Spoil Engine - Renaissance Noire
Label: Arising Empire
83
Ashley Bickx

[smart_review]

Het Verhaal van de Vlaamse trots Spoil Engine laat zich – zoals u weet – vertellen in twee grote delen: enerzijds is er het uitgebreide hoofdstuk omtrent de band dat zich afspeelt een goede tien jaar geleden en waarbij drie knappe albums op de wereld werden losgelaten. Na deze drie albums leek het verhaal evenwel een einde te kennen. Gelukkig voor de fans kondigde de band ongeveer vijf jaar geleden aan dat het verhaal van Spoil Engine zeker nog niet afgelopen was. Enter Iris Goessens! Arch Enemy-gewijs opteerde de band voor een vrouwelijke brulboei en plotsklaps gingen heel wat deuren wagenwijd open staan. Na Stormsleeper is op het 15 november tijd voor Renaissance Noire dat opnieuw uitgebracht wordt via Arising Empire.

Stormsleeper borduurde twee jaar geleden voort op de gelijknamige ep Stormsleeper en voegde daar enkele nieuwe, sterke songs aan toe. De impact van deze full length Stormsleeper was dan ook niet gering: Spoil Engine mocht aandraven op menig groot festival en had zelfs de opportuniteit om het Japanse land te doorkruisen. Na twee jaar getourd te hebben met Stormsleeper was de tijd dan ook rijp voor een vervolgplaat die de naam Renaissance Noire meegekregen heeft.

Stormsleeper sloeg twee jaar geleden in als een bom: de agressieve, doch melodieuze metalcore in combinatie met de uiterst venijnige stem van Iris Goessens deed bij menig liefhebber het schuim op de lippen verschijnen. Diezelfde impact is er deze keer weliswaar niet, want het zou in zekere zin niet fair zijn om te verwachten dat Spoil Engine de community opnieuw op zijn grondvesten zou doen daveren. Dit neemt evenwel niet weg dat deze Renaissance Noire niet de moeite waard is!

R!ot opent de festiviteiten namelijk meteen op gepaste wijze, waarbij frontvrouw Iris Goessens alle ruimte krijgt om haar vocale kunnen te etaleren. De nummers van Spoil Engine 2.0 bestaan namelijk steevast uit een furieuze coupletten afgewisseld met uiterst catchy refreinen, die zeer vlot mee te scanderen zijn. Een succesformule die de band vlotjes weet te hanteren op deze Renaissance Noire, want het merendeel van de nummers zijn enerzijds verschroeiend hard, terwijl de refreinen al na een luisterbeurt vlot in het gehoor liggen. Medicine en Warzone zijn wat dat betreft de prijsbeesten van dienst.

 

Wie een gebrek aan afwisseling voelt opborrelen, kan ik bij deze eveneens gerust stellen, want Spoil Engine weet maar al te goed dat hij niet al zijn eieren in een doosje moet proppen. Golden Cage is net zoals Singing Sirens destijds een eerder mid-tempo nummer, waarbij de getormenteerde gevoelens de vrije loop worden gelaten. Het zijn net zo een soort nummers die niet meteen voor de hand liggen, maar wel de juiste snaar weten te raken en daardoor menig rilling veroorzaken.

Voor deze Renaissance Noire heeft de band trouwens nog een grote verrassing in petto, want tijdens het nummer The Hallow krijgt Iris Goessens vocale ondersteuning – mocht dit überhaupt al nodig zijn – van niemand minder dan Jeff Walker van het legendarische instituut Carcass. Al moet ik eerlijk toegeven dat, mocht ik niet op de hoogte geweest zijn van deze gastbijdrage, ik nooit opgemerkt zou hebben dat Iris op een gegeven ogenblik de microfoon doorgegeven zou hebben. Het verschil tussen de gore grunt van Jeff Walker en de venijnige, vrouwelijke strot van Iris Goessens is namelijk amper hoorbaar.

Genoeg over de dame in kwestie, want Spoil Engine bestaat namelijk ook nog uit drie andere getalenteerde muzikanten. Nog meer dan op voorganger Stormsleeper krijgen de muzikanten van dienst de nodige perspectieven om stuk voor stuk uit te blinken. Gitarist Steven ‘Gaze Sanders heeft namelijk meerdere sterke riffs en dito solo’s in petto. Riffs en solo’s die vakkundig dichtgetimmerd worden door een eveneens op hoog niveau opererende ritmesectie bestaan uit bassis Dave De Loco en drummer Matthijs Quaars.

Renaissance Noire mag dan wel niet dezelfde impact hebben als Stormsleeper twee jaar geleden; aan kwaliteit heeft dit quartet zeker en vast niet moeten inboeten. Integendeel, de band lijkt beter op elkaar ingespeeld dan ooit tevoren en laat horen dat de ton der muzikale ideeën nog lang niet uitgeput is. Renaissance Noire mag dan ook in zekere zin beschouwd worden als het album van de bevestiging, waarmee Spoil Engine het ideale materiaal in handen heeft om de muzikale mondiale veroveringstocht verder te zetten.

Schrijf alvast het weekend van 15 en 16 november in de agenda, want daags na de release op vrijdag, zal Spoil Engine muziekcentrum Trax in Roeselare duchtig bewerken, waarbij de band support krijgt van Pantera-coverband Cowboys From Hell en de opkomende metalcoreband Stranger Dimensions!

Tracklist:

  1. R!ot
  2. Medicine
  3. The Hallow (ft. Jeff Walker)
  4. Venom
  5. Golden Cage
  6. Frostbite
  7. Warzone
  8. No Flowers For a Pig
  9. The Void
  10. Storms Of Tragedy

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X