Anneke van Giersbergen - The Darkest Skies Are The Brightest
Label: Inside Out
75
Yngwie Vanhoucke

Anneke van Giersbergen bracht eind vorige maand een nieuw soloalbum uit. De Nederlandse prog diva, mij vooral gekend is van The Devin Townsend Project en The Gathering, gooit het helemaal over een andere boeg na bijna drie decennia actief te zijn in de muziekwereld. Stress omtrent haar jongste band VUUR en onverwachte storm in haar huwelijk brachten ons The Darkest Skies Are The Brightest, haar derde solo studioalbum.

Na de wisselvalige recensies op de debuutplaat van VUUR waar Anneke van Giersbergen reeds enorm veel van haar eigen vermogen ingestoken had was er nood om kort op de bal te spelen en te starten met het componeren van die volgende plaat wat nog meer financiële risico met zich zou meebrengen en dan kwamen er dan nog eens die relationele problemen erbij. De zangeres wist meteen dat ze die gevoelens in muziek moest omzetten. Gevoelens die niet ideaal zouden zijn voor de volgende VUUR-plaat. Afgezonderd, alleen met haar gitaar, krijgen we een intieme visie op de gevoelens en standpunten van Anneke van Giersbergen.

Het album kwam tot stand in een klein huisje dichtbij de bossen rond Eindhoven. Gedurende die periode van eenzaamheid in de bossen kwamen er talloze nummers tot stand waarvan er nu elf uitgebracht zijn. Starten doen we met Agape, Hurricane en My Promise. Tijdens dat eerste nummer horen we de serenade van la van Giersbergen solo met haar tokkelinstrument om vervolgens naar een groovy nummer te gaan die Hurricane is met een zwepend ritme geleid door gestamp en tamboerijn. Bij de eerste single, My Promise, filosofeert ze hoe het leven zou zijn gescheiden van haar echtgenoot maar toont ook haar standvastigheid om haar huwelijk te redden.

Het is duidelijk dat de prachtige stem van Anneke van Giersbergen na bijna 30 jaar muzikale carrière nog altijd geweldig zwoel is, ook in deze meer country/folk setting heerst die en bezorgt je koude rillingen.
De groove en het voetgestamp blijven aanwezig en horen we verder op I Saw A Car die ik een best humoristische titel vind voor een song en is ook wat apart voor deze plaat die over gevoelens handelt. Soit, de rode draad wordt terug opgepikt in het volgende nummer The Soul Knows en The End. 

De Noord-Brabantse liet zich ook inspireren door de Japanse kunstvorm Kintsugi waarbij gebroken voorwerpen hersteld worden met kostbare metalen. Een prachtige kunst die ze graag ook op haar persoonlijk leven wil toepassen om haar echtverbintenis te redden. Iets wat haar ook gelukt is, tijdens de periode weg van elkaar heeft het stel haar relatie hersteld en koestert haar verhouding nu nog meer dan ooit tevoren.

Het is overduidelijk dat deze elf liederen een positieve therapie geworden zijn voor de voormalige zangeres van The Gathering, een geluk dat deze afzonderingsperiode haar iets positiefs bijgebracht heeft en haar leven terug een normale wending gegeven heeft. Met de titel van het album wil ze ook laten weten aan anderen dat na regen zonneschijn komt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X