Incursed – Baskavígin
Label: Helheim Records
80
Hughes Vanhoucke

Spaanse bands die Engelstalige en tegelijk voortreffelijke folk metal brengen zijn schaars, héél schaars. Incursed is één van de karige naalden in de Iberische folkmetalhooiberg en brengt op 5 februari nieuw werk uit onder titel Baskavígin, inmiddels de vijfde worp van de Vikings uit het Baskische Bilbao.

Niettegenstaande het vijftal uit de Baskische hoofdstad komt, is Baskavígin geen Baskisch woord of uitdrukking maar IJslands voor “de Baskische slachting“, een gebeurtenis in IJsland uit 1615 waarbij tussen 32 en 40 Baskische walvisvaarders uit Guipúzcoa afgeslacht werden na conflicten met de plaatselijke bevolking uit de noordoostelijke regio Vestfirðir, meer bepaald aan de rand van de noordwestelijke Ísafjarðardjúp fjord. Nooit eerder of later werden meer mensen afgeslacht in de loop van de geschiedenis van het noordelijke eiland.
Geheimzinnig genoeg is het pas sinds 2015 officieel verboden om Basken te slachten op het eiland van Sólstafir, Skálmöld en andere Sigur Rós, 4 lange eeuwen na het bloedbad.

Incursed ontstond net geen 15 jaar geleden in het Spaanse Aranda de Duero, provincie Burgos. Even later verkaste de groep naar Bilbao waar een eerste ep uitgebracht werd onder de titel Time To Unsheathe Our Rusty Swords, kort daarna opgevolgd door Morituri uit 2010 waar we voor het eerst zowel huidige frontman en toetsenist Jon Koldo Tera als drummer Asier Amo zien opduiken.

Incursed @ Leyendas del Rock 2019 – Alicante – ES (Foto genomen in opdracht van La Heavy Magazine Spanje)

 

Fimbulwinter (2012) en Elderslied (2014) volgden met positieve kritiek uit zowel het eigen Spanje als buiten de landsgrenzen waarna optredens volgden met onder andere Immortal, Eluveitie of Ensiferum om er een aantal op te noemen. Een vierde album volgde een handvol jaren later, Amalur, een werk die nog meer deuren opende voor de bilbaínos en hen onder andere naar Metal Days of Leyendas del Rock bracht, internationale festivals met naam en faam op de Europese festival kalender.

Incursed liet geen gras groeien op het succes van Amalur, relatief kort na de release van Amalur werd meteen al gestart met Baskavígin die opgenomen werd vanaf eind 2019 in het eigen Bilbao.
Het album is goed voor tien nummers en een intro  die je samen net geen uur zoet houden en zoals eerder vermeld hoort het tot de betere folk metal van het Spaanse schiereiland, om niet te zeggen de beste folk metal die we in jaren hoorden afkomstig uit het zuiden van Europa. Wie vertrouwd is met Amalur zal niet verrast worden door dit jongste album die hen toelaat weer een trede hoger te stappen op de ladder naar folk metal sterrendom, de deur werd inmiddels al op een kier gezet om toegang te verlenen zonder te hoeven aan te bellen.

Zoals veel bands in het genre hoor je wat power metal in de muziek maar met een bescheiden dosis, folk neemt duidelijk de bovenhand met heldere zang van toetsenist Jon Koldo Tera, tevens toetsenist bij Vhäldemar en Orion Child, aangevuld met gutturalen en flink wat melodie, een mix die heel goed in het oor dringt. De riffs van de vriendelijke beer Lander Lourido en zijn kompaan Oier Calvo, tevens shredder bij Orion Child, mogen zeker ook niet genegligeerd worden.
Incursed bewees al met Amalur dat ze niet moeten onderdoen voor bekendere genregenoten, Baskavígin is daar het reinste bewijs van, zeker als je adepten van prog en post-metal kunt overtuigen.

De combinatie van relatief snelle epische als feestelijke nummers zorgt dat de luisteraar zich geen moment gaat vervelen en misschien wel een aantal danspasjes aflevert rond de salontafel dansend op de mix van Engelstalige en Baskische teksten en uiteraard een flinke pint achterover slaat.

Baskavígin is te verkrijgen op de website van Incursed (https://www.incursed.com/shop/), er bestaan tevens pakketten met T-shirts in alle maten voor zowel dames als échte Vikingen.
Geïnteresseerden in de geschiedenis die dit album voedde kunnen de Baskisch-IJslandse coproductie Baskavígin, The Slaying of Basque Whalers opzoeken terwijl het boek over de gebeurtenissen te vinden is bij online boekenwinkels. Laat het zeker niet na om de video’s van Incursed te bekijken.

 

 

Zanger Jon Koldo Tera & shredder Lander Lourido @ Leyendas del Rock 2019 (Foto genomen in opdracht van La Heavy Magazine Spanje)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X