Sanguisugabogg - Tortured Whole
Label: Century Media Records
75
Ashley Bickx

Het brutal death / slamgenre durft al eens het voorwerp van spot uit te maken, waarbij dan voornamelijk het beweerde gebrek aan muzikaal vakmanschap een vaak gehoord argument is. Gelukkig laten de bands zelf  hetniet al te veel aan hun hart komen en blijven de meeste slambands compleet van de pot gerukte albums afleveren, die wel degelijk een hoog niveau van techniciteit laten horen. Wanneer je tien keer moet oefenen om de naam Sanguisugabogg vlotjes over de tong te laten rollen, kan je ergens al aanvoelen dat deze band niet direct garant zal staan voor een portie, over kabouters en elfen handelende power metal. Waar de teksten van Sanguisugabogg dan wel over gaan, laat ik voorlopig nog even in het midden. Wie ondertussen zijn dagelijkse dosis literatuur al achter de rug heeft, verwijs ik op 26 maart 2021 graag door naar de lokale, dan wel digitale platenboer, want op deze mooie eerste vrijdag van de lente verschijnt met Tortured Whole namelijk het langverwachte langspeeldebuut van deze gekke heerschappen en dat meteen via een van de grootste spelers op de markt, meer bepaald Century Media Records.

De naam Sanguisugabogg – ik hoop dat ik hem deze volledige review feilloos blijf neerpennen – had ik her en der al eens voorbij horen komen. De verrassing was evenwel enorm toen net Century Media Records de ‘signing’ van dit rariteitenkabinet aankondigde. Naar mijn gevoel zou eerder een label als Unique Leader Records aan de haal gaan met deze dosis slam, maar het bleek finaal dus enigzins anders uit te draaien. Al moet het ook gezegd dat Century Media Records zich de laatste jaren met groot succes heeft weten profileren als een toonaangevend, zoniet hét muzieklabel op het gebied van death metal.

Na een eerste luisterbeurt valt ergens wel te begrijpen wat de grote bonzen gezien hebben in dit Amerikaanse gezelschap. Het aspect death metal neemt lichtelijk de bovenhand op het aspect slam, zonder laatstgenoemde evenwel volledig naar de achtergrond te duwen. In deze optiek staat Sanguisugabogg dan ook eerder garant voor brutal death metal dan voor pure slam. Dit uit zich in compleet van de pot gerukte teksten over pakweg de vrouwelijke tijd van de maand en bepaalde urinekanalen. Daarnaast is de band ook niet vies de eerder standaard gore teksten over dood en verderf. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat de lyrics op zich niet altijd even verstaanbaar zijn. Het is en blijft namelijk brutal death metal. Dit neemt niet weg dat er op vocaal gebied heel wat te beleven valt. Zo trekt Devin Swank alle registers open, of moeten we zeggen alle riooldeksels, want de grunts lijken vaak eerder uit de diepte krochten van het lokale rioolnetwerk te komen.

 

De lyrics brengen ons naadloos bij het instrumentale aspect, waar heel wat over te zeggen valt. Zo is de diversiteit tussen enerzijds de logge, allervernietigende stukken en anderzijds de stevige uptempo passages absoluut een pluspunt te noemen. Het nummer Dead As Shit, waarbij zelfs lichte invloeden van Immolation merkbaar zijn, is daar een zeer mooi voorbeeld van De verschillende intermezzo’s houden eveneens de aandacht van de luisteraar scherp, wat in een genre als dit toch geen sinecure is. Daar staat dan weer wel tegenover dat voornamelijk de drums vrij hol klinken, al zal dit ongetwijfeld een bewuste keuze zijn, want na enkele beurten merk je hier als luisteraar eerlijk gezegd nog weinig van.

Een bijkomend pluspunt dat absoluut het vermelden waar is, zijn de absurde, compleet van de pot gerukte videoclips die de voorbije maanden werden losgelaten op de mensheid. Zo is de clip voor Menstrual Envy absoluut niet aan te raden gedurende het eerste uur na het avondmaal. Wat dat betreft kunnen we alleen stellen dat Sanguisugabogg een duidelijk plan voor ogen heeft en werkelijk oog heeft voor alle kleine details.

 

Aan positieve punten geen gebrek, maar in alle eerlijkheid moeten we ook wel durven toegeven dat een dik half uur brutaal geweld meer dan voldoende is. Deze plaat had niet direct veel langer moeten zijn, want dan zouden enkel en alleen de die hards het eindsignaal halen. Het getuigt anderzijds wel van de nodige dosis zelfkennis en bescheidenheid om niet het onderste uit de kan te willen halen en een eerder compact, maar toch krachtig eindresultaat voor te schotelen.

Tortured Whole zal niet meteen de geschiedenisboeken ingaan als een legendarische werkstuk, maar wel als een zeer vermakelijke plaat die luisterbeurt na luisterbeurt een lach op het gezicht weet te toveren. Sanguisugabogg levert met andere woorden een plaat af die gerust gehoord mag worden, maar die absoluut niet voor iedereen weggelegd zal zijn. Wie daarentegen een scheut brutal death metal wel kan smaken, moet deze plaat een kans geven. Fetisjisten zullen eveneens heel wat plezier beleven aan deze Tortured Whole. Benieuwd hoe dit live gaat uitpakken!

Tracklist:

 1. Menstrual Envy
 2. Gored In The Chest
 3. Dragged By A Truck
 4. Pornographic
 5. Dead As Shit
 6. Tortured Whole
 7. Interlube
 8. Dick Filet
 9. Urinary Ichor
 10. Posthumous Compersion
 11. Felching Filth

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X