Orbit Culture - Shaman
Label: Seek & Strike
76
Ashley Bickx

Nog geen jaar is er verstreken sinds Orbit Culture het fenomenale Nija op de wereld los liet, een plaat waarmee deze sympathieke Zweden de metalwereld aardig deed daveren op haar grondvesten. Zodoende wist Nija zelfs een zilveren medaille te bemachtigen voor wat betreft mijn persoonlijk eindejaarslijstje voor 2020. Het mag duidelijk dat Orbit Culture het ijzer wenst te smeden wanneer dit nog gloeiend heet is, want na enkele singles tussendoor verschijnt op 24 september met de EP Shaman een nieuw werkstuk bestaande uit vijf nieuwe songs. Aangezien de samenwerking met het muzieklabel Seek & Strike nog steeds uitermate vlot verloopt, werden er op logistiek vlak geen wijzigingen doorgevoerd. Shaman werd dan ook met open armen ontvangen om aan een grondig oordeel te onderwerpen.

Orbit Culture wordt door vele kenners van de underground al enige tijd een zeer grote toekomst voorspeld. Hetgeen aanvankelijk schier onmogelijk te realiseren dromen leken, veranderde vorig jaar grondig met het nagenoeg onmogelijk onder woorden te brengen Nija. Nu de Coronacrisis ver bedwongen is, wenst de band geheel terecht de hoogspanning op peil te houden middels een nieuwe EP, genaamd Shaman.

En het moet gezegd, al van bij de eerste noten maakt zich een gevoel van herkenning zich meester van de luisteraar. Orbit Culture is nog steeds een zeer jonge band, maar desalniettemin zijn deze heren er in geslaagd om met een unieke sound voor de dag te komen, die nog het best van al te omschrijven is als snoeiharde moderne metal. Opener Mast Of The World zet wat betreft het snoeiharde meteen de juiste toon, waarbij het loodzware instrumentale luik overgoten wordt met de oergrowl van frontman Niklas Karlsson. Bovendien doet hierbij ook voor het eerst de orgel zijn intrede, hetgeen deze song een zeer sinister sfeertje mee geeft, wat dan weer perfect te rijmen valt met de titel van deze EP namelijk Shaman.

Fight Of The Fireflies is dan weer een songs die zo op Nija had kunnen staan, mede dankzij de kenmerkende opbouw van de song in kwestie, waarbij op uitmuntende wijze wordt toegewerkt naar een ijzersterk clean gezongen refrein dat meteen aan ieders botten blijft kleven. Nadat in het verleden de cleane stem van frontman Niklas Karlsson meer dan eens werd vergeleken met een zekere grootheid uit het metalgenre, mag deze vergelijking anno 2021 eindelijk wel naar de vuilbak verwezen worden. Niklas klinkt namelijk gewoonweg als Niklas. Niets meer, maar ook zeker en vast niets minder.

 

Tijdens Strangler doen deze jonge wolven er zowaar zelfs nog een schepje bovenop. De liefhebbers mogen bij deze reeds noteren dat deze song live de nodige brokken zal maken: een opruiend refrein in combinatie met een breakdown om U tegen te zeggen. Meer hoeft dat niet te zijn om de vuisten de lucht in te laten gaan en de zee voor het podium open te splijten.

Toch dringt er zich een zekere kritische noot op: Carvings is een degelijk nummer dat gebouwd is rond een vrij eenvoudige gitaarriff. Absoluut geen slecht nummer, maar van deze jonge wolven zijn we nu eenmaal meer gewend. Daarnaast weet het afsluitende, naar de hitserie Black Sails neigende A Sailor’s Tale mij vooralsnog weinig warm te maken. Aanvankelijk wordt er nog stevig van jetje gegeven, maar het lichtelijk folky refrein slaagt nog niet meteen aan. Anderzijds siert het de band dat ze niet op hun lauweren willen gaan rusten en blijven experimenteren. Overtuigen doet Orbit Culture met deze laatste song echter niet.

Met Shaman blijft Orbit Culture het reeds ingeslagen pad verder bewandelen, waarbij de band op een ongelofelijk hoog niveau blijft musiceren. Het is ondertussen wel duidelijk dat deze heren hun spreekwoordelijke plafond nog niet bereikt hebben. Het wordt tijd dat de optredens terug in volle hevigheid kunnen losbarsten, want sinds de uitbraak mag Orbit Culture al meer dan 15 nieuwe nummers aan haar catalogus toevoegen. Dat het zal kriebelen om deze nieuwe nummers live voor te stellen, zal ongetwijfeld een understatement heten. Tijd om definitief te oogsten, me dunkt!

Tracklist:

  1. Mast Of The World
  2. Fight Of The Fireflies
  3. Strangler
  4. Carvings
  5. A Sailor’s Tale

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X