Amorphis – Live at Helsinki Ice Hall
Label: Nuclear Blast
85
Hughes Vanhoucke

De Finse giganten van de melodische progressieve folk metal, Amorphis, hebben zopas een livealbum uitgebracht onder de titel Live at Helsinki Ice Hall, een dubbele schijf zowel als cd als vinyl.  Eén van hun laatste shows voor de pandemie roet in het eten van menigeen ging gooien, werd geregistreerd en is dus een échte liveshow in tegenstelling tot veel opnames van streamingshows zonder publiek die andere bands uitbrachten sinds afgelopen zomer.
Een optreden die plaatsvond in december 2019 in de thuishaven van één van de beste muzikale exportproducten van Finland, meer bepaald in de Helsingin Jäähalli ofte de ijspiste van Helsinki, de slotshow van de Finse tour.

Het is niet iedereen gegeven om in de Helsingin Jäähalli te spelen, een sporttempel en concertzaal die goed is voor 8400 zittende bezoekers en dus nog een stuk meer in een mix van staande en zittende concertgangers.
Een droom voor elke Finse band om daar te mogen spelen zoals het Sportpaleis dat is voor Belgische bands is, al is de Hartwall Arena in hetzelfde Helsinki nog een stuk groter (12.000) maar deze tempel is enkel weggelegd voor de allergrootsten in de metalscene.

Tomi Joutsen @ Trix – Antwerpen (2019)

Na de intro, The Bee en Heart of The Giant krijgen we Tomi Joutsen voor het eerst te horen zonder muziek op de achtergrond, helaas voor ons is het in het Fins, een taal die niet meteen als eenvoudig beschouwd wordt om aan te leren. Zo krijgen we tijdens de anderhalf uur durende registratie Joutsen meermaals te horen wanneer hij het publiek toespreekt.
Op Live at Helsinki Ice Hall krijgt de luisteraar alle nummers te horen die op die avond gespeeld werden, niets uit de setlist werd geschrapt. Na een klein kwartier krijgt de luisteraar de eerste track te horen die niet voorkomt op Queen of Time, tot op heden nog altijd het laatste studioalbum van Amorphis al konden we vernemen dat de band bezig met nieuw werk die volgend jaar zou moeten verschijnen.

Na Bad Blood en The Four Wise Ones afkomstig uit Under The Red Cloud maakt de band een sprong ver terug in haar geschiedenis om Into Hiding te brengen, toen 25 jaar oud en lang eer Tomi Joutsen deel zou gaan maken van de meest succesvolle versie van Amorphis. Into Hiding mag dan relatief oud zijn, het is ver van versleten en hoort mooi thuis in een show van de jongens uit Helsinki.
Met het lekkere Sampo gaan zetten we meteen een flinke stap in de tijd verder om vervolgens Wrong Direction en Daughter of Hate te brengen, beiden afkomstig uit hun laatste worp.

Amorphis @ Trix – Antwerpen (2019)

Against Widows met een Tomi Joutsen growl die ons naar de diepste regionen van de hel meesleurt en een sterke gitaarsolo van Esa Holopainen brengen ons terug naar de nineties in deze geschiedenisles van Amorphis. We blijven bij de derde release Elegy met My Kantele, een klassieker tijdens liveshows van de Finse outfit om vervolgens een ultiem duo songs uit Queen of Time te brengen met The Golden Elk en Pyres On The Coast waarmee bewezen wordt hoe sterk Queen of Time wel is en heel geschikt zijn om de reguliere set af te sluiten.

De bisnummers worden aangevat met de intro uit Skyforger gevolgd door Silver Bride uit dezelfde plaat waarna de frontman de voortreffelijke bands Leprous en Soilwork bedankt om tijdens deze Finse tour het publiek op te warmen. Je moet al een behoorlijk koele kikker zijn als je met deze twee bands niet in de sfeer geraakt.
Black Winter Day is het voorlaatste nummer van de avond. De sterke mix aan nummers en show worden afgesloten met House of Sleep waarop je een huis kunt bouwen.

De CD versie van deze live is net als de box Vinyl Collection 2006 – 2020 (CD) bij Nuclear Blast te verkrijgen, op vinyl kan je terecht bij Large/EMP voor een grijze uitvoering en bij het Finse Record Shop X vind je een de box met 15 vinylplaten in verschillende tinten blauw, een uitgave beperkt tot 300 stuks waarvan één onderweg is naar Zuid West-Vlaanderen.

De vinyl uitvoering van Live at Helsinki Ice Hall is uitzonderlijk verkrijgbaar samen met de vinyl box die ik elke Amorphis en vinyl liefhebber aanbeveel. Alle albums (8 in studio + deze live) die uitgebracht werden via Nuclear Blast zijn terug te vinden in Vinyl Collection 2006 – 2020 die de fans alleen maar laten uitkijken naar 2022 wanneer vermoedelijk de nieuwe Amorphis verschijnt. In afwachting kan ik jullie zeker Esa Holopainen’s Siver Lake aanbevelen, de eerste soloalbum van de stichtende gitarist waar ook collega Tomi Joutsen op te horen is naast een select gezelschap aan topzangers.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X