Ricky Warwick – When Life Was Hard And Fast
Label: Nuclear Blast
80
Hughes Vanhoucke

De naar Los Angeles geëmigreerde Noord-Ier Ricky Warwick doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen, sinds ik die live aan het werk zag als frontman van Thin Lizzy vergeet ik die naam niet al te gauw.
Die liet een heel positieve indruk na op me niettegenstaande ik moest focussen op beelden schieten voor een Spaans magazine.

Ricky Warwick is niet enkel frontman van het huidige Thin Lizzy maar ook van Lizzy’s spin-off Black Star Riders en destijds ook in deze hoedanigheid bij de Schotse band The Almighty. Daarnaast bouwde de inmiddels 54-jarige Brit ook een solocarrière uit met zes albums voorzien van recht voor de vuist rock ’n roll en zelf americana én was ooit gehuwd met Vanessa Young beter bekend als MTV-presentatrice van weleer, Vanessa Warwick.

When Life Was Hard And Fast is het eerste soloalbum in zes jaar tijd en combineert zowat alle muzikale interesses van Ricky Warwick op deze langspeler die deze naam echt wel waard is, goed voor 21 songs en voorbij de 70 minuten speeltijd met grotendeels eigen werken maar ook een aantal indrukwekkende covers.
Op When Life Was Hard And Fast werd Ricky Warwick bijgestaan door een aantal oude bekenden waaronder voormalige Buckcherry leden Xavier Muriel op drums en gitarist Keith Nelson die ook de productie voor zijn rekening nam. Naast hen ook collega Robbie Crane van Black Star Riders en een lange lijst andere muzikanten waaronder Def Leppard’s Joe Elliott die zijn stem verleent op de titeltrack of Andy Taylor van Duran Duran.

Ricky Warwick met Thin Lizzy op Leyendas del Rock 2019 (Foto genomen in opdracht van La Heavy Magazine).

Deze plaat staat bol van rock ’n roll met een stem die soms doet denken aan wijlen Phil Lynott maar ook aan The Almigthy. Never Corner A Rat is zo’n puur rock ’n roll nummer. Inmiddels werden vier singles gelanceerd afkomstig van Warwick’s jongste worp waaronder Fighting Heart waarbij het duidelijk is waarom voor deze Noord-Ier gekozen werd als frontman van het Thin Lizzy van de 21ste eeuw.

De sterke titeltrack doet ongetwijfeld denken aan Phil Lynott en me zelf de zin gaf een oude plaat van de Ieren te spinnen na de zoveelste luisterbeurt van deze gediversifieerde en overigens sterke release. Op de beelden van de video zien we niet enkel monochrome beelden van Rick Warwick maar ook van de Tourist Trophy Races in Belfast bijna een eeuw terug in de tijd die gereden werden rechtover de boerderij die opa Warwick bezat.
De cover van When Life Was Hard And Fast is trouwens een shot van een ongeval die genomen werd op deze TT race.

Een andere single die nog vorig jaar uitgebracht werd is You Don’t Love Me waarin Luke Morley van Thunder de gastmuzikant is met een aantrekkelijke solo even voorbij halfweg.
Het is echter niet allemaal rock ‘n’roll wat de klok slaat, luister maar eens naar het akoestische Time Don’t Seem to Matter waarin Ricky Warwick een duet vormt met zijn dochter Pepper Warwick

Daarnet hadden we het over een aantal covers. When Life Was Hard & Fast wordt afgesloten met een uitvoering die een aantal Maiden fans grote ogen zal laten trekken, een eigen versie van Wrathchild die vorig jaar al een aangepast versie kreeg bewerkt en gebracht door de Noorse peetvader van de hedendaagse black metal, Ihsahn. Fans van The Clash krijgen ongetwijfeld ook waar voor hun geld met een akoestische versie van I Fought The Law terwijl wie de eighties nog niet kon loslaten een unplugged variatie voorgeschoteld krijgt van You Spin Me Round (Like A Record) van King.

Hoed af voor zowel Ricky Warwick als label Nuclear Blast die hier voor eigen doen off the beaten track gaat en voor mijn part dat zeker nog mag doen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X