Cryptosis - Bionic Swarm
Label: Century Media Records
87
Ashley Bickx

Enige tijd geleden kondigde de Nederlandse thrashband Distillator aan voorgoed de stekker uit het stopcontact te trekken. Wat zeer pijnlijk nieuws was, veranderde evenwel al snel in een hoera-sfeertje van jewelste. De heren in kwestie zouden namelijk in geen geval stoppen met het maken van muziek. Uit de assen van Distillator verscheen al snel Cryptosis. Het nieuwe elan was ingezet, hetgeen resulteerde in een straffe signing bij het grote Century Media Records. De voorbije maanden werden de schuimbekkende fans gestaag getrakteerd op nieuw materiaal. Na vier songs, dewelke stuk voor stuk werden voorzien van uitermate professionele videoclips, is het op 26 maart eindelijk tijd voor het officiële debuut, genaamd Bionic Swarm. Of 26 maart de geschiedenisboeken zal ingaan als een metalen hoogdag, lees je hier!

Hopelijk word ik door Leen Dendievel niet aan de figuurlijke schandpaal genageld voor het gebruik van de ‘deadname’ Distillator zoals VRT nieuwanker Lieven Verstraete aan den lijve mocht ondervinden bij het verkeerdelijk aanspreken van Peter ‘Petra’ De Sutter. De zelfverklaarde moraalridders mogen bij deze alvast plaats nemen op hun achterste poten. Ik kon het niet laten, mijn excuses.

Alle gekheid op een stokje, terug naar de realiteit van de dag, namelijk Cryptosis. Als voornaamste reden voor de naamswijziging haalden Frank Te Riet en Marco Prij enkele weken geleden al aan dat ze wouden voorkomen dat Distillator hun muzikale ideologieën in de weg zou staan. Na enkele albums pure, old school thrash metal, waren deze heren namelijk klaar voor een nieuwe muzikale stap, dewelke onder de naam Distillator jammer genoeg niet mogelijk was. Het spreekwoordelijke glazen plafond was namelijk bereikt.

Na het beluisteren van deze Bionic Swarm wordt evenwel vrij snel duidelijk dat deze toch wel ingrijpende koerswijziging absoluut een uitstekende keuze was. Thrash metal blijft nog steeds de muzikale basis, maar de nieuwe naam heeft de weg geplaveid voor een muzikale insteek, die Cryptosis met trots omschrijft als Futuristic Multi Metal. Een benaming die de lading meer dan dekt. Waar Decypher op zich nog vrij dicht aanleunt bij de stijl van Distillator, wordt bij een nummer als Death Technology al vrij duidelijk welke richting de band uit wenst te gaan. Deze muzikale koerswijziging komt volledig tot uiting tijdens het impressionante Prospect of Immortality, waarbij Cryptosis vrij progressief uit de hoek komt en een tamelijk complete metalsong voorschotelt, voorzien van een dito intro, middenstuk en outro.

 

Gelukkig blijft Cryptosis, zoals gezegd niet vies van thrash metal. Meer zelfs, Transcendence is misschien wel het meest snelle, agressieve nummer dat deze heren in hun muzikale carrière ooit hebben weten neerpennen. Wat de langgerekte outro van deze song betreft, kunnen we de superlatieven ook weer eens van stal halen. Meesterlijk!

Na een intermezzo in de vorm van Perpetual Motion, is het tijd voor de slotfinale. Een slotfinale waarbij dit triumviraat opnieuw haar muzikale grenzen opzoekt, hetgeen resulteert in ijzersterke nummers, waarbij ook het gebruik van de mellotron prominenter op de voorgrond treedt, hetgeen resulteert in een zeer volle en impressionante sound. Na het meer ingetogen Mindscape, gooit Cryptosis finaal alle remmen los met het flitsende Flux Divergence. Op muzikaal gebied hebben we alvast niets om over te klagen.

Gelukkig geldt dit ook voor het vocale aspect en tevens wat betreft de onderwerpen die hier worden aangesneden. De term Futuristic Multi Metal maakte al duidelijk dat Cryptosis een boon heeft voor het futuristische aspect. Ook deze voorliefde heeft mede geleid tot de naamsverandering met bijhorende stijlwijziging, aangezien de band hierdoor niet gebonden was aan handen en voeten door hetgeen onder de naam Distillator aan de man gebracht werd. Het magistrale artwork zet de overweldigende positieve indruk alleen maar kracht bij.

 

Bionic Swarm is een uiterst veelzijdig werkstuk geworden dat een diepe indruk weet na te laten. Deze Nederlanders maken duidelijk dat de moeilijkste weg vaak ook wel eens de beste weg durft te zijn. Een sprong van grote hoogte in de oneindige diepte levert namelijk vaak het meeste resultaat op. Wat dat betreft, kunnen we alleen maar onze spreekwoordelijke pet afzetten voor Cryptosis, want je moet het als band toch maar flikken om grotendeels schoon schip te maken met het verleden om vervolgens met een dijk van een plaat te komen aanzetten. Het zijn er weinigen gegeven. Ik durf er dan ook gif op innemen dat de trein voor Cryptosis voorgoed vertrokken is en niet meteen tot stilstand zal komen. Van deze heren hebben we het laatste nog niet gehoord!

 

Tracklist:

  1. Overture 2149
  2. Decypher
  3. Death Technology
  4. Prospect Of Immortality
  5. Transcendence
  6. Perpetual Motion
  7. Conjuring The Egoist
  8. Game Of Souls
  9. Mindscape
  10. Flux Divergence

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X