Alcatraz 2021: ’tien om te zien’ op zaterdag 14 augustus 2021
Ashley Bickx

Nu het absoluut zeker is dat Alcatraz editie 2021 daadwerkelijk plaats zal vinden, is het hoog tijd om de schitterende line-up onder de loep te nemen. Zeker nu de organisatie recentelijk de timetable online gooide, waarbij nog enkele kleine wijzigingen in de line-up werden gecommuniceerd. Aangezien Alcatraz te beschouwen valt als het eerste grote (metal)festival dat zonder mondmaskers en ‘social distancing’ plaats zal vinden, pakken wij bij Amped-Up de preview op een eerder traditionele wijze aan en focussen we per festivaldag op tien bands die absoluut de moeite waard zijn. Deze lijst is per definitie niet-limiatief en allerminst zaligmakend. Check dus zeker en vast voorafgaandelijk alle bands op de affiche om op deze manier uw gepersonaliseerde festivalagenda samen te stellen! Wij zijn er alvast meer dan klaar voor en staan werkelijk te popelen om de festivalweide op vrijdag 13 augustus te bestormen! Vandaag nemen we de tweede festivaldag onder de loep, die op papier eveneens heel wat moois in petto heeft…

 

Dyscordia (Swamp Stage, 11u00 – 11u15)

Twee bands op deze editie van Alcatraz hebben het etiket ‘Kortrijk’ als thuisstad kleven op hun bagagetags, Dyscordia en Amenra, de ene opent main stage op zaterdag, de andere sluit de Swamp Stage af op zondag. Niet zo lang geleden had Dyscordia haar repetitiekot op vijf minuten rijden van de Alcatraz weide. De eclectische melodische metal die het sextet met drie gitaristen brengt, heeft ervoor gezorgd dat waar ze ook optreden kunnen rekenen op een aanzienlijke schare fans, ooit mocht ik ze aan het werk zien in Diest met een volle bus fans van het Dyscordia Army die niet enkel voor vocale steun zorgden maar ook ervoor zorgde dat de biervaten een snelle rotatie genoten. De Kortrijkzanen hebben inmiddels drie langspelers in eigen beheer uitgebracht en werken ondertussen aan opus # 4. Dé ideale opener voor dag twee van het festival! (HV)

Dyscordia @ Fandag – Kuurne – Maart 2019

 

Spoil Engine (Swamp Stage, 12u15 – 13u00)

Net als Dyscordia kan het eveneens uit West-Vlaanderen afkomstige Spoil Engine niet ontbreken op de affiche van deze editie van Alcatraz. Voor wie deze band nog niet mocht kennen: Spoil Engine kende aan het einde van het vorige decennium enkele (bescheiden) successen. Echter werd er na drie albums de stekker uit de band getrokken om vervolgens omstreeks 2015 een comeback te bewerkstelligen. En wat voor een comeback. Spoil Engine vond vrij snel onderdak bij het grote Nuclear Blast Records, waarna de band zelfs richting Japan trok voor een tournee. Ondertussen staat de teller in totaal op vijf albums, waarbij zeker de meest recente platen Stormsleeper en Renaissance Noir de nodige potten wisten te breken. Zet u schrap voor een ontieglijke harde dosis metalcore van eigen bodem! (AB)

 

Fleddy Melculy (Prison Stage, 15u05 – 15u50)

Wie de Belgische metalscene op de voet volgt, kan de laatste jaren niet om het fenomeen Fleddy Melculy heen. Wat ooit begon als een soort van gimmick is al vrij snel danig uit de hand gelopen. De komische Vlaamse teksten over alledaagse onderwerpen in combinatie met snoeiharde metalcore/hardcore gaat er bij nagenoeg iedere metalhead in als zoete broodjes. En niet alleen bij ons, want ook het buitenland begint – wonder boven wonder – stilaan overstag te gaan en dit ondanks de toch wel aanwezige taalbarrière. Ook op deze editie van Alcatraz is er geen ontkomen aan en zullen Jeroen Camerlynck en zijn kornuiten de mainstage van Alcatraz omstreeks 15u00 volledig in vuur en vlam zetten. Wees er maar zeker van dat Fleddy Melculy geen genoegen zal nemen met een eerder apathisch publiek. Neen, kolken zal het moeten doen, laat daar geen twijfel over bestaan. Toeschouwer die vrezen voor lijf en leden kunnen beter post vatten in de achterste regionen van het publiek. (AB)

