Headbanger’s Balls Fest 2021: De Preview!
Ashley Bickx

Nu liveshows eindelijk weer tot het nieuwe normaal behoren, achten vele organisatoren het tijd om hun uitgestelde festiviteiten alsnog te laten door gaan. Desondanks moeten we jammer genoeg vast stellen dat heel wat reeds uitgestelde tournees alsnog worden uitgesteld naar het voor- dan wel najaar van 2022. Gelukkig neemt niet iedereen dezelfde overhaaste – en misschien wel flink overdreven – drastische beslissing. Zodoende kunnen de metalfans ook nog dit half verzopen jaar (letterlijk en figuurlijk) toch nog genieten van Headbanger’s Balls Fest editie 2021. Place to be is opnieuw Cultuurhuis De Leest in het West-Vlaamse Izegem.

Cobra The Impaler (14u30 – 15u10)

Naar goede gewoonte schotelt de organisatie ons in eerste instantie een band van eigen bodem voor, die nog volop in haar ontwikkelingsfase zit. Deze editie viel het oog op het Gentse collectief Cobra The Impaler onder leiding van Thijs De Cloedt . Een gloednieuwe band, maar dan wel eentje die bestaat uit topmuzikanten pur sang, waarbij initieel zelfs ene Dirk Verbeuren – thans slagwerker van dienst bij Megadeth – nog achter de drumkit plaats genomen heeft.

Muzikaal tapt Cobra The Impaler uit verschillende vaatjes: furieuze passages durven zich al eens afwisselen met wat meer ingetogen momenten. Ook op vocaal gebied valt er heel wat te beleven. Een link met Mastodon is bovendien nooit ver weg. Voorlopig gaan we echter nog niet te veel prijs geven, want nu de Coronabreak eindelijk voorbij is, trappelen deze heren van ongeduld om eindelijk de podia te bestormen. Des te opmerkelijker is het feit dat deze piepjonge band pas op vrijdag 24 september 2021 haar allereerste show ooit gegeven heeft en hierbij meteen de monden wist open te laten vallen. Wees vooral op tijd, zouden we aanraden!

 

Toxic Shock (15u40 – 16u30)

Ook deze editie is de line-up wederom divers te noemen en kunnen de liefhebbers van een stevige dosis thrash en hardcore terecht bij het Antwerpse collectief Toxic Shock. Een band die zowel al redelijk wat naam en faam heeft weten te verwerven zowel in het binnen- als buitenland. De meest recente worp TwentyLastCentury dateert ondertussen wel al van 2017, maar iets zegt mij dat we toch wel iets gaan mogen verwachten aanstaande zaterdag…

Wie zijn dosis metal liever wat rustiger heeft – als dit überhaupt al mogelijk is – kan deze heren best vanop een afstandje waar nemen, want naar goede gewoonte zal het voor het podium opnieuw gaan kolken. De combinatie van thrash en hardcore, ook wel crossover genoemd, leent zich nu eenmaal perfect tot een moshpit. Benieuwd wat dit gaat geven…

 

Signs Of Algorithm (17u00 – 17u50)

Wie na Toxic Shock nog geen genoeg gekregen heeft van het core-genre, kan rond de klok van vijf terecht bij Signs Of Algorithm. Al vijf jaar weten deze jonge wolven heel wat keet te schoppen met hun explosieve mix van metalcore, die in het verleden al heel wat zalen en zelfs de grotere festivalweides tot pulp heeft weten vermalen.

In het verleden kwam menig journalist meer dan eens woorden te kort om de orkaankracht van deze band te omschrijven. Zelfs wie minder fan is het van het genre, moest na afloop van de verschillende shows toegeven dat er aardig wat dynamiet tot ontploffing gebracht werd. Laat dat nu net hetgene zijn waar we bijna anderhalf jaar op hebben moeten wachten. Laat het maar eens verdomd knallen, heren!

 

Psychonaut (18u20 – 19u20)

De laatste band van eigen bodem die vanavond haar opwachting zal maken, is Psychonaut. Een band die bij de meer mainstream metalliefhebber naar alle waarschijnlijkheid niet meteen een belletje zal doen rinkelen. Wie echter vertrouwd is met het post-genre, weet echter maar al te goed dat deze heren door de community op handen gedragen worden. Psychonaut zit namelijk niet voor niets onder contract bij het post- en prog metal label bij uitstek, namelijk Pelagic Records.

