Serene Dark - Enantiodromia
Label: Unsigned/Independent
75
Sebastiaan Schabon

Serene Dark. De naam verraadt misschien al een beetje met wat voor sort metal we hier te maken hebben. Inderdaad, black metal dus. De Canadezen met thuisbasis Ottawa brachten op 27 juli 2020 hun nieuwste plaat Enantiodromia op zelfstandige basis uit. Enantiodromie is de benaming voor het veranderen van zaken of begrippen in hun tegenovergestelde, dus goed in kwaad enz. Veel wijzer worden we daar weliswaar niet van maar de titel sprak mij toch aan en dus waagde ik mij voor het eerst sinds heel lang nog eens aan het recenseren van een blackmetalalbum.

Black metal is een stijl waar je moet van houden. Soms kan de zang zo demonisch klinken dat vele fans toch de andere kant uitkijken. Langs de andere kant zijn de riffs en drums vaak zo complex dat je de drang om toch te luisteren niet kan weerstaan. Zo begint Dualitatem op de angstaanjagende tonen van keyboards en viool. Je denkt rustig op gang te komen maar dan kondigt de drummer aan meteen vol gas te gaan. Eerst vol gas en dan afwisselen met trage doch loodzware stukken. Het tempo wisselt vaak en de stukken gaan haast feilloos in elkaar over. Tijdens Where Time Drowns Still vliegen de blastbeats je om de oren en komt de duivelse zang van Francesco Falsetto echt goed tot zijn recht.

Op Enantiodromia bekruipt mij nauwelijks het gevoel dat de instrumenten de zang overheersen of omgekeerd. De tracks die je hoort bewijzen toch een zekere ervaring van de bandleden. Vijftien jaar is tenslotte al aardig wat. Malocchio, italiaans voor slecht oog oftewel duivelsoog is de krachtigste track van de plaat en zoals de naam al verraadt, is dit oog zo duivels dat het mensen kan doden. Of hoe het gezegde “als blikken konden doden” een heel nieuwe betekenis krijgt. Zonder twijfel een perfect onderwerp voor een blackmetalband, nietwaar?

Zo, die tien nummer tellende plaat brutale kracht hebben we ook weer gehad. Het is een blackmetalalbum zonder tralala, gewoon retestrak en duister zoals het hoort. Het was dus een wijze beslissing om dit album toch een kans te geven en als je van oerdegelijke black metal houdt mag Enantiodromia zeker niet in je albumcollectie ontbreken.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X