Nervosa - Perpetual Chaos
Label: Napalm Records
80
Hughes Vanhoucke

De Braziliaanse band Nervosa heeft het afgelopen jaar een heel nieuwe richting genomen.
Als een donderslag bij heldere hemel kwam eind april het nieuws dat zangeres/bassiste Fernanda Lira en drumster Luana Dametto meteen Nervosa verlieten om persoonlijke redenen. Met Pasen 2020 was Nervosa nog een volwaardig vrouwelijk Braziliaans trio uit São Paulo, enkele maanden later was de enige Braziliaanse die overbleef oprichtster Prika Amaral en werd het trio uitgebreid naar een band met vier bandleden waarvan de drie nieuwkomers uit Zuid-Europa afkomstig zijn. De vernieuwde band zat de afgelopen maanden allesbehalve stil; je richt nu eenmaal geen nieuwe band op van scratch door op je luie krent te gaan zitten.

De voormalige rol van de bevallige Fernanda Lira, die tegenwoordig met drumster Luana Dametto, de Braziliaanse gitariste Taina Bergamaschi en de Nederlandse snarenbezweerster Sonia “Anubis” Nusselder de band Crypta vormt, werd gesplist met de nieuwe Italiaanse bassiste, Mia Wallace die een recent kort verleden heeft bij zuipschuit Abbath, en de al even bevallige Spaanse zangeres Diva Satánica, frontvrouw van de extreme metalband Bloodhunter die momenteel bedrijvig is met de opnames van een derde album. Om het plaatje helemaal rond te maken werd ook nog de ijzersterke Griekse pocketdrumster Eleni Nota ingelijfd.

Nervosa anno 2021

Aan muzikale hartstocht en agressiviteit werd zeker niets ingeboet, dat staat als een paal boven water, ik schat Diva Satánica daar een stuk heviger in, luister maar eens naar Bloodhunter. Het is meteen ook duidelijk dat de voormalige thrashband inmiddels een mix van onstuimig wilde thrash en heftige death metal brengt waardoor die ongetwijfeld een grotere groep potentiële luisteraars en fans zal aanspreken.
Acht maand geleden was er nog geen sprake van Nervosa 2.0, niet eens een jaar na de laatste show van full Braziliaanse line-up op Hell & Heaven in Mexico – waar Amped-Up als enige Belgische en Nederlandstalige media aanwezig was – komt Nervosa al met een nieuwe volwaardige opus met niet minder dan 13 stevige met death doorspekte thrashnummers.
Het kan niet anders of er moet toch wat magie in de lucht gehangen hebben tijdens de opnames in het Spaanse Malaga.

De band aarzelt op dit album niet om een hete hangijzers vast te grijpen. Politieke steken en het bekrachtigen van de stemmen van de minderheden of protest tegen kapitalisme worden niet uit de weg gegaan en er wordt geen blad voor de mond genomen met teksten die evengoed zouden kunnen gebracht worden door een protesterende punkband.

Perpetual Chaos werd net als Downfall of Mankind geproducet én gemixt door de Argentijnse producer en gitarist Martín Furia die al een tijdje in België woont en tevens shredder is bij Bark en Furia en ook een verleden heeft bij Argentijnse metal bands.
De getalenteerde ladies en Martín Furia hebben met Perpetual Chaos naar mijn bescheiden mening mooi werk afgeleverd in niet ideale omstandigheden.

Diva Satánica met Bloodhunter @ Rock The Coast – Fuengirola – Juni 2019 (Foto genomen in opdracht van Mariskal Rock Spanje).

Fans van death en thrash bespaar u de moeite om het album meermaals te beluisteren op streamingdiensten en spoed je naar je plaatselijke platenboer om dit album aan te schaffen. De nieuwe start van Nervosa is alvast een schot in de roos. Bull’s eye!

Producer Martín Furia, hier met Bark @ Brielpoort – Deinze – BE

De wellicht laatste on stage foto van de vorige Nervosa formatie @ Hell & Heaven Festival – Mexico

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X