Corrupted Saint - Mutilated Before The Masses
Label: Raw Skull Recordz
76
Ashley Bickx

Onder de noemer ‘wat goed is, komt snel” presenteren we deze keer geen schaarsgeklede, mannelijke BV’s, maar wel een stel jonge wolven uit Florida, de heilige stad waar de wortels van het deathmetalgenre nog steeds welig tieren onder de ondertussen stevig uitgebreide betonnen fundering. Vanuit de krochten van de underground mocht de community in 2017 kennis maken met Corrupted Saint. Drie jaar later is het nog steeds wachten op een eerste volwaardige langspeler, maar desalniettemin tracht de band de fanbasis tevreden te stemmen en uit te breiden middels een nagelnieuwe ep, genaamd Mutilated Before The Masses. Een kleinood dat het levenslicht zag op de dag waarop alle katholieken gezellig samen aan de feestdis zitten. Voor een keer zet ik mijn katholieke achtergrond opzij en zet ik de geboortedag van Jezus even in de schaduw van deze nieuwe ep van Corrupted Saint. Men zal het mij hopelijk niet al te kwalijk nemen.

Wanneer een liefhebber van death metal de naam Florida hoort, ontstaat er vrijwel meteen een tsunami van mondvocht. Het aantal legendarische deathmetalbands met ‘roots’ in het zonnige Florida is dan ook niet op een tweetal handen te tellen. De absolute hoogdagen mogen dan wel tot het verleden behoren; dit neemt niet weg dat er in deze metropool nog heel wat talent rondwaart…

Ondanks het feit dat Corrupted Saint haar uitvalsbasis in Florida heeft, is het geluid van deze heren allerminst te bestempelen als ‘Floridiaans’. De talrijk aanwezige thrashelementen primeren namelijk duidelijk op de doodse invalshoeken. Die thrashy insteek is van bij de allereerste noten van de furieuze opener Tombs of the Tyrant overduidelijk hoorbaar. De band trekt meteen alle registers open, zowel op het vlak van snelheid als op het vlak van brutaliteit.

 

Die lijn wordt ook tijdens de daaropvolgende nummers vlotjes doorgetrokken. Zo kunnen we tijdens een nummer als Process Of Elimination bijvoorbeeld zowel invloeden van Evil Invaders als  van Dying Fetus ontwaren. Op de schaarse momenten dat de voet opp minimale wijze van het gaspedaal gehaald wordt, laat Corrupted Saint namelijk de deathmetalinvloeden welig tieren, hetgeen resulteert in enkel logge, zompige muzikale passages. Het is pas tijdens het afsluitende Embalmed Alive dat de roots van deze heren duidelijk hoorbaar worden en death metal prominent op het voorplan treedt: het algemene tempo wordt teruggeschroefd, de gitaren klinken lager gestemd en ook de vocalen klinken nog net een tikkeltje meer demonisch dan tijdens de voorgaande drie nummers.

Deze Mutilated Before The Masses laat het beste verhopen voor de toekomst. Toch zal Corrupted Saint onderweg moeten opletten voor enkele gevaarlijke ‘boobytraps’. Zo zal deze band niet mogen vergeten om de nummers voldoende te laten ‘ademen’. Iets wat op deze ep tijdens de eerste drie nummers niet bepaald aan de orde is, al kan dit evenwel aan het feit liggen dat we hier te maken hebben met een ep en de speelduur natuurlijk beperkt is. Daarnaast zal het een belangrijke zaak zijn om niet in clichés te vervallen. Vooralsnog worden beide hinderlagen met brio vermeden, hetgeen het beste doet vermoeden voor de toekomst. Zeker een band om in het oog te houden de komende jaren.

Tracklist:

  1. Tomb of the Tyrant
  2. Forced to the Gallows
  3. Process of Elimination
  4. Embalmed Alive

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X