Wolf Hoffmann van Accept over het muzikantenleven en het nieuwe album
Sebastiaan Schabon

De Duitse heavymetalband Accept behoeft geen introductie. Ze worden meer dan terecht beschouwd als pioniers in het genre en draaien al mee sinds 1976, toen er van uw redacteur nog lang geen sprake was. De coronacrisis heeft de hele wereld op zijn kop gezet in 2020 en we zullen er nog lang last van ondervinden, maar dat belette bandstichter Wolf Hoffmann en zijn medemuzikanten niet om een nieuw album te maken. Too Mean To Die, langspeler nummer 16 (naast een deel singles en ep’s) zal begin 2021 te verkrijgen zijn. Naar aanleiding van die aankomende release mocht uw redacteur op een donderdagavond een babbeltje slaan met de man achter Accept over het reilen en zeilen binnen de band. Wolf was een zeer sympathieke man, er klonk lichte verbazing toen ik hem in het Duits met goedenavond begroette, maar al snel volgde gelach.

“Voor jou is het inderdaad avond” antwoordt Wolf al lachend. “Ikzelf ben momenteel in Florida, daar is het nog ochtend en heerlijk warm.”

Ik ben jaloers, hier is het ijskoud en regent het.

“Tja dat is het spijtige aan de winter in Europa he.”

Alleszinds wil dat wel zeggen dat 2020 bijna voorbij is. Hoe heb jij deze onzekere tijden in de muziekindustrie ervaren?

“Dat het een jaar is om snel te vergeten op dat vlak staat vast” zegt Wolf. “We kunnen geen optredens doen, je kan of mag haast nergens naartoe, de vaste tournees met de zomerfestivals werden allemaal afgelast, enzovoorts… We hebben uiteraard niet stil gezeten met de band want ons nieuwe album is klaar om uitgebracht te worden, maar ik had 2020 zeker graag anders gezien” besluit hij al lachend.

Het nieuwe album Too Mean To Die verschijnt begin 2021. Hoe leven jullie toe naar de release hiervan?

“Vol spanning natuurlijk” is het antwoord. “De eerste reacties waren uiterst positief en dat doet al veel. We hebben aan dit album hard gewerkt net als aan alle andere albums, en positieve reacties ontvangen geeft telkens toch wel voldoening.”

Merk jij na zoveel jaren samenwerken een verschil tussen Mark Tornillo en Udo, niet als mens maar meer muzikaal gezien?

“Goh weet je, ik werk nu al elf jaar samen met Mark en ik merk wel dat hij er nog steeds heel veel zin in heeft “ antwoordt Wolf. “Hij wil er altijd het beste van maken en vooral op muzikaal vlak is hij gedurende die elf jaar alleen maar gegroeid. Hij is een tof persoon om mee samen te werken.”

Heeft het tragische overlijden van de zoon van Mark invloed gehad op de songteksten van het nieuwe album, bijvoorbeeld op The Undertaker?

“Je merkte soms wel dat Mark het hier moeilijk mee had, tijdens de opnames was hier eigenlijk weinig van te merken. Op dat vlak is hij wel heel professioneel moet ik zeggen” is het antwoord. “Wij hebben hem ook altijd gesteund en daar heeft hij wel veel aan gehad.”

Accept nam na 30 jaar afscheid van Peter Baltes, die al die tijd je vaste schrijfpartner was. Wat betekende dit voor jou en de band? En heb je nog contact met Peter?

Na een korte stilte zegt meneer Hoffmann het volgende: “Het heeft inderdaad wel pijn gedaan, dat klopt. Peter was iemand die altijd boordevol ideeën zat. Zijn vertrek betekende ook dat ik nog het enige originele bandlid van Accept was. Dus plots moest ik bij wijze van spreken alleen ervoor zorgen dat de band verder kon. Ik heb dat zo goed en zo kwaad als het kon gedaan en het resultaat daarvan is het nieuwe album.”

Was er een moment in dit jaar dat je dacht: de personeelswisselingen en de crisis in de muziekindustrie door het coronavirus worden me allemaal teveel, ik stop met muziek maken en word terug beroepsfotograaf?

“Nee zeker niet” klinkt het overtuigend. “Ten eerste had niemand de corona-crisis zien aankomen en al helemaal niet dat de muzieksector zo zwaar getroffen zou worden. De muziekwereld heeft mij in al die jaren tijd ook gevormd tot de persoon die ik nu ben dus dat is niet iets wat je zomaar even uit je leven kan verwijderen. Ik zal muziek blijven maken tot ik op het podium dood neerval” besluit hij al lachend.

Dat noem ik pas toewijding aan muziek.

“ Ja precies, go out with a bang zeggen ze dan. Metalstijl, op men 95e al stagedivend een hartaanval krijgen en sterven.”

Zijn er al plannen gemaakt voor een concerttour in 2021? Of wacht je liever af tot de crisis wat gaan liggen is?

“Ja, die hadden we al gemaakt voor dit jaar (2020) maar in de zomer kon er natuurlijk niets plaatsvinden door de corona-crisis. Alles is eigenlijk een jaar opgeschoven, dus onze zomertournee en onze headlinertour die normaal januari 2021 ging plaatsvinden is ook naar januari 2022 opgeschoven.

Een spijtige zaak maar het is nu eenmaal zo he.

“ Precies en we moeten toch volhouden. Stilstaan is achteruitgaan hé, en we hebben ons nieuwe album dat uitkomt  waarmee we live ook gaan knallen van zodra het weer allemaal toegelaten is.”

Goed Wolf, ik heb alle vragen die ik wilde stellen gehad. Wil je zelf nog iets zeggen tegen de fans en de lezers en lezeressen van dit artikel?

“Ten eerste, zorg goed voor jezelf. Hou het veilig, zo kunnen we snel weer allemaal genieten van een pint op een festival. Ten tweede: gun het nieuwe album Too Mean To Die zeker een luisterbeurt en laat ons weten wat je ervan vindt. Hou allemaal nog een tijdje vol, er komt zeker een moment dat we dit horrorjaar als hoofdstuk kunnen afsluiten.”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X