To Kill Achilles - Something to Remember Me By
Label: Arising Empire
85
Yngwie Vanhoucke

Klagen en zeuren over hoe de maatschappij evolueert is van alle tijden. Het kwintet uit het Schotse Dundee, To Kill Achilles, geeft er een eigenzinnige twist aan en creëert zo met haar tweede album Something to Remember Me By een uitstekende alternatief metalcorealbum.

Vanaf het eerste nummer Fourpercent voelen we de ongefilterde angst/agressie uit de longen van Mark Tindal geschreeuwd. Het volledige verhaal van Something to Remember Me By speelt zich af op de verjaardag van een 25-jarige man die in een neerwaartse spiraal van een jaar beslist zijn leven te ontnemen. Een concept waarmee al eerder geëxperimenteerd werd door andere bands, maar hier wordt er uit eigen ervaringen geput.

Meteen link ik de band met Being As and Ocean en Counterparts. Deze release start als een sneltrein met de eerste drie nummers, In Vain, Luna Et Altum en Oh God, I’ve Never Felt This Low die voorbijvliegen in een vingerknip. Tijdens Oh God, I’ve Never Felt This krijgen we de wat meer melodieuzere kant van de Schotten te horen waarbij één van de twee gitaristen een riff uit zijn vingers tovert die maar in mijn hoofd bleef hangen na het horen ervan, een échte oorworm.
Daarnaast beginnen de invloeden van de post-hardcore steeds vaker in te sijpelen in de stukken.

De blijkbaar eenvoudige songstructuren zorgen ervoor dat frontman Mark Tivdal zich volledig kan laten gaan, vooral Black Marble en We Only Exist When We Exist Together blinken uit en gaan richting spoken word-poëzie. We Only Exist When We Exist Together heeft daarnaast een ijzersterk register.

Vrijwel elk nummer stelt een maand voor uit het laatste jaar van de protagonist van deze tweede worp van To Kill Achilles waarbij die zijn neerwaartse spiraal verhaalt om af te sluiten met Something To Remember Me By waarbij ons hoofdpersonage afscheid neemt van deze wereld.

Something to Remember Me By als plaat gaat van angst via agressie naar twijfel. Dit werk voelt vrij verfrissend aan met toepasselijke onderwerpen in deze moeilijke tijden waarbij mensen meer en meer mentale problemen kennen. Uiteindelijk is het doel van de band om ons te laten inzien dat we niet alleen zijn met deze donkere gedachten en dat het leven het waard is om het te leven met de hulp van vrienden en familie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X