Toto - With A Little Help From My Friends
Label: Mascot Label Group
85
Hughes Vanhoucke

Mega band TOTO draait al een aantal decennia mee en gaat dat wellicht nog een tijdje doen, de oudere generatie onder ons kent de band zeker van een aantal tophits uit eind de jaren ’70 en begin de eighties. Hits als Africa, Rosanna en Pamela klinken meer dan bekend in de horen.

Uiteenlopende zangers vervoegden de troepen in de loop der jaren terwijl de band ook niet gespaard werd van tegenspoed, onder andere met de dood van drummer en oprichter Jeff Porcaro in 1992 na een stom incident waarbij hij pesticiden inademde terwijl hij aan het tuinieren was. Niets kreeg echter de band klein op twee korte splits na.

Centrale figuur is zonder twijfel gitarist Steve Lukather die al bijna 45 jaar lid is van het Amerikaanse gezelschap uit Los Angeles, dat is toetsenist David Paich trouwens ook maar is al een tijdje gestopt met touren. Zanger Joseph Williams, tevens producer van With A Little Help From My Friends, is inmiddels al dik een decennium terug bij de band die hij eind de jaren ’80 verliet waar tegenwoordig geen enkel Porcaro nog deel van uitmaakt, twee van de drie zijn inmiddels gestorven.

With A Little Help From My Friends is de registratie van een one-off streaming show die plaats vond op 21 november 2020. Die avond verzamelden Steve Lukather, Joseph Williams en David Paich met de nieuwe line-up van TOTO voor een show die wereldwijd gestreamd werd. De drie vaste bandleden werden aangevuld met bassist John Pierce bekend van Huey Lewis And The News, drummer Robert Searight en toetsenisten Steve Maggiora en Dominique “Xavier” Taplin die trouwens ook deel zullen uitmaken van de band bij de komende wereldtournee, The Dogz of Oz.

Zoals het hoort bij een live opname komen de bekendste tracks uit de geschiedenis van de band aan bod, in dit geval uit het eerste deel van de carrière van TOTO toen Jeff Porcaro nog onder ons was al ontbreken een aantal topnummers maar bands met zo’n lange staat van dienst kunnen uiteraard niet alle hits brengen die ze op hun palmares hebben. Stel je voor dat de Stones elke hit brengen die ze ooit gehad hebben in één optreden. Springsteen zou verbleken als hij de lengte van de performance zou zien.

Niet alles maar Hold The Line, Pamela, Stop Loving You, Kingdom of Desire, Home of the Brave of Rosanna zijn een aantal van tracks die op de live staan waarin de perfectie nagestreefd wordt dankzij een set topmuzikanten. Daarnaast nog een aantal minder bekendere liederen zoals You Are The Flower van toen Bobby Kimbal frontman was en als afsluiter de titeltrack van deze plaat, With A Little Help From My Friends van The Beatles in een versie van wijlen his highness Joe Cocker die TOTO voor het eerst in 12 jaar bracht.
Voor de laatste twee songs van de avond kwam David Paich TOTO vervoegen om Rosanna en With A Little Help From My Friends te bregen.

With A Little Help From My Friends is afgelopen vrijdag 25 juni op cd met dvd of Blu-ray verschenen en uiteraard ook op vinyl via de Nederlandse label Mascot. De beeldbanden zijn ook voorzien van een documentaire waarin alle muzikanten die die avond op podium stonden aan bod komen.

De shows die voorzien waren voor 2021 werden verschoven naar 2022 waarbij zowel een optreden voorzien is in België (Middelkerke op 21 juli) als in Nederland (Ziggodome – Amsterdam op 15 juli). Als de CoViD prik je dit jaar thuis houdt dan wordt het volgend jaar ongetwijfeld TOTO.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X