Junior Bruce - Pray For Death
Label : Sludgelord Records
80
Vanpevenaeyge Carly

Uit de moerassen van De Land, Florida, staat de stonermetal-/sludgeband Junior Bruce op het punt zijn vierde studio-opname uit te brengen via Sludgelord Records, Pray For Death.

Zanger Scott Angelacos, bassist Tom Crowther, gitarist Nate Jones en drummer Brett Tanner richtten de band op in 2007. Bryan Raymond kwam in 2011 bij Junior Bruce op gitaar en de band bracht in 2012 zijn debuutalbum The Headless King uit. Helaas maakte de band de komende jaren enkele tragische overgangen door: Brett Tanner stierf in 2012 en Bryan Raymond overleefde nipt een motorongeluk in 2015. Jeff McAlear trad in de rol van Tanner, terwijl Chris Hayden Raymond verving als de tweede gitarist. De band bracht gedurende deze tijd twee releases uit, The Ocean’s Daughter ep in 2014 en het volledige album Endless Descent in 2016.

Junior Bruce begon een nieuw hoofdstuk van schrijven en opnemen in 2018 met gitarist Brett Walker, die zich bij de band voegde na het vertrek van Nate Jones. Met invloeden van Black Sabbath tot Motorhead, Pink Floyd en Bad Brains. In de loop der jaren hebben ze onder meer met Pentagram, EYEHATEGOD, Integrity, Big Business, Yob, Monolord en Weedeater getoerd en stond deze band klaar om echt door te breken. En net toen Junior Bruce klaar was om in een hogere versnelling te trappen, zette de coronapandemie de muziekindustrie – en al het andere in de wereld – in de wacht.

Ze waren in staat om de opname van Pray For Death af te maken, waarbij McAlear de productietaken afhandelde bij High Five Studios en Sanford Parker in Chicago, Illinois, die zijn expertise op het gebied van mixen bijdroeg. The Sleeper Awakens, Terror Mounts en 7.000.000 Years, de eerste drie tracks op dit album, verlopen volgens hetzelfde stramien. Gitaren die schreeuwen en met een zware groove doorheen de nummers schuren. Neem daarbij Scott Angelacos zijn schreeuwerige rauwe stem en de donderende baslijnen, kortom pure sludge. Bij de The Basement wordt het geweer van schouder veranderd. Het tempo ligt lager en herkenbaarder. Het refrein zou zowaar na enkele luisterbeurten kunnen meegezongen worden en neigt meer naar stoner metal.

Anti God laat ons horen dat deze stoneruitstap maar een intermezzo was en vliegt er slugdegewijs terug in met gierende gitaren en schuurpapieren vocals. Laatste nummers op dit album, One Nine Nine Nine, The Mirror en afsluiter Unspeakeble Horror verschillen totaal van het begin van dit album. Alle drie totaal verschillend en toch zijn de vergelijkbare stonerinvloeden talrijk aanwezig Op het laatste nummer is het nog het duidelijkst hoorbaar door welke invloeden Junior Bruce zich heeft laten inspireren Een snuifje Motörhead, gekruid met een beetje Black Sabbath en de logheid van Mastodon.

Pray For Death is het werk van vijf muzikanten die hun creatieve en samenwerkingsprocessen gedurende meer dan een decennium hebben aangescherpt en gaandeweg vele uitdagingen hebben overwonnen. Junior Bruce is een band waarmee rekening moet gehouden worden.

Tracklist:

  1. The Sleeper Awakens
  2. Terror mounts
  3. 7.000.000 Years
  4. The Basement
  5. Anti-God
  6. one nine nine nine
  7. The Mirror
  8. Unspeakable Horror

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X