Enslavement is dan ook een waardige opvolger van het uitstekende Aligned To The Grid. Met een speelduur van ‘slechts’ 36 minuten weet de band bovendien de aandacht van bij de eerste tot de allerlaatste noot volledig vast te houden. ‘Less’ is in het geval van Godhead Machinery zeker ‘more’. Wie bands als Behemoth en Hate wel kan smaken, kan ongetwijfeld zijn oor ook te luisteren leggen bij Godhead Machinery.

Tracklist:

  1. Sovereign Of Nullity
  2. Ethereal
  3. Dethroned
  4. Orbis Non Sufficit
  5. Upon His Deceitful Star
  6. Helion
  7. Monotheistic Enslavement

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X