Bij post-metal denken we spontaan aan lang uitgesponnen composities, waarbij vaak lange instrumentale intermezzo’s deel uitmaken van het muzikale geheel. Dubbel check, zouden wij zeggen. Psychonaut deinst er allerminst voor terug om met composities van boven de zes minuten voor de dag te komen. De voorziene speelduur van een uur is dan ook meer dan welgekomen.

 

Pestilence (19u50 – 21u00)

Qua naambekendheid kan Pestilence misschien niet tippen aan genregenoten zoals pakweg Cannibal Corpse of Obituary, maar de deathmetalpuristen onder ons weten ongetwijfeld dat Pestilence één van de allergrootste bands is dat het genre ooit heeft voortgebracht. Platen zoals Consuming Impulse en voornamelijk de oerklassieker Testimony Of The Ancients zijn dertig jaar na datum nog steeds brandend actueel en hebben nog niets aan kracht moeten inboeten.

Bovendien is oervader Patrick Mameli nog lang niet uitgezongen. De man in kwestie laat zich geregeld omringen door jong geweld, hetgeen resulteert in nieuwe platen die meer zijn dan louter een aanvulling van de discografie. Eerder dit jaar verscheen met Exitivm album nummer negen. Voeg daar nog aan toe dat Testimony Of The Ancients dertig kaarsjes mag uitblazen en je kan nu al concluderen dat Pestilence de toegekende speeltijd van maar liefst zeventig minuten perfect zal weten benutten. Een van de absolute smaakmakers van deze editie!

 

Phil Campbell And The Bastard Sons (21u30 – 22u45)

Lemmy Kilmister mag dan ondertussen wel al enkele jaren het tijdige voor het eeuwige hebben ingewisseld, de legacy die deze legende achter gelaten heeft, zal ongetwijfeld nooit naar het achterplan verdwijnen. Voormalig Motörhead-gitarist Phil Campbell besloot dan ook terecht dat het nog lang geen tijd is om nu al definitief de handdoek in de ring te gooien. De man in kwestie verzamelde enkele getalenteerde muzikanten rondom hem en zo zag het collectief Phil Campbell And The Bastard Sons het levenslicht.

Ondertussen hebben deze heren reeds een EP en twee volwaardige langspelers achter hun naam staan. Werkstukken die stuk voor stuk positief werden onthaald, zowel door de fans van stevige rock ’n roll als door de fans van Motörhead. Als we de affiche van Headbanger’s Balls Fest mogen geloven, zal De Leest op 2 oktober getrakteerd worden op een resem Motörhead klassiekers. Een zeer interessant gegeven, als u het ons vraagt…

 

Orange Goblin (23u15 – 00u30)

Corrosion Of Conformity zal jammer genoeg verstek moeten laten gaan, waardoor Orange Goblin gepromoveerd werd tot absolute headliner. Wat mij betreft zeker en vast geen verlies, want deze Britten mogen gerust beschouwd worden als één van de peetvaders van de stoner scene. Sinds de oprichting in 1995 kent Orange Goblin een uitzonderlijk stabiele bezetting, waarbij frontman Ben Ward, gitarist Joe Hoare en drummer Chris Turner de harde kern vormen. Sedert begin dit jaar werd ene Harry Armstrong als bassist ingelijfd, hetgeen ongetwijfeld voor de nodige dosis en peper en zout gezorgd zal hebben.

Ondertussen staan er al negen langspelers op het palmares van Orange Goblin met het uit 2018 afkomstige The Wolf Bites Back als meest recente wapenfeit. Wie na een dag boordevol loodzware gitaren nog zin heeft om eens stevig het varken uit te hangen, zal bij deze Britten ongetwijfeld zijn of haar geding vinden, want Orange Goblin staat al sinds jaar en dag symbool voor een stevige en opzwepende pot stoner metal. Na headliners uit het black- en gothicgenre, zullen deze editie de liefhebbers van stoner absoluut aan hun trekken komen. Wat ons betreft op papier de ideale afsluiter voor deze zeer diverse negende editie van Headbanger’s Balls Fest!

 

Voor de volledigheid geven wij graag nog mee dat de tickets werkelijk de deur uit vliegen. Wij raden dan ook de late beslissers aan om toch niet al te lang meer te twijfelen en gewoonweg die tickets te aan te kopen. Die verdomde Coronabreak heeft tenslotte lang genoeg geduurd!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X