Capra - In Transmission
Label: Metal Blade Records
82
Ashley Bickx

In een al bij al niet zo heel ver verleden werd hardcore grosso modo onderverdeeld in twee grote subgenres: enerzijds was er de befaamde scene uit New York die heel wat grootheden binnen het genre voortgebracht heeft. Anderzijds had je dan weer de variant die dichter aanleunde bij metal, waardoor al snel de term metallic hardcore het levenslicht zag. Metallic hardcore bleek eveneens een interessante kweekvijver te zijn voor jong talent, maar desondanks bleef het subgenre meer in de pure underground hangen met als gevolg dat het de laatste jaren maar vrij povertjes was wat betreft metallic hardcore. Tijd om daar verandering in te brengen, moeten ze daar in Amerika gedacht hebben, want op 23 april mochten we het debuut van Capra verwelkomen. In Transmission, dat trouwens het levenslicht zag via Metal Blade Records, mag gerust een opmerkelijk plaat genoemd worden…

De geschiedenis van Capra gaat terug tot in 2016 wanneer gitarist Tyler Harper en drummer Jeremy Randazzo wegens persoonlijke problemen nood hadden aan een serieuze uitlaatklep. De bal ging evenwel pas echt aan het rollen toen de ravissante zangeres Crow Lotus aan boord gehaald werd. Plotsklaps bleken alle puzzelstukjes perfect in elkaar te vallen, waarna bovendien een platendeal getekend werd bij Metal Blade Records. Een opmerkelijk gegeven waar heel wat bands een spreekwoordelijke moord voor zouden begaan.

Zodoende werd op 23 april langstleden het officiële langspeeldebuut op de wereld losgelaten. En wat voor een langspeeldebuut! Na de intro (Exordium) zet Capra met het korte Murder Doll alle zingtuigen op scherp. Met de deur in huis vallen is plots een understatement geworden. Nu iedereen toch wakker is, blijf Capra nummer na nummer de sloopkogel bovenhalen zonder dat je als luisteraar ook maar enig moment van respijt gegund wordt. De sloopkogel bestaat hierbij uit een furieuze cocktail van zowel hardcore, punk, crust, groove metal, thrash en nog een scheut of tien verschillende subgenres. Het is dan ook een nagenoeg onmogelijke opgave om Capra in een bepaald hokje onder te brengen. Metallic hardcore dekt misschien nog het meeste van al de lading net om reden dat dit subgenre zich eveneens op een quasi onmogelijke wijze in een hokje laat duwen. Liefhebbers van bands als Converge, Enabler, Nails en Walls Of Jericho zullen hier ongetwijfeld wel raad mee weten.

 

De absolute ster van Capra – zonder de overige bandleden oneer aan te doen – blijkt evenwel frontvrouw Crow Lotus te zijn. Een opmerkelijke frisse verschijning die echter beschikt over een stel stembanden waarvan menig mannelijk wezen van in zijn broek doet. Opmerkelijk hierbij is dat Crow Lotus op geen enkel moment aan het ‘grunten’ slaat, maar zweert bij een angstaanjagende mix van getormenteerd gekrijs en ratelend geschreew. Laat het nu net deze opmerkelijke vocale insteek zijn die deze debuutplaat naar een hoger niveau weet te tillen.

Als recensent moeten we ook kritisch durven zijn. Zo weet niet ieder nummer op eenzelfde overtuigende wijze indruk te maken en weegt de eerste helft van de plaat toch duidelijk zwaarder door dan het tweede gedeelte. Zo ontbeert het de tweede helft van deze plaat wat aan de nodige dosis variatie en afwisseling. Een klein punt van kritiek dat finaal gelukkig op gepaste wijze de mond gesnoerd wordt middels het uitstekende Samuraiah Carey, een nummer dat misschien nog wel het beste van al samenvat waar Capra voor staat.

 

In Transmission is een uitstekend langspeeldebuut, waarmee Capra meteen de nodige naam en faam zal vergaren in de hardcore- en bij uitbreiding de volledige metalcommunity. Capra is er namelijk met verve in geslaagd om met een uniek geluid voor de dag te komen dat nu al smeekt om een liveperformance. Furieus en vettig zijn twee adjectieven die meer dan de lading dekken. Voeg daar nog een scheut positieve imperfectie aan toe en als liefhebber van een dosis metallic hardcore kom je vanzelf tot de conclusie dat deze plaat te bestempelen valt onder de categorie ‘buy or die’!

Tracklist:

 1. (Exordium)
 2. Hollow Doll
 3. The Locust Preacher
 4. Medusa
 5. Torture Ship
 6. Paper Tongues
 7. Mutt
 8. Transfiguration
 9. Red Guillotine
 10. Deadbeat Assailant
 11. Samuraiah Carey

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X