Marche Funèbre - Einderlicht
Label: Hypnotic Dirge
90
Vanpevenaeyge Carly

De herfst is aangebroken en we duiken de donkere periode van het jaar in. Ideaal om een album van de Mechelse doommetalband Marche Funèbre voor te stellen. Einderlicht is al het vierde album sinds het ontstaan van de band in 2008. En Einderlicht mag dan wel dood en zelfmoord als rode draad doorheen het album hebben, toch klinken niet alle tracks zwartgallig. Bij sommige nummers zit er zelf een refrein in die zowaar in je hoofd blijft hangen. Niettegenstaande blijft de trouwe Marche Funèbre-sound enigszins behouden.

Scarred mag het album openen en doet dat met een instrumentale intro die iets onheilspellend over zich heeft. Waarna een akoestische gitaar het overneemt. Deze track gaat over het opnieuw je leven opnemen na een traumatische gebeurtenis. Duidelijk te horen in het tweede deel van het nummer wanneer het gegrom (grunten) heviger wordt en de gitaren harder en gaan versnellen. The Eye Of The End handelt over het licht aan het einde van de tunnel en is een, naar doommetalnormen, nogal vlug en stevig nummer. We kunnen hier de link met death metal wel leggen. Een gitaarriedeltje doorheen het lied maakt dat deze track wel ietwat positief gaat klinken.

When All Is Said doet er meer dan elf minuten over om alles gezegd te krijgen. Meteen ook het langste nummer op dit album. Lange nummers zijn dan ook een handelsmerk voor deze Mechelaars. In die elf minuten krijgen we een mengeling van doom, black metal, post-rock en zelfs het oeroude heavy metal voorgeschoteld. Cleane vocalen afgewisseld met grunts, melodieuze passages die dan weer opgevolgd worden door zware logge doom metal. Deze track werd als single gekozen die het album voorafging. The Maelstrom Mute is een gedicht van de Italiaanse schrijver en poëet Cesare Pavese (Verrà la morte e avrà i tuoi occhi) en die men op zijn schrijftafel aantrof na zijn zelfmoord.  Een nummer dat bovendien volledig met cleane zang is opgenomen en komt misschien raar over met de rest van het album. Er is bij dit nummer ook een videoclip opgenomen in een oud klooster ter gelegenheid van het streamingfestival Festiviral.

 

Deformed brengt ons terug met onze voeten op Marche Funèbre-bodem. De gekende mix van alle ingrediënten die deze band ons al verscheidene jaren ten berde brengt. Wat ons bij de titeltrack brengt, Einderlicht. Als laatste track op deze plaat is dit dan ook letterlijk het afscheid van een lichaam/persoon van deze aardbol. En voor de eerste maal in het Nederlands, wat misschien uw wenkbrauwen doet fronsen, maar dit is helemaal niet nodig, want het werkt wonder boven wonder perfect. De tekst dateert al uit 1999 en het idee was om een positieve afscheidsbrief te schrijven bij een zelfmoord. Zuivere zanglijnen worden afgewisseld met schurend gegrom, met bijpassende stevig muzikale omkadering. Een laatste keer opkijken, en dan doodgaan.

Marche Funèbre heeft met Einderlicht zijn grenzen wederom verlegd en bewijst dat een plaat over de dood niet altijd zwartgallig en log moet zijn. Hier staan verschillende nummers op die menig metalliefhebber zeker zal kunnen appreciëren. Einderlicht is opnieuw onder handen genomen door Markus Stock (Empyrium, The Vision Bleak), die ook hun vorige albums geproduceerd heeft.

Tracklist:

  1. Scarred
  2. The Eye Of The End
  3. when All Is Said
  4. The Maelstrom Mute
  5. Deformed
  6. Einderlicht

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X