Oldskull - Nether Hollow Of No Return
Label: Inhuman Assault Productions
79
Ashley Bickx

Dat ze in het verre Thailand niet vies zijn van een streep extreme metal, mag gerust een understatement genoemd worden. Ongetwijfeld was deze extreme muzikale voedingsbodem de reden bij uitstek waarom Ray Van Mechelen en Co destijds de Antwerpse scene lieten voor wat het was om zich toe te spitsen op de Thaise markt. Met Bangkok als uitvalsbasis is Oldskull klaar om de wereld te veroveren. Die veroveringstocht wordt op vrijdag 15 mei definitief ingezet met het langspeeldebuut Nether Hollow Of No Return dat zal verschijnen via het label Inhuman Assault Productions.

Oldskull is dus een nagelnieuwe band die zweert bij een zo old school mogelijke modus operandi. En old school mag je in dit geval gerust letterlijk nemen, want van bij opener None Shall Live wordt je letterlijk dertig jaar terug in de tijd gezogen. Een tijd waarin death metal nog zeer rauw en niet te overmatig technisch was, en waarbij een vettige groove primeerde op de pure razernij.

Na het beluisteren van deze debuutplaat moet ik dan ook concluderen dat Oldskull op het vlak van het produceren van old school death metal geen lessen meer te leren heeft. Nether Hollow Of No Return is een plaat die werkelijk doordrenkt is van uitmuntende gitaarrifs, intrigerend drumwerk en spannende tempowisselingen. Een nummer als Murky Waters mag vanuit dit opzicht bijvoorbeeld gerust nu al een bescheiden klassieker in het genre genoemd worden.

 

Oldskull is op deze debuutplaat niet te betrappen op een mindere songs. Nummer na nummer staan deze jonge wolven te musiceren alsof hun leven er van afhangt, waarbij de band zowel weet te imponeren tijdens de iets tragere passages als tijdens de passages waarbij gewoonweg alle registers worden opengetrokken. Het helpt natuurlijk als op het gebied van mixing en mastering alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Ook het artwork is werkelijk om duimen en vingers van af te likken en weet de sfeer van deze debuutplaat perfect op papier te zetten.

Het enige punt waar er nog progressiemarge aanwezig is, zijn misschien de vocalen. Op het vlak van diepte, tempo, variatie en vibratie valt er weinig op aan te merken. Alleen hadden de vocalen bij momenten net iets meer verstaanbaar mogen zijn. Daarnaast is het zeker en vast geen slecht idee om met een sfeervolle instrumentale outro deze dijk van een plaat af te sluiten. Alleen had deze outro onder de vorm van When Downfall Comes net iets korter mogen zijn dan een dikke drie minuten, zoals dit op heden het geval is.

Ondanks dat Oldskull anno 2021 toe is aan het officiële langspeeldebuut mogen we gerust stellen dat Nether Hollow Of No Return een sterke plaat geworden is. Een plaat die er op uitmuntende wijze in slaagt om de old school feel van pakweg dertig jaar geleden weet te vertalen naar een hedendaags geluid. Er is op bepaalde vlakken nog ruimte voor progressie aanwezig, maar laat dit net een positief gegeven zijn. Vroeg rijp durft namelijk al eens garant staan voor vroeg rot. Liefhebbers van een portie old school death metal kunnen bij deze gerust hun muzikale horizonten verruimen richting het Oosterse Thailand.

Tracklist:

  1. None Shall Live
  2. Funeral Culmination
  3. Murky Waters
  4. Perpetual Void
  5. Spectral Congegration
  6. Execution Temple
  7. Frostmen
  8. Arcane Serpents
  9. When Downfall Comes

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X