Beyond Helvete - MMXX - album cover 2020
Beyond Helvete - MMXX
Label: Immortal Frost Productions
70
Bart Van Gestel

Het Duitse solo blackmetalproject Beyond Helvete, bezield door Natrgaard, brengt met MMXX zijn derde full-length album uit via Immortal Frost Productions. Amped-Up onderwierp het werkstuk aan een luisterbeurt. We kwamen tot volgende conclusie.

Als we ter voorbereiding doorheen het oudere werk van Beyond Helvete scrollen, valt op dat Natrgaard (oftewel Sven Krause op de indentiteitskaart) omwille van het alleen werken zijn werk erg netto presenteert. Debuut Self-Therapy is een nihilitisch, monotoon en erg simplistisch album. Iets wat nogal snel in de vergetelheid is gesukkeld.

Gelukkig kwam Beyond Helvete drie jaar na dat eerste wapenfeit met een sterker album op de proppen. Good Times toonde een Natrgaard die al een stuk meer ontgroeid was van zijn abominabele Engels-met-zwaar-duits-accent. Ook muzikaal voelt het al gelikter aan, zelfs naar black-metal normen.

Fast forward naar dit meelijwekkende jaar 2020. De gepaste titel van de nieuwe plaat, MMXX, kan perfect dienen als kotsemmer voor wat ons allemaal al is (en ongetwijfeld) nog zal overkomen. Natrgaard zocht – en vond – een sessiedrummer in de gedaante van Jonas Schmid (van het eveneens Duitse Impaler). Zes jaar radiostilte betekent niet dat er geen vooruitgang werd geboekt op vlak van ontwikkeling. Wat deze band nu brengt heeft een stuk meer maturiteit. Ook lijkt het er meer op dat Beyond Helvete stilaan zijn eigen identiteit heeft gevonden. MMXX is een idverse plaat met als leidraad black metal, met een flinke dosis slome doom/death riffs en hier en daar een lijvige uitstap naar klassieke heavy metal.

De riffs doen ons regelmatig denken aan de New Wave Of British Heavy Metal. Er passert zelfs een flard die ons ergens laat denken aan Guns ’n Roses. Altijd goed. Zelfs een beetje thrashy. Deze riffs worden niet onaardig gebracht. Het zijn geen al te moeilijke dingen die worden gebracht, maar het zorgt er tegelijk niet voor dat er word ingeboet op vlak van creativiteit. Hier en daar zitten er inventieve bridges met cleane zang (luister bijvoorbeeld eens naar Crown of Faceless). Dit houdt het geheel een beetje fris.

Als support voor de release van MMXX werd er voor Sings in the Sand een COVID-proof clipje opgenomen (onderaan dit artikel te bekijken). Niet per se het beste nummer van de plaat, maar het geeft wel prima weer wat je mag verwachten van deze Beyond Helvete release.

MMXX zal zich niet meteen in de jaarlijstjes gaan profileren, maar toch toont het een Beyond Helvete die flinke, logische stappen vooruit heeft gezet naar een meer matuur imago en dito productie.

Het album is te verkrijgen via de webshop van Immortal Frost Productions.

Tracklist:

  1. Intro
  2. The Way To Entelechy
  3. Signs In The Sand
  4. Crowd Of faceless
  5. From The Knowledge Of Ignorance
  6. The Search For Truth
  7. MMXX

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X