Interview met Unleash The Archers!
Ashley Bickx

Alcatraz editie 2021 ligt ondertussen al een tweetal maanden achter ons. Hoog tijd om enkele bijkomende randactiviteiten om te zetten naar het online doek, zodat alle gepresteerde inspanningen niet voor niets blijken te zijn. Tussen de ontelbare optredens door werden er namelijk ook enkele bands aan de spreekwoordelijke tand gevoeld. Eén daarvan was het Canadese Unleash The Archers en wel bij monde van frontvrouw Brittney Slayes. Het relaas van een korte, maar krachtige babbel, lees je hier!

AU: Goeiemiddag Brittney, eerst en vooral een vrij voor de hand liggende vraag: hoe was het om opnieuw voor een normaal publiek te kunnen én mogen spelen?

Brittney: Het was geweldig! Het duurde wel enkele nummers vooraleer ik echt op dreef geraakte. Het was toch wel een spannende opgave, zeker na anderhalf jaar vol miserie, maar we zijn ongelofelijk blij dat we hier vandaag mochten en konden aantreden. We hebben er echt wel van genoten.

AU: Hoe ervaarde je de respons van het publiek?

Brittney: Het publiek was enorm enthousiast. Ik vond persoonlijk dat de afstand tussen het podium en het publiek toch wat aan de verre kant was. Wij spelen als band graag zeer dicht bij het publiek, maar op een festival is dat om vanzelfsprekende redenen uiteraard minder mogelijk.

AU: Unleash The Archers is één van de weinige bands buiten de Europese Unie die dit weekend de affiche gehaald hebben. Hoe zijn jullie er in geslaagd om toch de oversteek te kunnen maken?

Brittney: Canada heeft de pandemie naar mijn mening zeer goed aangepakt. Bijna iedereen is al geruime tijd volledig gevaccineerd. Wanneer wij enkele dagen geleden arriveerden in België, waren we verbaasd dat iedereen hier nog continu mondmaskers moet dragen, terwijl wij in Canad al lang geen mondmaskers meer moeten dragen…

Aanvankelijk zouden we op een pak meer festivals aantreden, maar dat werd gaandeweg herleid tot drie shows. Als band waren we het echter vrij snel eens dat het ook voor drie shows de moeite was om de oversteek naar Europa te maken. Jammer genoeg bleken uiteindelijk dan ook nog eens twee van de drie resterende shows weg te vallen, waardoor Alcatraz het enige festival is waar we deze zomer zullen aantreden.

Na deze show nemen we enkele dagen vrij, daarna vliegen we terug naar Canada om een week later aan onze Noord-Amerikaanse tour te beginnen.

 

AU: Hoe slaag je er in om na een zeer lange Corona-pauze toch meteen opnieuw die ontzettend hoge noten probleemloos te halen?

Brittney: Veel oefenen! Zes maanden geleden was het werkelijk dramatisch. Het heeft echt wel enkele maanden geduurd om opnieuw op niveau te geraken, waarbij ik echt op een zeer rustige wijze diende te beginnen om stukje per stukje opnieuw de nodige intensiteit toe te voegen. Gelukkig ben ik net op tijd klaar geraakt om te kunnen aantreden op Alcatraz.

AU: Unleash The Archers heeft ondertussen vijf albums achter haar naam staan. Hoe kijk jij zelf terug op de laatste vijftien jaar sinds de oprichting van de band?

Brittney: We hebben er vrij lang over gedaan om te staan waar we nu staan. Je kan zeker zeggen dat het een traag groeiproces was, waarbij we alles stap voor stap hebben willen bereiken. We hebben nooit echt een masterplan opgemaakt met bepaalde doelstellingen, die we binnen vijf of tien jaar moesten bereiken. We hebben het echt dag per dag bekeken en zo veel mogelijk proberen genieten van de kans die we gekregen hebben om muziek te componeren en deze ook live aan de man te kunnen brengen. Muziek maken en spelen is nog steeds hetgene we het liefst van allemaal doen. Dat is nog steeds de absolute kern van de band.

AU: Sinds 2014 heeft Unleash The Archers een vrij stabiele line-up, wat is volgens jou het geheim van de band?

Brittney: We hebben sinds de oprichting een vaste kern. Enkel wat betreft bassisten was het in zekere zin een komen en gaan. Om deze reden hebben we besloten om als kwartet verder te gaan, waarbij we uiteraard live een beroep doen om sessie-muzikanten. We hebben vooralsnog niemand gevonden met dezelfde vibe en drive als wij vier. Als band moet je echt wel bestaan uit leden die allen dezelfde doelstellingen en insteek hebben, want anders wordt het sowieso een zeer moeilijk verhaal. We zijn ook een band die zeer graag op tour gaan, hetgeen ook zeker en vast niet voor iedereen weggelegd is, hetgeen we ook absoluut begrijpen.

