Avandra - Skylighting
Label: Layered Reality Productions
85
Hughes Vanhoucke

Avandra is niet enkel een godin uit het rollenspel Dungeons and Dragons maar ook een Puerto Ricaanse prog metalband die anderhalf jaar na het verschijnen van zijn tweede album bij Blood Music, Descender, nieuw werk uitbrengt onder de naam Skylighting en dat moet liefhebbers van prog rock en prog metal tevreden stellen.

Op het vorige album van de jongens uit San Juan werden bijdragen geleverd door gitarist Richard Henshall van Haken en bassist/percussionist Daniel Schwartz van het Amerikaanse Astronoid die deze keer gedeeltelijk de productie op zich nam.
Op dit derde album van Avandra is de gastmuzikant de in de VS gevestigde toetsenist Vikram Shankar die meer dan klakkeloos wat keyboardnoten aan de nummers toevoegde en uitdraaide op een concrete samenwerking die uitgebracht werd via de non-profit Layered Reality Productions label. LRP is een label uit Nederland die gespecialiseerd is in progressieve, symfonische en avant-garde metal gesticht door muzikant Tom De Wit gekend van TDW en Mind:Soul.

Avandra ontstond als het eenmansproject van Christian Ayala in de hoofdstad van het Antilliaanse eiland Puerto Rico maar na een zestal jaren werd het project effectief een kwartet die een eigen sound ontwikkelde en plots van de ene dag op de andere een naam werd in Amerikaanse en vooral Caribische prog middens.

Een eerste en enigszins catchy single en tevens lyricvideo werd begin oktober uitgebracht onder de naam Celestial Wreaths, een nummer die opgedragen is aan elkeen die een dierbare verloren heeft tijdens deze klote pandemie die de wereld in haar greep heeft. Een veelbelovende single die door gitarist Christian Ayala gecomponeerd werd toen de pandemie voor een eerste keer hard toesloeg. De bijdrage van Vikram Shankar is meteen ook hoorbaar. En van een single werd het een volledig album in een opwelling van vindingrijkheid terwijl de man aan het filosoferen was over wat er momenteel met de wereld aan het gebeuren is. Drama’s werken duidelijk positief op de creativiteit van Christian Ayala, het vorige album werd gecomponeerd nadat orkaan Maria lelijk huis hield op Puerto Rico.

Op het vierde nummer, Eternal Return, krijg je een wat andere intro ten opzichte van de andere stukken maar naarmate je verder gaat in de creatie krijg je een leuke samenwerking tussen de verschillende bandleden te horen die één voor één degelijke muzikanten zijn.
Afferent Realms is zonder vorm van twijfel het meest metal georiënteerd nummer van het album terwijl de zang heel zacht blijft en me doet denken aan Astronoid.

Dit album is duidelijk iets steviger geworden dan het positief onthaalde Descender. Het derde album beschikt eerder over een zelf beschouwende eigenschap gerelateerd aan de pandemie in een mix van atmosferische prog en vooral prog metal als je er een etiket moet op plakken wat ik eigenlijk niet zo graag doe.

Skylighting werd opgenomen in de home-studio van Christian Ayala.
De mastering van het album werd onder handen genomen door Jamie King die eerder werkte met prog metal grootheden als Between The Buried And Me en The Contortionist om er maar twee op te sommen. In de veronderstelling dat het wat beter gaat met de pandemie speelt Avandra volgend najaar op het befaamde Prog Power Europe in het Nederlandse Baarlo.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X