Splendidula - Somnus coverart 2021
Splendidula - Somnus
Label: Argonauta Records
91
Bart Van Gestel

Het Genkse Splendidula heeft sinds enige tijd zijn derde album Somnus uitgebracht. Wat wij vinden van de opvolger van Post Mortem, leest u hier.

In de zomer van 2019, weet u nog, toen alles nog mocht, raakten wij hier op de redactie gecharmeerd door die tweede plaat van Splendidula. Het album verscheen al een jaar eerder, maar een vinylrelease bracht het terug onder de aandacht.

Begin dit jaar kwam de band met opvolger Somnus naar buiten. Andermaal swanjeert de band de luisteraar met een palet doom/sludge met daarin een flinke dosis surpluselementen. Het werkstuk telt zes songs, waarvan drie flinke composities van meer dan acht minuten.

Openingstrack Somnia (een allusie naar de albumtitel) zet heerlijk aan met een flinke wall of sound, die wij graag horen bij acts als Sunn o))) of Earth. De gitaardrone zet ons eerst op het verkeerde been, want deze maakt subtiel plaats voor zangeres Kristien Cools die ons meteen flink kippenvel bezorgd. Haar zanglijnen worden gedragen door een sterk groovende gitaartandem HoubenVandegoor.

Splendidula 2021

Splendidula 2021

De rustige passages leggen verschillende laagjes bloot voor de luisteraar om te ontdekken. Luisteren met een hoofdtelefoon lijkt dan ook aangewezen om Somnus goed tot haar recht te laten komen. Maar er is meer, veel meer! Void maakt aanvankelijk gang met een elektronische drumachtige sound, om dan vakkundig de omslag te maken naar een old school blackmetalzanglijn (uit de strot van Pieter Houben). Incubus lijkt dan weer in te pikken op de folk/ambienthype, maar dan op eigenzinnige wijze.

Zangeres Cools gaat in laatstgenoemde song woordenkust-gewijs in haar moedertaal te werk. Hier komt de band erg dichtbij en persoonlijk over. De combinatie met de krachtige grunts van Pieter Houben zetten hier wat mij betreft absoluut hoogtepunt van de band neer.

De vele details kneden Somnus tot een erg boeiende luisterervaring. Dit album lijkt Splendidula ook stilaan een eigen sound te geven. Waar vele doom/sludgecomposities een beetje de mist in durven gaan qua besluiteloze langdradigheid, weet de band dit euvel prima te bezweren met zijn frisse, gedurfde en originele insteken.

Somnus heeft inmiddels een release gekregen op cd en vinyl bij Agronauta Records. Er zijn ook plannen voor een uitgave op cassette bij Ruidoteka Records, maar daar kan de band op het moment van schrijven nog geen concrete datum op plakken.

tracklijst:

  1. Somnia
  2. Void
  3. Incubus
  4. Oculus
  5. Drocht
  6. When God Comes Down

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X