Benediction - Scriptures
Label: Nuclear Blast
83
Ashley Bickx

Benediction is op papier altijd al een grote naam geweest, maar toch was de status van de band tot voor kort tanende. Gelukkig is de koffietafel met 40 andere mensen nog lang niet aan de orde, want in 2019 vervoegde founding father en brulboei van het eerste uur Dave ingram opnieuw de band, waarmee meteen duidelijk werd dat het echt wel menens was. Sinds de aankondiging van de terugkeer van Dave Ingram zijn de fans dan ook in blijde verwachting. Een oude vos verleert namelijk moeilijk zijn streken…

sinds de release van de eerste song Stormcrow wist het gros van de fans wel al dat het flink in orde zou komen met deze nieuwste worp. Nu we deze nieuwste plaat in totaliteit aan de nodige luisterbeurten hebben kunnen onderwerpen, moeten we toegeven dat Benediction volledig terug is van bijna weggeweest te zijn. We kunnen zelfs moeilijk geloven dat er maar liefst 22 jaar zit tussen het laatste album met frontman Dave Ingram en deze Scriptures. ‘Benediction 2020′ bestaat namelijk enerzijds uit de originele gitaartandem Darren Brooks Peter Pew en, zoals reeds aangehaald, Dave Ingram. Anderzijds hebben twee jonge veulens het vlaggenschip versterkt, waarbij bassist Dan Bate op het ogenblik van de oprichting van Benediction in 1989 nog maar net de spreekwoordelijke bloemkolen ontvlucht was.

 

Het is evenwel deze combinatie van oude rotten en jonge veulens die er voor gezorgd heeft dat deze Scriptures een dijk van een deathmetalplaat geworden is. Enerzijds krijg je de ‘feel’ uit de jaren ’90 voorgeschoteld. Anderzijds krijg je razende ritmesectie voorgeschoteld, waardoor deze plaat aanvoelt als het equivalent van een rake uppercut.

Scriptures is een plaat die eerder te bestempelen valt als zijnde rechttoe-rechtaan. Experimtentele omwegen waren en zijn nog steeds niet besteed aan deze Britten. Gelukkig maar, want op deze manier is Scriptures een ware old school deathmetalplaat geworden, die vrijwel iedere liefhebber van het genre zal aanspreken. Het ritme ligt voortdurend vrij hoog, waarbij de melodieuze gitaarleads elk nummer meteen een vrij grote mate van herkenbaarheid meegeeft. Sporadisch schroeft men het tempo ietwat terug, maar louter en alleen om de luisteraar wat ademruimte te verlenen. Ieder bandlid, zowel de oude garde als de jonge veulens, is bijzonder sterk op dreef. Toch is het voornamelijk producer Scott Atkins die een bijzondere vermelding verdient, want deze Scriptures klinkt bijzonder krachtig, waarbij voornamelijk het drumgeweld echt wel als imposant te bestempelen valt. Het is nagenoeg onmogelijk om tijdens het beluisteren van deze plaat niet aan het headbangen te slaan.

Net zoals Possessed het vorig jaar voor elkaar kreeg, is Benediction helemaal terug van bijna weggeweest te zijn. Na twaalf zoutloze jaren keren deze Britten terug aan het front met een album dat absoluut gehoord mag worden. Zeer innovatief of oeverloos technisch is het allemaal niet echt, maar daar zit hem net de kracht van deze Scriptures. Voeg daar nog een moddervette sound aan toe en het feest is compleet. Al wie een zwak heeft voor enig doods metaal kan dit kleinood blindelings aanschaffen!

Tracklist:

 1. Iterations Of I
 2. Scriptures In Scarlet
 3. The Crooked Man
 4. Stormcrow
 5. Progenitors of a New Paradigm
 6. Rabid Carnality
 7. In Our Hands, The Scars
 8. Tear Off These Wings
 9. Embrace The Kill
 10. Neverwhen
 11. The Blight At The End
 12. We Are Legion

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X