Khandra - All Occupied By Sole Death
Label: Season Of Mist
77
Ashley Bickx

Het feit dat het hele live circuit al ruim een volledig jaar op haar achterwerk ligt, weerhoudt heel wat bands er blijkbaar niet van om alsnog met hun debuutplaat voor de dag te komen. Het niet kunnen promoten van het nieuwe werk live, vormt blijkbaar geen onoverkomenlijk beletsel, hetgeen wij alleen maar kunnen toejuichen. De actuele malaise zal immers niet blijven aanhouden. Er is wel degelijk licht aan het einde van de tunnel, waardoor je er als beginnende band er maar beter vanaf dag 1 volop kan staan om de nodige spreekwoordelijke potten te breken. Het uit Wit-Rusland afkomstige Khandra heeft deze boodschap blijkbaar goed begrepen, want op 28 mei krijgen de liefhebbers van kille, atmosferische black metal er een nieuw zwartgeblakerd ‘doodseskader’ bij. Het volwaardige langspeeldebuut heeft de fascinerende titel All Occupied By Sole Death meegekregen en zal op 28 mei verschijnen via Season Of Mist. Qua ondersteuning zit het meteen goed. Hopelijk kunnen we dit na het beluisteren en analyseren van deze debuutplaat ook zeggen van de muziek zelf…

All Occupied By Sole Death opent met een van sfeer overlopende intro Mute Moleben, waarbij de aritmische inslagen stilaan aanzwellen met een dreigende synthwave, waarna de eerste gortdroge gitaarriff zijn intrede doet. Echter wordt deze bij het nekvel grijpende intro plotsklaps volledig afgebroken. Een opmerkelijke keuze, waar ondergetekende zelfs na meerdere luisterbeurten kop noch staart aan kan koppelen. Gelukkig is het eerste volwaardige nummer Irrigating Lethal Acres With Blood eveneens voorzien van een eigen intro, waarna de eerste toch wel bijzondere verrassing snel tot het zeer recente verleden behoort, want met deze opener vliegt Khandra meteen met de deur in huis en kan je er maar beter voor zorgen dat de thermostaat een tiental graden hoger wordt ingesteld. De temperatuur neemt namelijk stante pede een aanzienlijke duikt tot vlotjes onder het vriespunt.

Die figuurlijke duik heeft verschillende oorzaken. De grootste schuldige zijn ongetwijfeld de drums van machine Pavel V die echt wel het fundament van deze plaat vormen en er voor zorgen dat de dynamiek continu aanwezig blijft, gaande van militaristische blastbeats tot trage, vol gevoel getrommelde passages. Voor liefhebbers van het betere drumwerk is deze plaat werkelijk te beschouwen als het ‘Walhalla’. Het is niet voor niets dat de drums vrij prominent op de voorgrond staan te pronken.

Daarnaast mogen we uiteraard de kille gitaarrifs niet vergeten, die in combinatie met een op punt staande ritmesectie zorgen voor die typerende Oostblokse sound van bands als Blaze Of Perdition en MGLA, maar waarbij ook een vleugje Behemoth nooit veraf is. Idem dito wat betreft de vocalen van Vladimir Borodulin die oerdegelijk zijn en naadloos aansluiten bij de eerder opgesomde bands.

En net daar knelt het schoentje in beperkte mate. Deze All Occupied By Sole Death is een genietbaar werkstuk, maar desondanks dien ik vast te stellen dat het Khandra nog wat aan een eigen smoelwerk ontbreekt. Er is (voorlopig althans) nog geen typische karaktertrek aanwezig, waardoor de naam Khandra er meteen weet uit te springen. Anderzijds vermoed ik wel dat dit eigen smoelwerk na verloop van enkele jaren stevig vorm zal beginnen krijgen, weliswaar op voorwaarde dat deze Wit-Russen de hoofden koel weten te houden en zich verder blijven evolueren. Deze debuutplaat mag gerust als basis gebruikt worden.

En ander toch wel niet onbelangrijk punt van kritiek is eerder reeds ter sprake gekomen, namelijk de vaststelling dat deze plaat in haar geheel weinig coherentie vertoont. Dit euvel werd reeds zeer duidelijk met de intro die plotsklaps eindigt, waarna het nummer Irrigating Lethal Acres With Blood van start gaat. Maar ook tijdens de rest van de plaat merk ik nergens een echte rode draad op. Het lijkt wel of Khandra zes sterke volwaardige nummers uitgebracht heeft, die bol staan van de dynamiek en variatie, maar waarbij jammer genoeg het overkoepelende aspect naar de achtergrond gedrumd werd. De afzonderlijke delen maken in dit geval meer indruk dan de som der delen.

All Occupied By Sole Death is desondanks een prima debuutplaat, waarmee Khandra bewijst de kunst van de blasfemische black metal meer dan degelijk onder de knie te hebben, waarbij je als luisteraar nagenoeg voortdurend met een licht onbehaaglijk gevoel geconfronteerd wordt. Evenwel is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, want er is wel degelijk nog ruimte voor progressie aanwezig. Indien deze progressiemarge wordt benut, kunnen deze heren wel eens uitgroeien tot een van de betere acts binnen het (sub)genre van de donkere, getormenteerde black metal. Een plaat én band om zeker en vast te ontdekken!

Tracklist:

  1. Mute Moleben
  2. Irrigating Lethal Acres With Blood
  3. Nothing But Immortality For Aye
  4. In Harvest Against The Sun
  5. With The Blessing Of Starless Night
  6. Thanatos
  7. All Occupied By Sole Death

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X