AU: Heb je ooit problemen ondervonden ten gevolge van het feit dat Unleash The Archers een female fronted metalband is?

Brittney: Jammer genoeg wel. Van bij de start zijn er steeds mensen geweest die ons als band als het ware veroordeeld hebben en zelfs nooit naar onze muziek hebben willen luisteren. Er zijn altijd tegenstanders geweest. We proberen ons hier absoluut niet druk in te maken. We doen ons eigen ding en we weten dat heel wat metalheads ons wel degelijk kunnen appreciëren.

Vrouwen in de metalwereld zijn bovendien minder en minder een ‘rariteit’, hetgeen zeker een positieve evolutie is. Op deze manier zal de minderheid die resoluut ‘neen’ zegt tegen vrouwen in de metalwereld alleen maar kleiner en kleiner worden.

AU: Wat zijn jouw persoonlijke, favoriete thema’s om muziek rond te componeren?

Brittney: Ik vertel enorm graag verhalen. Het merendeel van onze muziek is geïnspireerd door boeken, series en videogames. Ik probeer zeer graag de luisteraar weg te halen uit de realiteit richting een meer futuristische omgeving, eerder dan te zingen over de alledaagse dingen des levens. In mijn vrije tijd tracht ik zo veel mogelijk boeken te lezen om inspiratie op te doen voor toekomstige nummers.

Ik – en bij uitbreiding de band – trachten steeds een verhaal te vertellen, waarbij de luisteraar ook de mogelijkheid krijgt om zijn of haar eigen interpretatie aan de teksten te geven. Het is zeker geen gesloten geheel met slechts een bepaalde mogelijkheid tot interpretatie.

 

AU: Hoe ben je in contact gekomen met de band Ex Deo?

Brittney: Maurizio Iacono, de frontman en drijvende kracht achter Ex Deo en eveneens Kataklysm, is onze manager. Wat dat betreft zijn we echt wel met ons achterwerk in de spreekwoordelijke boter gevallen, want ik ben persoonlijk al sinds jaar en dag een zeer grote fan van Ex Deo. Op een gegeven moment werden we gecontacteerd door Maurizio met de vraag of we samen met zijn management bureau in zee wouden gaan. Het antwoord was uiteraard onmiddellijk ja en zo geschiedde…

AU: Je bent zelf ook te horen en te zien op het nummer Boudicca (Queen Of The Iceni) afkomstig van de meest recente plaat van Ex Deo, namelijk The Thirteen Years Of Nero. Hoe heb je het zelf ervaren om in de huid van Boudicca te kruipen?

Brittney: Het was echt zalig! Ik ben echt zeer trots om deel uit te maken van een album van Ex Deo. Ik heb zelf geschiedenis gestudeerd, dus ik wist op voorhand zeer veel over de Romeinse invasie van Brittania en tevens zeer veel over Boudicca zelf: waar zij voor stond, waar zij voor vocht en wat zij trachtte te beschermen. Wanneer mij de vraag gesteld werd, heb ik geen enkel moment moeten twijfelen. Het antwoord was onmiddellijk een volmondige en overtuigde ‘Ja’!

AU: Bestaat er een kans dat Unleash The Archers ooit met een historisch thema voor de dag zal komen?

Brittney: Die kans bestaat zeker en vast! Ik zie niet in waarom niet. Ik heb er persoonlijk al over nagedacht en er is wat mij betreft zeker ruimte om historische thema’s te gaan incorporeren in onze muziek. Met geschiedenis en mythologie kan je miljoenen richtingen uit, dus het is werkelijk een enorm dankbaar thema om mee te kunnen én mogen werken…

AU: Wat heeft de toekomst allemaal nog in petto voor Unleash The Archers? Zijn er ondertussen al plannen voor een nieuw album gesmeed?

Brittney: In het najaar gaan we zeer veel touren, zowel door de Verenigde Staten als door Canada. We hopen ook nog dit najaar af te zakken naar Europa, waarbij we in december normaal zullen optreden België (17 december in Aarschot, De Klinker). We willen eindelijk echt het album Abyss uit 2020 live kunnen voorstellen. Eens dat achter de rug is, hetgeen vermoedelijk voor eind 2022 zal zijn, zal er opnieuw hard gewerkt worden aan een opvolger.

AU: Ga je dit weekend nog collega’s live aanschouwen? En zo ja, welke bands?

Brittney: We blijven dit weekend plakken, dus we zullen zeker en vast enkele bands gaan bekijken. Ik weet dat de rest van de band reikhalzend uitkijkt naar Emperor, dus die mag je alvast noteren. Ikzelf hoop dan weer Dark Tranquillity live te mogen aanschouwen. Die band staat echt wel hoog op mijn verlanglijstje.

AU: Hartelijk dank voor dit interview. Ik wens Unleash The Archers alle succes toe de komende maanden, en hopelijk tot een volgende keer!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X