 

Destruction (Prison Stage, 17u55 – 18u40)

Ook op dag twee kunnen de thrashers onder ons hun hartje ophalen. Met Destruction is de organisatie er namelijk in geslaagd om een van de vier vaandeldragers van de Teutonic thrash metal naar Kortrijk te laten afzakken. In tegenstelling tot andere leden van de Teutonic Big Four hinkt Destruction qua populariteit en naambekendheid misschien wat achterop, maar daar staat gelukkig wel tegenover dat deze Duitsers kunnen rekenen op een hondstrouw legioen aan fans. Een legioen aan fans dat tot stand gekomen is door het aan de dag leggen van een zeer ernstige werkethiek, waarbij zelfs bijna dertig jaar na het debuut de fans nog steeds om de drie jaar nieuw werk van deze thrashers mogen verwelkomen. Het vorige album Born To Perish dateert ondertussen van de zomer van 2019, maar gelet op de meest recente ontwikkelingen is Destruction nooit echt ten volle aan de tourcyclus voor deze plaat kunnen beginnen. Een euvel dat Schmier en co maar al te graag willen recht trekken door de Lange Munt te trakteren op een onvervalste portie Teutonic thrash metal! (AB)

 

Dark Tranquility (Swamp Stage, 18u40 – 19u35)

Als we het over melodische death metal hebben dan zijn er drie namen die aan de wieg stonden van het genre, In Flames, At The Gates en Dark Tranquility. Drie bands die nog steeds meer dan actueel zijn, ruim dertig jaar na het ontstaan van de stroming in de Zweedse stad Göteborg. Eind vorig jaar bracht de band een voortreffelijke opvolger uit voor Atoma, genaamd Moment. Een album dat met open armen ontvangen werd door de gespecialiseerde pers, een plaat die opgenomen werd met twee nieuwe shredders, Christopher Amott (ex Arch Enemy) en Johan Reinholdz. Een must see, als u het mij vraagt! (HV)

Dark Tranquility @ Rock The Coast – Fuengirola – 06/2019

 

Alkerdeel (La Morgue, 19u35 – 20u35)

Met het uit Zomergem afkomstige Alkerdeel kan het publiek zijn of haar avondmaal trachten te verteren met een smerige portie black metal van eigen makelijk. Met het album Slonk leverden deze heren eerder dit jaar hun sterkste werk tot vandaag af, waarbij de band zowel agressief als sfeervol voor de dag wist te komen. Bovendien worden de teksten steevast in het Nederlands gezongen. Verwacht geen schlagervocalen, maar wel ijzingwekkende en allesverscheurende uithalen. Wie geen al te hoge pet op heeft van power metal en wie een combinatie van black en sludge wel kan pruimen, kan om 19u35 met een gerust geoed afzakken naar La Morgue, waar Alkerdeel zal popelen om deze muzikale tempel met de grond gelijk te maken. (AB)

 

Orden Ogan (Swamp Stage, 19u35 – 20u35)

Power metal ligt als subgenre bij ondergetekende niet meteen in de bovenste schuif. Met uitzondering dan van onder meer Orden Ogan, die dankzij een combinatie van intrigerende gitaarriffs en verschroeiende drumpartijen met absolute zekerheid gerekend mogen worden tot een van de grotere bands binnen het powermetalgenre. Recentelijk brachten deze Duitsers met Final Days nog een meer dan genietbare plaat op de markt. Qua timing zit het met andere woorden wel snor, waardoor Orden Ogan reeds een drietal maanden na de release daadwerkelijk de baan op kan ter promotie van de nieuwste worp. Wie evenwel weinig kaas gegeten heeft van power metal tout court kan op hetzelfde ogenblik terecht in La Morgue waar het black/doom gezelschap Alkerdeel de temperatuur aardig zal doen dalen. (AB)

