Flotsam And Jetsam - Blood In The Water
Label: AFM Records
85
Ashley Bickx

Het Amerikaanse Flotsam And Jetsam mag dan qua naambekendheid misschien niet hetzelfde gewicht in de schaal weten te werpen als bijvoorbeeld Metallica, Megadeth en andere de Slayer’s van deze wereld, maar toch mogen deze Amerikanen met recht en rede beschouwd worden als een van de vaandeldragers binnen het thrashgenre. Bovendien blijkt Flotsam And Jetsam zich te gedragen als een goede rode wijn, die ook beter en beter wordt naarmate de jaren verstrijken. Op 4 juni zijn deze heren met Blood In The Water toe aan de veertiende studioplaat, die opnieuw zal verschijnen via AFM Records. Of deze nieuwste worp opnieuw een aardige kanshebber is voor een zuurverdiend plaatsje in de jaarlijsten, kom je de komende minuten te weten.

Na enkele minder overweldigende platen sloeg Flotsam And Jetsam in 2016 keihard terug met het uitmuntende selftitled album Flotsam And Jetsam, waarbij de band een meer dan geslaagd statement wist te maken. Begin 2019 ging men vlotjes verder op het (opnieuw) ingeslagen elan met de plaat The End Of Chaos. Iets zegt mij dat ook deze nieuwe plaat niet meteen aan kwaliteit zal moeten inboeten ten aanzien van diens twee meest recente voorgangers. Uiteraard moet het vel van de beer niet verkocht worden vooraleer hij geschoten is. Een gezegde dat dezer dagen als Club-supporter meer dan actueel is, me dunkt. Het is dan ook geen overbodige luxe om deze nieuwste worp aan meerdere, kritische luisterbeurten te onderwerpen, vooraleer finaal een eindoordeel te vellen.

Openen doet Flotsam And Jetsam met het uitermate thrashy Brace For Impact. De openingsriff in combinatie met de staalharde drums en flitsende basslijnen zetten meteen de toon, waarna frontman Eric A. Knutson er heerlijk komt ingevlogen met zijn typische, heldere stemgeluid, waar de tand des tijds duidelijk geen enkele vat op weet te krijgen. De opener voor de komende tournee is bij deze hoogstwaarschijnlijk gekend. Met het daaropvolgende Cry For The Dead zijn we al direct toe aan de (obligate) semi-ballad. Een prima nummer, maar niet meteen de absolute hoogvlieger van deze Blood In The Water.

Eens de zakdoeken weer opgeborgen zijn, is het opnieuw een al thrash metal dat de klok slaat, waarbij Blood In The Water de intussen verslapte nekspieren onnoemelijk zal weten te pijnigen. Idem voor wat betreft songs als Reagression, Too Many Lives en The Wicked Hour: nummers die stuk voor stuk het kenmerk ‘Flotsam And Jetsam‘ dragen en met recht en rede beschouwd mogen worden als absolute pareltjes binnen het thrashgenre.

 

Tussendoor merken we op dat deze Amerikanen niet al hun eieren in het thrashmandje gedeponeerd hebben. The Walls bevat aardig wat progressieve elementen, waarbij de link met pakweg Evergrey snel gelegd is. Daarnaast wordt ook de eerder klassieke heavy metal niet uit het oog verloren, getuige het dynamische Undone, waarbij de luisteraar tijdens het refrein getrakteerd wordt op een resem drumsalvo’s waar menig metalfan spontaan van begint te watertanden.

De laatste jaren was de line-up niet direct te bestempelen als de meest standvaste, maar gelukkig bleken de nieuwe aanwinsten absoluut geen verzwakking te zijn. Ook nu speelt snarengeselaar Bill Bodily op de bass de pannen van het dak. Gelet op de moderne opnametechnieken staat de bass minder prominent op de voorgrond zoals dit ten tijde van het debuut Doomsday For The Deceiver nog het geval was, maar desondanks is de bass duidelijk hoorbaar, wat absoluut een pluspunt te noemen valt.

Het enige punt van kritiek dat het vermelden waard is, heeft betrekking op de vocalen van frontman Eric A. Knutson. Zoals reeds aangehaald, behoort de man in kwestie tot de absolute top binnen het genre, waarbij de vocalen steeds uitermate krachtig en toch kristalhelder zijn. Desalniettemin valt het mij op deze nieuwste plaat op dat de uithalen zich bij momenten toch wel in de zeer hoge regionen bevinden. Iets wat bijvoorbeeld tijdens het refrein van Burn The Sky zeer opmerkelijk is. Ongetwijfeld zal een groot deel van de fans deze hogere uithalen best kunnen smaken, maar wat mij betreft mag de focus gericht blijven op de pure thrash, waarbij Eric A. Knutson nog steeds alle ruimte voorgeschoteld krijgt om op vocaal gebied zijn ding te kunnen doen. Bovendien is het artwork opnieuw weinig opzienbarend, zoals we dit van Flotsam And Jetsam eigenlijk altijd wel gewend zijn.

Ondanks voormelde uiterst beperkte punten van kritiek, is deze Blood In The Water wederom een dijk van een plaat, waarmee Flotsam And Jetsam duidelijk maakt wel degelijk mee te willen dingen naar een plekje binnen de ‘hall of fame’ van het thrashmetalgenre. Na veertien albums wordt het echt wel eens tijd dat deze heren de aandacht, lof en respons verdienen, waar ze in essentie eigenlijk al 35 jaar recht op hebben. Het samen stellen van de obligate jaarlijstjes zal binnen een zevental maanden nog een tikkeltje lastiger worden…

Tracklist:

 1. Brace For Impact
 2. Cry For The Dead
 3. Burn The Sky
 4. Blood In The Water
 5. A Place To Die
 6. The Walls
 7. Reagression
 8. Undone
 9. Too Many Lives
 10. Grey Dragon
 11. The Wicked Hour
 12. Seven Seconds T’ill The End Of The World

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X