Theatre Of Tragedy - Musique
Label : AFM Records
78
Vanpevenaeyge Carly

De Noorse band Theatre Of Tragedy brengt 20 jaar na de eerste release een heruitgave van zijn album Musique uit. Tevens het jaar en het album waarbij deze Noren hun sound grondig veranderd hebben. De vorige drie albums waren voornamelijk doom- en deathmetalgericht, maar vanaf dit vierde album oriënteerden ze zich meer in de richting van gothic vermengd met industrial en nogal wat elektronica. Tevens horen we op deze uitgave ook Liv Kristine terug (zij verliet de band in 2003 om zich op haar solocarrière en het project Leaves Eyes’ te richten), wat het plaatje compleet maakt.

Elf nummers telde het originele Musique uit 2000 en zodus voor de twintigjarige heruitgave hebben ze er nog eens elf bonustracks aan toe gevoegd. Het enige gothic aan deze heruitgave is de stem van frontvrouw Liv. Voor de rest is dit een zeer industrial gerichte album die doorspekt is van de elektronica. Sinds frontman Raymond gestopt is met grunten, gaan zijn vocalen meer en meer richting een robotstem.

De elf originele tracks sluiten heel erg aan bij de originele uitgave dus daarover is in het verleden al heel wat over geschreven. De bonusversies zijn misschien interessanter om te vermelden. Het nummer dat deze bonus-cd mag openen is een Franse bewerking van het nummer Image. En persoonlijk vind ik deze Franse versie beter dan het origineel. De Franse taal past veel beter bij het genre muziek. En het Frans van Liv is van zeer behoorlijke kwaliteit. Verder krijgen we nog de bonusversies van Fragment, machine, City Of Light, Reverie, Radio, Commute, Retrospect en Crash Concrete. Keer op keer bonusnummers die weinig of niets schelen van het origineel op dit dubbelalbum. Misschien hier en daar wat meer elektronica.

Wat wel als extra kan beschouwd worden zijn de twee nieuwe nummers die ook als bonus zijn toegevoegd. QUIRK  is een heel dansbaar nummer dat meer naar de electropop neigt en dus wel in de smaak zal vallen bij liefhebbers van het genre. De andere nieuweling is The New Man. Deze track leunt wat meer aan bij de industrial. Zelfs de vocalen van Liv klinken niet meer zo gothic, maar eerder normaler, wat soms neigt naar een valse noot. Blijf maar in de gothicstijl Liv. Ook Raymond is plotseling zijn robotachtige stem kwijt. Deze track zouden we nog het best kunnen omschrijven als een combinatie tussen OMD en Depeche Mode met harde gitaren.

De heruitgave voor de twintigste verjaardag van Musique is zeker geen mislukking, al zeker niet met de terugkeer van Liv Kristine. De fans van electropop en industrial (neem er ook nog wat newwavefans bij) gaan hier zeker tevreden mee zijn. Nummers met een beat, die bovendien nog een metalkantje bij krijgen, en bovendien zeer vlot binnenkomen, spreken wel een ruim publiek aan. Nu de rest nog.

Tracklist:

 1. Machine
 2. City Of Light
 3. Fragment
 4. Commute
 5. Musique
 6. Radio
 7. Image
 8. Crash Concrete
 9. Retrospect
 10. Reverie
 11. Sage Age
 12. Image ( french)
 13. Fragment(bonus)
 14. Machine (bonus)
 15. City Of light (bonus)
 16. Reverie (bonus)
 17. Radio (bonus)
 18. Commute (bonus)
 19. Retrospect (bonus)
 20. QUIRK (bonus)
 21. Crash Concrete (bonus)
 22. The New Man (bonus)

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X