 

Hypocrisy (Swamp Stage, 20u35 – 21u30)

Liefhebbers van loodzware death metal, zullen op het ogenblik van schrijven ongetwijfeld reeds met dikke fluostift de naam van Hypocrisy aangeduid hebben. Niet verwonderlijk, want deze Zweden staan mee aan de wieg van de (Zweedse) death metal, zoals wij die vandaag de dag nog steeds kunnen smaken. Hypocrisy mag dit jaar 30 kaarsjes uitblazen, hetgeen de band ongetwijfeld niet zomaar aan zich voorbij zal laten gaan. End Of Disclosure, het laatste werkstuk van deze legendarische band, dateert ondertussen reeds van 2013, hetgeen ondertussen toch wel begint aan te voelen als een eeuwigheid. Hypocrisy zal dan ook niet meteen een album willen promoten, hetgeen dan weer tot gevolg heeft dat de fans ongetwijfeld een ‘best off’ setlist voorgeschoteld zullen krijgen. Met 13(!) albums op de teller zal het evenwel nog een serieuze opgave zijn om dergelijke setlist samen te stellen. Voor de fans zal het hoe dan ook 55 minuten van pure extase worden. (AB)

 

Emperor (Swamp Stage, 22u30 – 23u30)

Zaterdag-headliner van dienst op de Swamp Stage is het Noorse Emperor. Zij zijn de bezielers van de symfonische black metal. Ondanks enkele hiaten en amper vier volledige albums (hun laatste release Prometheus – The Discipline of Fire & Demise dateert al van 2001) blijft de band enorm populair. Toch is het vooral uitkijken naar nummers uit hun eerste twee albums, met krakers als Thus Spake The Nightspirit of Inno A Satana. De laatste jaren toerde de band met een vaste setlist. Na wat opzoekwerk zien we dat hier mogelijk toch wijzigingen zijn aangebracht. We mogen dus best wat verrassingen gaan verwachten. Schuif zeker en vast aan op zaterdagavond rond half elf aan de Swamp Stage voor de grootmeesters van de symfonische black metal Emperor! (BVG)

 

Heilung (Prison Stage, 23u30 – 00u45)

Het Noorse Heilung draait nog maar enkele jaren mee, maar heeft zich op zeer korte tijd het predikaat headliner weten toe te eigenen. Heilung is namelijk uniek in haar soort. Er zijn immers weinig andere bands gekend die de Noorse mythologie op dergelijke indrukwekkende manier weten te vertalen naar het podium. Vanuit deze optiek kunnen we zelfs de vraag stellen of Heilung überhaupt een (metal)band is. Dit gezelschap is namelijk meer dan een muzikaal gezelschap alleen: beeld, muziek, emoties, cultuur en folk gaan namelijk hand in hand, hetgeen resulteert in een zeer drukke bedoening on stage, waarbij je als toeschouwer vaak niet weet waar eerst te kijken. Het programmeren van Heilung is en blijft een gedurfde keuze, maar na ruim anderhalf jaar kommer en kwel, zal het publiek deze dames en heren ongetwijfeld omarmen. Voor velen zal Heilung onbekend terrein zijn. Nu maar hopen dat dit onbekend terrein zal weten omvormen tot een mooie verrassing, die nog lang in het geheugen gegrift zal staan! (AB)

 

Ook dag twee heeft met andere woorden heel wat lekkers in petto. Voor aanvang deze tweede festivaldag toch nog een goede tip: wees in de mate van het mogelijke zuinig met de krachten. Na bijna twee jaar zonder festivals, zou de vermoeidheid wel eens zeer hard kunnen inslaan. Laat daarom nog wat energie over in de tank, want op de derde festivaldag komt de organisatie namelijk met de ware apotheose van deze Alcatraz editie 2021! Stay Tuned!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X