Antzaat - For You Men Who Gaze Into The Sun album cover 2020
Antzaat - For You Men Who Gaze Into The Sun
Label: Immortal Frost Productions
69
Bart Van Gestel

Het Belgische blackmetalensemble Antzaat bestaat sinds 2015. Na een eerste release (de ep The Black Hand of the Father) tekent de band opnieuw present. Dit keer met een full-cd, getitelt For You Men Who Gaze Into the Sun.

Antzaat begroet ons vanuit de Zuiderkempen, meer bepaald Heist-op-den-Berg en omgeving. De band bestaat uit Ronarg (als zanger, gitarist en ook componist), drummer Eenzaat, bassist Isaroth. Live-bijstand op de ritmegitaar wordt geleverd door Nihil.

Een (beetje overbodige) kerkorgelintro, met aansluitend midtempo aanloopstuk voor Between The Beginning And The End brengt ons al dik tweeënhalf minuut verder vooraleer Ronarg los gaat met zijn strot. Persoonlijk had ik de organist niet mee laten doen, en de plaat laten starten bij het tweede nummer. Maar dit terzijde.

De black metal die Antzaat laat horen, leunt aan tegen de Scandinavische old-school, maar dan met een productie die een stuk properder klinkt dan wat we gewoon zijn van die oude Scandinavische releases. Dit drukt de pret echter niet: het zorgt eerder voor een bepaalde toegankelijkheid. Ondergetekende durft al eens afhaken als de productie flink te wensen overlaat. Dit is hier zeker niet het geval: Isaroths baslijnen fungeren als een weinig subtiel substraat voor de erg goed ingemixte zang van Ronarg. Waar deze laatste bij de Ars Veneficium releases de backing vocals voor zich neemt, plaatst de zanger zich hier knap op het voorfront.

Het gitaarspel is functioneel, maar neigt flink door naar de blackmetalstandaard. Er wordt goed spel gebracht, de uitwerking is eveneens prima. Alleen is het een beetje zoeken naar wat Antzaat zou kunnen onderscheiden van andere blackmetalreleases. In het nummer Man Made Flesh Made God Machine stapt de riffing bij voorbeeld als eens subtiel opzij naar folk/paganachtige constructies, maar verder is het een beetje zoeken naar iets wat Antzaat sterker zou kunnen definiëren.

Toch is deze release een aardige aanwinst voor de Belgische blackmetalhorde. Antzaat laat horen dat wij Belgen best trots mogen zijn op onze vrij beperkte scene. For You Men Who Gaze Into the Sun bevat prima black metal en zit heerlijk in de mix. Af en toe worden we getrakteerd op een effect hier en daar, waardoor er toch een bepaalde vibe wordt neergezet welke niet toelaat dat onze aandacht gaat verslappen. En daarbij is het intro-debacle gelukkig snel vergeten.

De nieuwste Antzaat-release koop je bij Immortal Frost Productions. Het album kan je krijgen op cd, digitaal en in 3 varianten vinyl.

Track lijst:

  1. Intro
  2. Between The Beginning And The End
  3. For You Men Who Gaze Into The Sun
  4. Crown Of Concrete
  5. Through The Eyes Of A Rotten Mind
  6. Radiant Fire
  7. Veil Of Darkness
  8. Man Made Flesh Made God Machine
  9. And This Day Shall Come Again

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X