Signs Of The Swarm - Absolvere
Label: Unique Leader Records
73
Ashley Bickx

Wie Unique Leader Records zegt, zegt deathcore. Aangezien Signs Of The Swarm onder contract staat bij Unique Leader Records, is het bij deze ook meteen duidelijk dat deze band garant staat voor portie loodzware deathcore. Het leven kans soms doodeenvoudig zijn. Sinds 2016 trachten deze Amerikanen steevast om de twee jaar met nieuw werk voor de dag te komen. Zodoende verscheen op 24 september langstleden album nummer, genaamd Absolvere. Met een Latijnse albumtitel die vrij vertaald zoveel betekend als ‘bevrijden’, ‘vrijspreken’ of ‘voltooien’, was onze aandacht meteen gewekt.

Qua werkijver en productiviteit laten deze heren er geen gras over groeien. Opmerkelijk, want wat betreft de line-up is het werkelijk een komen en gaan van bandleden, waarbij de huidige bandleden de voorbije jaren zelfs al eens dienden te switchen van instrument. Zo was Bobby Crow aanvankelijk drummer van dienst, vervolgens de bassist van het gezelschap, terwijl de man in kwestie de dag van vandaag beide instrumenten op zich genomen blijkt te hebben. Gelukkig werd er in tussentijd met bassist Michael Cassese wel een live-oplossing gevonden.

Op 24 september verscheen met Absolvere aldus langspeler nummer vier. Net op een moment dat deathcore opnieuw exponentieel aan populariteit aan het winnen is. Het is namelijk ooit anders geweest. De recente revival is voornamelijk te wijten aan het feit dat het genre op zich een positieve ‘make-over’ gekregen heeft. De nadruk is meer komen te liggen op de loodzware productie, waarbij de ‘chuggy’ gitaarriffs en de drums de luisteraar werkelijk weten te overdonderen. Daarnaast heeft het creëren van de juiste atmosfeer eveneens sterk aan belang weten te winnen.

Een evolutie die Signs Of The Swarm perfect begrepen heeft, want deze Absolvere vormt een mooie mix van bovenstaande, muzikale ingrediënten. Muzikaal-technisch is er werkelijk niets aan te merken aan deze plaat: de furieuze passages, ondersteund door een resem blastbeats, wisselen zich af met ‘loeiers’ van breakdowns, waarbij de reeds aangehaalde ‘chuggy’ gitaarriffs live ongetwijfeld voor brokken zullen zorgen. Tussendoor gooit de band er nog wat atmosferische intermezzo’s tegenaan die de dynamiek zeker ten goede komen.

 

Een van de meest in het oog springende nummers is zeker en vast Dreaming Desecration, waarbij de zweverige, cleane zangpartijen tijdens het refrein dit nummer zeker naar een hoger niveau tillen. Een opmerkelijke zet, want deathcore in combinatie met cleane zangpartijen zou bij menig liefhebber mogelijks in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Gelukkig draait het hier goed uit.

Kwalitatieve deathcore krijg je als luisteraar hier zeker voor de kiezen. Toch durft de aandacht na een nummer of zes al eens te verslappen. Dat is nu niet anders. Het beluisteren van een deathcoreplaat is nu eenmaal een intensieve opdracht. De band heeft dit euvel evenwel prima weten te verhelpen door het uitnodigen van enkele ‘guest’: Zo komen de pure hardcore vocalen van Alex Erian (Obey The Brave en Despised Icon) tijdens het nummer Hollow Prison mooi tot hun recht. Tijdens het daaropvolgende Blood Seal krijgt de band zowaar hulp van ene Ben Duerr, frontman van Shadow Of Intent en misschien wel één van de meest impressionante frontmannen binnen het genre.

Absolvere is absoluut geen verkeerde plaat. Signs Of The Swarm begrijpt perfect hoe men als band een deathcoreplaat ineen dient te boksen. Echter komt de spreekwoordelijke klad er na een nummer of vier wat in, waarna de band gelukkig wel de meubelen weet te redden met het optrommelen van enkele bekende koppen binnen het genre. Afsluiter Death Whistle is eveneens een sterke song, waardoor de balans uiteindelijk zeker en vast naar de positieve kant over helt. Fans van het genre kunnen zeker toeslaan.

Tracklist:

  1. Hymns Ov Invocation
  2. Boundless Manifestations
  3. Dreaming Desecration
  4. Totem
  5. Nameless
  6. Absolvere
  7. Revelations Ov A Silent King
  8. Hollow Prison
  9. Blood Seal
  10. Dead Whistle

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X