Decapitated - The First Damned
Label: Nuclear Blast Records
77
Ashley Bickx

Het Poolse Decapitated mag met recht en rede beschouwd worden als een van de grotere acts binnen het deathmetalgenre. Dit jaar mag de band officieel 25 kaarsjes uitblazen, hetgeen uiteraard niet zomaar voorbij kan en mag gaan. In het najaar zal de band er ongetwijfeld live een lap op geven, maar de fans worden nu al op hun wenken bediend middels een ‘nieuw’ werkstuk The First Damned. Geen volwaardige nieuwe plaat, maar wel een compilatie,waarbij de band terug keert naar de absolute beginjaren…

Het officiële debuut van Decapitated dateert van het jaar 2000. De geschiedenis van de band gaat evenwel terug tot het jaar 1996 wanneer vier Poolse vrienden het besluit namen om technische death metal te gaan spelen. Een beslissing die initieel resulteerde in twee demo’s: Cemeteral Gardens uit 1997 mag het officieuze debuut van de band genoemd worden; met The Eye Of Horus werd er een jaar later al een stevige versnelling hoger geschakeld. Deze twee demo’s werden reeds in 2000 gebundeld tot de compilatie The First Damned. Sedertdien zijn deze twee demo’s nagenoeg volledig naar het achterplan verdreven, mede gelet op het feit dat Decapitated de laatste jaren het pure technische aspect afgezworen heeft en geëvolueerd is richting een geluid dat overloopt van de groove.

In afwachting van nieuwe muziek is het dan ook een mooie zaak dat The First Damned ruim 20 jaar na datum een rerelease krijgt en dan nog wel via Nuclear Blast Records. Op deze manier maakt Decapitated duidelijk dat zij nog steeds maar al te goed beseffen waar hun roots liggen.

 

Het beluisteren van deze compilatie mag gerust een feest genoemd worden, waarbij opvalt hoe goed al deze demosongs de tand des tijds doorstaan hebben. Er zal ongetwijfeld hier en daar licht digitaal opsmukwerk aan te pas gekomen zijn, maar de muzikale kern is volledig intact gebleven. Die muzikale kern mag gerust impressionant geheten worden, want de technische death metal die hierbij ten berde gebracht werd, is van een meer dan bovengemiddeld niveau. Bovendien waren de bandleden op het ogenblik dat beide demo’s het levenslicht zagen, met enige zin voor overdrijving amper de pampers ontgroeid, hetgeen deze muzikale prestatie nog net een tikkeltje indrukwekkender maakt.

Verwacht evenwel geen overload aan extra’s. Deze rerelease is beperkt gebleven tot de absolute kern, zijnde de twee demo’s Cemeteral Gardens en The Eye Of Horus. Less Is More, hetgeen ongetwijfeld een bewuste keuze geweest is, want op deze manier blijft de muziek uit de absolute beginjaren centraal staan. Bovendien kan Decapitated op deze manier zonder al te veel poespas een serene, maar zeer geslaagde hommage bieden aan hun veel te vroeg ontvallen bandmakker Witold ‘Vitek’ Kieltyka. Benieuwd of deze hommage de komende maanden doorgetrokken zal worden naar het livecircuit. Mijn zegen hebben deze Polen alvast.

Tracklist:

 1. Intro (demo The Eye Of Horus)
 2. The Eyes Of Horus
 3. Blessed 
 4. The First Damned
 5. Nine Steps
 6. Danse Macabre
 7. Mandatory Suicide (Slayer cover)
 8. Intro (demo Cemeteral Gardens)
 9. Destiny
 10. Way Of Salvation
 11. Ereshkigal
 12. Cemeteral Gardens 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X