Amaranthe - Manifest
Label: Nuclear Blast
81
Ashley Bickx

Stellen dat het hard gaat voor Amaranthe is nog een vrij understatement. Sinds een goeie tien jaar zijn deze Zweden bezig aan een ware col ‘hors catégorie’, waarbij de top bijlange nog niet in zicht is. In die tijdspanne van tien jaar bracht Amaranthe met de regelmaat van de klok een nieuwe langspeler uit, waarbij de populariteit van dit gezelschap keer op keer exponentieel toenam. Nog geen twee jaar na Helix, staat de opvolger al nerveus in de startblokken te popelen om uitgebracht te worden. Die opvolger, Manifest genaamd, zal op 2 oktober het levenslicht zien en dat via Nuclear Blast Records. Toch een van de grootste, zoniet het grootste metallabel van allemaal, wat wederom de steile opmars van deze band aantoont. Of Amaranthe wederom een stevige démarrage in huis heeft, kom je hier te weten!

Zoals bij de bespreking van voorganger Helix reeds werd opgemerkt, is de pure symfonische powermetal van de beginjaren geëvolueerd naar een moderne metalvariant, waarbij power metal, metalcore, electronica en bij momenten zelfs vleugjes death metal centraal staan. Die variatie is in zekere zin een rechtstreeks gevolg van het feit dat Amaranthe door het leven gaat met maar liefst drie vocalisten: In eerste instantie kan je moeilijk om frontvrouw Elize Ryd heen, die beschikt over een fluwelen, doch krachtige, zuivere stem. Daarnaast heb je brulboei Henrik Englund en finaal Nils Molin, die het – net zoals Elize Ryd – bij de meer zuivere, cleane zang houdt. Die unieke, vocale diversiteit vormt als het ware de inherente kracht van Amaranthe.

Een inherente kracht die zich opnieuw etaleert door middel van twaalf interessante composities die stuk voor stuk weten te boeien. Stevige, doch catchy nummers staan nog steeds centraal, waarbij je als luisteraar aan één luisterbeurt genoeg hebt om volledig verknocht te raken aan dit nieuwe materiaal. Luister maar eens naar songs als het intrigerende Viral of het (razend)snelle Archangel en je zal perfect begrijpen waar ik heen wil.

 

Naast de meer klassieke Amaranthe nummers treffen we ook nu weer een stevige, op metalcore leest geschoeid nummer aan, namelijk Boom!1. Een nummer waarbij brulboei Henrik Englund opnieuw alle ruimte krijgt om zich uit te leven en waarbij de band als het ware op retrospectieve, zelfs humoristisch wijze terugblikt op het nummer GG6, afkomstig van voorganger Helix. Een nummer waarmee Amaranthe zich voor het eerst over de grenzen van metalcoreland durfde te wagen. Een leuke afwisseling, maar nu ook niet meer dan dat.

Ondanks het feit dat Amaranthe bestaat uit drie vocalisten, werd het toch nodig geacht enkele bevriende artiesten uit te nodigen om een vocale bijdrage te leveren op deze Manifest. Zo bevat het nummer Stronger een duet tussen enerzijds Elize en anderzijds Noora Louhimo van Battlebeast. Do Or Die vormt dan weer een ’trip down memory lane’, aangezien niemand minder dan Angela Gossow – ex-frontvrouw en ex-boegbeeld van Arch Enemy, al dan niet eenmalig de microfoon opnieuw ter hand genomen heeft, hetgeen resulteert in uitermate krachtig en opzwepend nummer.

De ballad Amaranthine wist indertijd een doorbraakje te forceren richting het meer mainstream muzieklandschap. Met het mierzoete Crystalline krijgen we opnieuw een gelijkaardige ballad voor de kiezen. Leuk voor de diversiteit, maar in alle eerlijkheid hoor ik Amaranthe toch liever van jetje geven in hun eigen gekende receptuur. Deze ballad had van mij dan ook gerust achterwege gelaten mogen worden. Oordeel vooral zelf, zou ik zeggen.

Amaranthe is met deze Manifest ondertussen al toe aan album nummer zes, waardoor het risico op herhaling steeds groter en groter dreigt te worden. We kunnen dan ook moeilijk zeggen dat deze Zweden hun eigen subgenre opnieuw uitgevonden hebben. Enige herkenning zal er altijd wel zijn. Gelukkig is Amaranthe er wel met verve in geslaagd om zich de spotlights toe te eigenen middels elf krachtige, uitdagende songs en 1 tegenvallertje. Dit modern geweld zal ongetwijfeld de ware puristen koud laten, maar voor wie een brede kijk op metal heeft, zal ongetwijfeld smullen van dit aangename werkstuk!

Tracklist:

 1. Fearless
 2. Make It Better
 3. Scream My Name
 4. Viral
 5. Adrenaline
 6. Strong 
 7. The Game
 8. Crystalline
 9. Archangel
 10. Boom!1
 11. Die And Wake Up
 12. Do Or Die

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X