Rituals Of The Dead Hand - With Hoof and Horn
Label: Dunkelheit Records
83
Vanpevenaeyge Carly

Rituals Of The Dead Hand is een trio uit de provincie Limburg en brengt een mix van black, doom en death metal (kan ook omschreven worden als extreme metal). Met een link naar het occulte zitten ze perfect op hun plaats bij het Duitse Dunkelheit Produktionen. Met Lykaios (zang, gitaar, keyboards), Beleth (bas) en Isangrim (drum, keyboards, samples) speelden alle drie in het terziele gegane Last Funeral Of Gorath. Tegenwoordig kan je ze al eens aan het werk zien bij Hemelbestormer, Entartung of Lhaäd.

Maar ter verduidelijking misschien eerst een brokje geschiedenis In de 18e eeuw werden de grensgebieden van België, Duitsland en Nederland geteisterd door verschillende bendes van gemene overvallers die zich de Buckriders (bokkenrijders) noemden. Onder leiding van hun dreigende kapitein verkochten ze hun ziel aan de duivel, reden ’s nachts op de ruggen van vliegende geiten en die genadeloos de huizen van godvrezende christenen aan de overkant van de grens plunderden en in brand staken. Rituals Of The Dead Hand omarmde met zijn eerste album, Blood Oath, al eens deze duistere folklore en legendes in. Ook voor hun tweede worp, With Hoof And Horn, blijkt dit echter een ideale voedingsbron te zijn.

Vijf nummers voor een totale speeltijd 43,14 minuten occulte extreme metal. Praesemino leid je in dit demonisch album en is de ideale aanzet tot het eerste echte nummer, Sulphur. Meteen valt het logge doomaspect op, gecombineerd met het schurend stemgeluid. Naarmate het nummer vordert krijgen we nog een resem vocalen te horen, van occult koorgezang naar spoken word en weer terug angstaanjagend schreeuwen. Bij Inception krijgen we een hoger tempo, bijna kan je hier flarden van Behemoth horen passeren. Halfweg valt alles stil om via een gitaarriff en een normaal gesproken mantra terug in het zware logge gedreun te hervallen.

The Defiling Days heeft, zoals het gehele album, trouwens, dat dreunende mid- tempo-geluid. Afsluiter Vuurstaeck (met zijn 12,12 min tevens het langste nummer) zet de kroon op dit album. De zware sound die we ondertussen gewoon zijn, opent het nummer en net toen er even orde in ons hoofd begon te komen valt alles stil en verandert alles. Een ijzige schreeuw legt alles stil waarna we terug opnieuw beginnen. Eigenlijk mag het label progressief hier, bij al de mix van genres, gevoegd worden.

Extreme metal in combinatie met oude legendes is blijkbaar een goede combinatie. De muziek voelt vertrouwd aan maar kan je ook plotseling doen vervreemden. Neem daarbij de soundscapes en de lugubere orkestarrangementen, en alles voert je terug naar de 18 eeuw, naar één of andere occulte bijeenkomst. Fans van Burzum, Batuska, Urfaust zullen hier zeker hun gading in vinden.

Tracklist:

  1. Praesemino
  2. Sulphur
  3. Inception
  4. The Defiling Days
  5. Vuurstaeck

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X