Worlds Beyond - Symphony Of Dawn
Label : Eigen Beheer
79
Vanpevenaeyge Carly

In den beginne was er chaos. De wereld was een speelbal voor vele stromen die op elkaar botsten, totdat op een dag twee stromen met elkaar versmolten. Het samenstromen startte zachtjes, twijfelend zelfs, maar groeide uit tot een ware rivier. De zachte symfonie vond zijn baan door de woeste metal en bewees tegen alle verwachtingen in dat het niet het één of het ander moest zijn.

Dit krijg je als opener te lezen op de officiële biografie van de Gentse symfonische metalband Worlds Beyond. Metal met een fantasietwist. Geïnspireerd door bands als Nightwish, Evanescence en Within Temptations maar eveneens gecombineerd met rockbands als My Chemical Romance en X Japan. Voeg daarbij nog de grote interesse van grondlegger en songwriter Tijmen voor filmmuziek en soundtracks en je kunt je al een beeld vormen waar deze zeskoppige band voor staat. De songs gaan veelal over dromen, escapisme, schoonheid, verwondering en vinden hun inspiratie geregeld in verhalen en natuurwandelingen. Lyrische muziek en fantasierijke teksten zijn het wonderbaarlijke resultaat. De vocals van sopraanzangeres Valerie hebben een klassieke ondertoon. Zij schrijft de vele stemharmonieën op het album en een deel van de songteksten. Hiervoor gebruikt ze voornamelijk haar emoties en levensgebeurtenissen als uitgangspunt.

Zeskoppige band? Jawel, niet alleen zijn er de klassieke instrumenten zoals zang (Valerie De Kempe), gitaar (Tijmen Matthys), bas (Ewoud Dekoninck) en drum (Wout Debacker, die zijn plaats als frontman bij Lucid Dream inruilde voor een zitje achter het drumstel bij Worlds Beyond). Tevens wordt deze symfonische band nog versterkt met piano/keyboards (Robbe Adriaens) en Jakob Declercq op viool. Na drie demo-singles te hebben opgenomen eind 2017 besloot WB in 2019 genoeg materiaal te hebben verzameld om een eerste album te vullen. Om het financiële plaatje rond te krijgen werd er een crowdfundingcampagne opgestart. Nu, een jaar later kunnen we het eindresultaat aanschouwen: Symphony Of Dawn

Na de intro van Wonder, die zo een fantasiefilm zou kunnen aankondigen, krijgen we Winterstorm. Tevens de eerste single/videoclip die het album voorafging en we krijgen een opgevend nummer die vooral bijblijft door de keyboardriedeltjes. Bovendien doet de stem van Valerie mij enorm denken aan Simone Simons van Epica. De drie demo-singles die in het verleden uitgebracht waren, vinden we hier terug op Symphony Of Dawn. Eerste nummer dat de revue passeert is Ice King. Een heel Nightwish geïnspireerd nummer met naast de vocalen van Valerie nog bijgestaan door mannelijke zangpartijen. Tweede track die dit album voorafging was Moonlight. Een rustig en passioneel nummer over een klein meisje die door het bos dwaalt en bang is voor mogelijke toekomstige levenspaden (is dit al niet eens verfilmd?) .

Derde track die bij dit album hoort is afsluiter Edge Of Faith. Officieel gebombardeerd tot het “zwaarste “nummer op dit album en draagt persoonlijk dan ook mijn voorkeur mee. Titeltrack Symphony Of Dawn bouwt op naar een hoogtepunt waarbij de sopraanstem van Valerie een battle aangaat met de rockende gitaren. Voor de eindstand moet je zelf maar eens luisteren. Child In The Light start sprookjesachtig maar naarmate het nummer vordert, wordt het tempo opgedreven. Doet mij erg veel denken aan Ghost Love Score van Nightwish. Bovendien krijgen we als afsluiter nog een akoestische versie van deze track.

Op de wereld losgelaten worden op de 12de van de twaalfde maand met twaalf nummers en aangeboden worden voor 12 euro, dat kan geen toeval zijn voor deze Gentse symfonische metalband. De intentie is er, het bewijsmateriaal ook, nu nog de rest van de wereld overtuigen van de capaciteiten van Worlds Beyond.

Tracklist:

 1. Wonder
 2. Winterstorm
 3. Ice King
 4. Moonlight
 5. Fallen star
 6. The Fay
 7. Child In The Light
 8. Am I Lost
 9. Symphony Of Dawn
 10. One
 11. Edge Of Faith
 12. Child In The Light (accoustic)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X