Prestige - Reveal The Ravage
Label: Massacre Records
74
Ashley Bickx

Vermoedelijk zal de naam Prestige enkel en alleen een belletje doen rinkelen bij de iets oudere liefhebber van het thrashmetalgenre. Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 brachten deze Finnen met als uitvalsbasis het mooie Tampere enkele platen op de markt die zeker en vast de moeite waard waren. Na de release van de derde langspeler Parasites In Paradise werd de stekker er ogenschijnlijk definitief uitgetrokken, waarna het maar liefst bijna dertig jaar stil bleef rond deze thrashband. Zoals wel meer het geval blijkt te zijn, kruipt het bloed waar het niet gaan kan, waarna Massacre Records vorig jaar de terugkeer van Prestige mocht aankondigen. De voorbije maanden verschenen reeds drie singles als prelude op het onverhoopte comebackalbum van Prestige. Reveal The Ravage is ondertussen een kleine week oud. Hoog tijd dus voor een bespreking van deze plaat!

Thrash metal lijkt op het eerste zicht een vrij lineair genre, maar desalniettemin kan men ontzettend veel creatieve wegen bewandelen, gaande van power thrash tot blackened thrash metal. De essentie blijft evenwel steeds razendsnelle gitaarrifs en drumsalvo’s die werkelijk uitnodigen tot het starten van een moshpit. Dit is bij Prestige na dertig jaar radiostilte alvast niet anders. Het algemene tempo ligt nagenoeg voortdurend zeer hoog, waarbij de gangvocals tijdens de refreinen het ‘fistpumpen’ tot een automatisme verheven.

Tien songs met een totale speelduur van 43 minuten krijg je als luisteraar hier voorgeschoteld. De ideale lengte voor een dynamisch album. Niet te kort, maar zeker ook niet te lang. De invloeden van de Bay Area kunnen niet verstopt worden, waarbij de band meer specifiek duidelijk een voorliefde heeft voor de band Death Angel. Tijdens het nummer Exit lijkt het wel of we naar The Evil Divide van laatstgenoemde band zitten te luisteren. Een vergelijking die zeker en vast niet als storend te bestempelen valt. De kunst van het thrashen is Prestige duidelijk na dertig jaar nog niet verleerd.

 

Heel gevarieerd is het na verloop van een aantal songs echter zeker en vast niet. Prestige speelt het op safe, hetgeen na een pauze van dertig jaar zeker en vast te begrijpen valt. Die variatie treffen we bij het afsluitende Prime Time gelukkig wel terug, waarbij de nadruk meer is komen te liggen op de opbouw van de song. Prime Time is meteen dan ook het absolute hoogtepunt van deze Reveal The Ravage, al zijn songs als Innocent, het eerder reeds vernoemde Exit en Self Destruct ook meer dan de moeite waard.

Prestige levert met deze Reveal The Ravage een plaat af die zich zeker van de middelmaat weet te onderscheiden. Prijzen zal men evenwel niet direct in de wacht slepen, maar daar zal het deze heren ook niet om te doen zijn. Na een pauze van dertig jaar kan ik mij inbeelden dat deze Finnen meer dan blij zijn dat er überhaupt nog muziek onder de naam Prestige het levenslicht gezien heeft. Liefhebbers van stevige, doch vlot in het gehoor liggende thrash metal kunnen deze Reveal The Ravage zeker een kans geven!

Tracklist:

  1. Innocent
  2. Burn My Eyes
  3. Blessed Be
  4. Pick Your Poison
  5. Exit
  6. You Weep
  7. In Remains
  8. Ready?
  9. Self Destruct
  10. Prime Time

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X