Enforcer - Live by Fire II
Label: Nuclear Blast
80
Hughes Vanhoucke

Niet eens twee jaar terug mochten meerdere leden van Amped-Up de relatief jonge heren met een behoorlijk lange staat van dienst nog eens live aan het werk zien op Headbanger’s Balls Fest in Izegem, een immer groeiend festival die gesticht werd door de bezieler van Amped-Up, wijlen Jurgen Callens.

Deze show was een aantal weken eer Enforcer de grote plas overstak om een lange Noord-Amerikaanse tour aan te vatten die van wal stak in het broeierige Mexico. De registratie van hun performance in de voormalige bioscoop Circo Volador, een emblematische rocktempel in miljoenenstad CDMX ook bekend als Ciudad de México, werd netjes opgenomen en dik anderhalf jaar later wordt die nu uitgebracht bij Nuclear Blast.

Live by Fire II is zoals je kunt vermoeden inmiddels de tweede livelangspeler van de Zweden uit Arvika, waar het ijzersterke Tribulation eveneens vandaan komt. Niet geklaagd, Enforcer moet zeker niet onderdoen voor zijn stadsgenoten en bewegen zich in een heel andere nichemarkt. Eigenaardig is dat er maar één enkel full album tussen beide liveregistraties zit, met name Zenith, die begin 2019 uitgebracht werd.

Enforcer @ Headbanger’s Balls Fest 2019 – Izegem

De opvolger van Live by Fire verschijnt zes jaar later en werd zoals eerder gemeld in Latijns-Amerika opgenomen en dat was uiteraard absoluut geen slechte zet. Spanjaarden zijn in Europa ongetwijfeld het warmste publiek, maar het heeft nog niets te maken met de vurige Latijns-Amerikaanse fans die vanaf het eerste gitaarakkoord uit hun dak gaan en dat blijven doen tot wanneer de muzikanten het podium definitief verlaten hebben.
Passie heet dat, met hoofdletter en uitroepingsteken.

Neem er het warm bloed bij en je krijgt een explosieve cocktail van de voorste tot laatste rij van een zaal. Je kunt het perfect vaststellen tussen de nummers heen. Voor de band is dat uiteraard een groot verschil ten opzichte van een show in pakweg België of Nederland.

Deze opname klinkt alvast een stuk beter dan hun vorige liveregistratie die in Japan opgenomen werd en is ruim 76 minuten lang met alle ingrediënten van een klassieke liveplaat, inclusief gitaar- en drumsoli zoals in de jaren ’70 en ’80 met een resem nummers die recht uit die jaren lijken te komen maar wel degelijk na 2005 gecomponeerd werden. Speed metal en klassieke heavy metal beleven ongetwijfeld al een aantal jaren een sterke revival en dat wordt bewezen door onder andere Enforcer en talloze andere vergelijkbare bands.
Perfect voor nostalgische metalheads met zwarte leren jasjes, hoge witte baskets en nauw aansluitende jeans maar uiteraard ook voor wie een mix van speed metal, thrash en melodische hard rock genegen is.

Enforcer @ Headbanger’s Balls Fest 2019 – Izegem

De registratie wordt aangevat met Die For The Devil die meteen de Circo Volador in vuur en vlam zette, waarna een tweede track van Zenith komt om vervolgens de “best of”-tour op te gaan. Niet minder dan 16 nummers met hier en daar een gitaarsolo aangevuld met de obligate drumsolo zo kenmerkend aan klassieke dubbele livealbums uit vervlogen tijden staan op deze release waaronder alle klassiekers van het kwartet waaronder From Beyond, halfweg One Thousand Years of Darkness of Take Me Out of This Nightmare en Enforcer naar het einde van de plaat toe.

Het album is verkrijgbaar in de courante hedendaagse uitvoeringen zijnde digitaal, op cd vergezeld van een 28-bladzijden boekje of dubbele gatefold zwarte vinyl met een fotoboek van 16 bladzijden met foto’s uit tours gedurende de vijf jaar voorgaande aan deze show. Beide fysieke uitgaves zijn verkrijgbaar op www.nuclearblast.de

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X