Ildaruni - Beyond Unseen Gateways
Label: Black Lion Records
86
Ashley Bickx

Onder de categorie ‘vers talent’ leggen we in deze review de nieuwste worp van Ildaruni onder het spreekwoordelijke vergrootglas, genaamd Beyond Unseen Gateways. Ildaruni is een nagelnieuwe Armeense metalband, die in 2016 het levenslicht zag en in tussentijd met Towards Subterranean Realms een debuutep op de markt gebracht heeft. Drie jaar na deze ep is het eindelijk tijd voor het langverwachte langspeeldebuut van deze veelbelovende jonge armada, dewelke op 16 april 2021 zal verschijnen via Black Lion Records. Door Coronaperikelen werd de release van Beyond Unseen Gateways uitgesteld op een maand, hetgeen de belangstelling voor deze band alleen maar deed toenemen. Het geluk wou dat we deze plaat voor reviewdoeleinden reeds in ontvangst mochten nemen met het oog op de initiële release op 19 maart 2021, waardoor we ons oor nog beter te luisteren konden leggen, alvorens een finaal eindoordeel te vellen…

Met een naam als Ildaruni is de link naar folk en pagan snel gelegd. Wat dat betreft schotelt deze eersteling ons geen verrassingen voor. Reeds van bij de lang uitgesponnen intro Haldinini Baushini, Imsheini Tariani vliegen de oriëntaalse, folkloristische noten de luisteraar rond de oren, hetgeen in combinatie met een donker, sinister gefluister de spanning meteen aardig doet opdrijven. Qua sfeerschepping hoeven deze heren alvast geen lessen meer te krijgen.

Na de intro voert Ildaruni het tempo op en worden met Treading the Path of Cryptic Wisdom, dat reeds deel uitmaakte van de debuutep Towards Subterranean Realms, de folkloristische invloeden tot een eerste hoogtepunt gedreven, waarna de zwartgeblakerde hel volledig losbreekt en je als luisteraar meteen met verstomming geslagen wordt. Ook tijdens nummers als Boundless Numen: Gardens of Ardini en Arakha wordt er een verschroeiend tempo aangehouden. Tijdens Perpetual Vigil hanteert Ildaruni dan weer een meer slepende, epische en bombastische aanpak, waardoor de teugels in zekere zin worden losgelaten en de luisteraar tussendoor de tijd krijgt om even op adem te komen.

 

Naast de voormelde zwartgeblakerde furie, zullen ook de liefhebbers van folk en pagan hun hartje kunnen ophalen aan deze debuutplaat. De pure razernij wordt namelijk op een sublieme wijze afgewisseld met het beste wat de folk en pagan scene te bieden hebben: dwarsfluit, doedelzak, het passeert allemaal de revue, hetgeen bijdraagt tot een overweldigende luisterervaring. Deze combinatie van allesvernietigende passages en meer melodisch, oriëntaals werk roept bij momenten spontaan associaties met het iets oudere werk van pakweg Rotting Christ. Deze Armeniërs zijn met andere woorden eveneens niet vies van een streepje hellenistisch getinte black metal.

Bovendien zijn deze jonge wolven niet bevreesd om reeds bij het debuut aan te komen draven met lang uitgesponnen composities, die vlotjes afklokken boven de zeven minuten. Veel bands opteren bewust voor compacte songs uit vrees de aandacht van de luisteraar niet vast te kunnen houden tot het einde, hetgeen blijk geeft van de nodige zelfkennis. Bij Ildaruni getuigt het eveneens van de nodige dossis zelfkennis om bewust te kiezen voor lang uitgesponnen werkstukken. Ildaruni maakt met deze Beyond Unseen Gateways namelijk duidelijk deze delicate kunst meer dan onder de knie te hebben. Nagenoeg ieder nummer is een muzikale reis op zich, waarbij je als luisteraar verschillende emoties te verwerken krijgt, vanuit diverse muzikale invalshoeken. Voeg daar nog een magnifiek artwork aan toe dat de sfeer van deze plaat perfect weet te symboliseren en je krijgt nagenoeg automatisch een dijk van een plaat. Heb ik het woord ‘indrukwekkend’ al in de mond genomen?

Beyond Unseen Gateways is een ijzersterk debuutalbum dat de ‘fuzz’ rond deze jonge band verklaart. Voor liefhebbers van epische, melodische black metal gekruid met de nodige dosis folk en pagan is dit verplichte kost. Ildaruni levert met deze Beyond Unseen Gateways een totaalpakketje af dat ongetwijfeld terug te vinden zal zijn in enkele jaarlijstjes. Opnieuw een band om toe te voegen aan het ‘must see’ lijstje. Een lijstje dat ondertussen na een dik jaar Corona weer serieuze proporties aan het aannemen is…

Tracklist:

 1. Haldinini Baushini, Imsheini Tariani
 2. Treading the Path of Cryptic Wisdom
 3. Perpetual Vigil
 4. Boundless Numen: Gardens Of Ardini
 5. Towards Subterranean Realms
 6. Exalted Birth
 7. Arakha
 8. When Ravenstone Beckons

 

 

1 Reactie

 1. Alen

  Très bon travail ! Super album ! Bravo !

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X