Crypta - Echoes Of The Soul
Label: Napalm Records
80
Ashley Bickx

Met Echoes Of The Soul brachten de dames van Crypta enkele dagen geleden hun debuutplaat op de markt via Napalm Records. Een debuutplaat die muzikaal heel wat te bieden heeft – waarover verder in de deze review meer trouwens – en die de voorbije maanden toch al aardig over de tongen gegaan is. Bandleden Fernanda Lira en Luana Dametto waren in een niet zo heel ver verleden nog actief voor de Braziliaanse thrashband Nervosa. Interne strubbelingen zorgden echter voor een split, die – zoals wel eens vaker het geval durft zijn – een essentiële dosis creativiteit en een nieuwe positieve vibe teweeg brachten. Enkele maanden na de nieuwe plaat van Nervosa was het op 11 juni dus tijd voor de ‘langverwachte’ debuutplaat van Crypta. Wij legden ons oor maar al te graag te luister.

Ondanks het feit dat het gros van de leden van Crypta het verleden liever laten rusten voor wat het is, kunnen we in deze review niet om Nervosa heen. Raakvlakken zijn er zeker en vast, maar beide bands staan toch garant voor een diverse portie metal. Waar Nervosa puur gericht is op thrash metal, staat Crypta garant voor een soort hybride vorm van enerzijds thrash metal en anderzijds death metal.

Een kruisbestuiving die zeer goed uitpakt, want Echoes Of The Soul is een plaat die de meer extreme metalheads ongetwijfeld zal aanspreken. Qua opbouw is deze debuutplaat vrij lineair en niet bepaald verrassend. Een korte intro zorgt meteen voor de juiste sfeerschepping, waarna deze pittige dames de luisteraar negen tracks voorschotelt die allen gemiddeld afklokken boven de vier minuten en stuk voor stuk een eigen smoelwerk bezitten en als zeer solide te beschouwen zijn. Van echte uitschieters is er niet echt sprake, maar van mindere nummers evenmin. Een vaststelling die het luistergenot van deze plaat alleen maar ten goede komt.

 

Op muzikaal gebied is het geluid van Crypta aldus breder dan thrash metal alleen. Met name death metal is minstens van even groot belang dan het pure thrashy geluid. Deze bredere invalshoek zorgt ervoor dat deze plaat zeer venijnig en driegend klinkt, en bovendien van begin tot einde blijft boeien. Ieder bandlid krijgt bovendien alle ruimte om op geregelde tijdstippen te excelleren, waarbij duidelijk wordt dat deze vier dames op zeer korte tijd perfect op elkaar ingespeeld geraakt zijn en elkaar bovendien perfect weten aan te vullen.

Het meest in het oog springende aspect van deze plaat, of bij uitbreiding van de band Crypta in het algemeen, zijn de verrassend goed verstaanbare vocalen van frontvrouw Fernanda Lira. Meer nog dan bij Nervosa bijt, blaft en gromt ze de teksten vlotjes aaneen, waarbij de teksten perfect te volgen blijven. Als metalheads zijn we dikwijls wel wat anders gewend. Het zeer gedetailleerde, old school artwork van kunstenaar Wes Benscoter maakt deze eerste positieve indruk er alleen maar beter op.

Dat Crypta niet meteen met bagger voor de dag zou komen, hadden we al enigzins kunnen voelen aan ons eigenste theewater. Echoes Of The Soul is dan ook een debuutplaat die ver boven de middelmaat uitsteekt en het perfecte lanceerplatform voor een beginnende band kan vormen. Hopelijk blijven deze dames de komende jaren wel met elkaar overeen komen en mogen we de komende jaren nog meer sterke platen van dit gezelschap verwelkomen. Warm aanbevolen voor iedere liefhebber van zowel thrash als death metal!

Tracklist:

  1. Awakening 
  2. Starvation
  3. Possessed
  4. Death Arcana
  5. Shadow Within
  6. Under The Black Wings
  7. Kali
  8. Blood Stained Heritage
  9. Dark Night Of The Soul
  10. From The Ashes

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X